Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Constructiile care incep in 2022 au preturi unitare de executie mai mari
ANALIZA: Constructiile care incep in 2022 au preturi unitare de executie mai mari
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 29 Dec 2021 13:25
Cresterea preturilor pentru materialele de constructie, dar si la utilitati au un impact care se simte deja pe piata imobiliara. Pentru a contracara efectele care ar putea aparea ca urmare a acestor evolutii ale costurilor asupra preturilor, dezvoltatorii adopta strategii diferite astfel incat sa gaseasca cele mai bune solutii atat pentru businessul lor, dar mai ales pentru cumparatori.
In unele cazuri, dezvoltatorii prefera sa inchirieze apartamentele care initial au fost construite cu scopul de a fi vandute si totodata sa renegocieze contractele de imprumut pe care le au cu bancile. In acest fel, vor reusi sa mentina un nivel rezonabil al marjei de profit.
Totodata, proiectele imobiliare a caror constructie va incepe anul viitor, cu termen de livrare la final de 2022 sau 2023 vor avea preturi de executie pe metrul patrat mai mari, iar acest lucru poate duce la o ajustare a preturilor locuintelor.
Credem ca se va ajunge la o solutie in care dezvoltatorii, chiar daca vor opera majorari semnificative, vor propune niveluri de preturi, care sa nu le puna in pericol profitul si in acelasi timp sa poata fi suportate de cumparatori. Nu vom vedea scaderi de preturi, pentru ca dezvoltatorii nu vor vinde in pierdere, dar nici cresteri proportional cu majorarea materialelor de constructii. In cele mai multe cazuri, dezvoltatorii isi vor sacrifica marja de profit, pentru ca sunt constienti de faptul ca nu mai pot sa creasca preturile cu 10-15% ca in ultimii ani. ( Rafaela Nebreda, Owner & Managing Partner Imoteca)
Dezvoltatorii imobiliari spun ca presiunea pe preturi va fi mare de anul viitor pentru ca materialele necesare constructiei s-au scumpit, iar scumpirile nu se opresc aici, de la inceputul anului furnizorii anunta preturi in crestere pentru anumite materiale.
Chiar in aceasta perioada, departamentul de achizitii din cadrul companiei, a solicitat o oferta pentru caramida care este necesara a se livra anul viitor, iar producatorul a spus ca preturile de la 1 ianuarie vor creste in medie cu 20%. Acest lucru in conditiile in care caramida este de doua ori mai scumpa acum fata de anul trecut. Justificarea fiind scumpirile la utilitati, in special la gaze, care au impact mare asupra productiei de caramida. (Vlas Veaceslav – CEO Ecovillas Company)
Nu numai caramida este in vizorul scumpirilor, ci si alte materiale importante precum betonul sau alti adezivi folositi la constructie sau polistirenul.
Fierul s-a dublat ca pret, iar acum asistam la o stabilizare a pretului, insa de anul viitor posibil sa fie ajustari si la acesta. Scumpirile sunt puse si pe fondul majorarii costurilor de transport, dar si a scumpirii utilitatilor. (Vlas Veaceslav – CEO Ecovillas Company)
Si mana de lucru este mai scumpa. Muncitorii resimt din plin inflatia si cer salarii mai mari din cauza scumpiri alimentelor, utilitatilor, transportului care se reflecta si in costuri de trai mai mari pentru angajati. Asa ca, exista si o presiune pe zona de salarii.
Estimam ca ritmul vanzarilor de apartamente cu care ne-am obisnuit se va reduce anul viitor, avem pe de o parte inasprirea conditiilor de finantare, iar pe de alta parte cresterea costurilor cu utilitatile, care reduc capacitatea de a achizitiona o locuinta. Va exista un public tinta mult mai restrans la care toti dezvoltatorii vor sa ajunga. (Patricia Ferent, managing partner Imoteca).
Pe piata insa se va mentine un echilibru, faptul ca sunt mai putini cumparatori fiind contrabalansat de o oferta noua mai mica, din cauza situatiei PUZ-urilor, care limiteaza numarul de investitii in proiecte noi.
 
Dezvoltarile imobiliare in Bucuresti mai greu de realizat
O alta sursa de presiune care se va vedea in pret este aceea ce tine de obtinerea autorizatiei de constructie pentru proiectele noi. In Bucuresti nu se mai elibereaza autorizatii, asa ca unii dezvoltatori investesc in proiecte rezidentiale care au deja autorizatiile obtinute si cauta terenuri cu tot cu documentatiile depuse pentru constructie. In felul acesta, platesc mai mult pentru terenuri.
Toate acestea se traduc printr-un cost mai mare pe care dezvoltatorii il vor plati pentru constructia unei locuinte per metru patrat incepand de anul viitor. Proiectele imobiliare care sunt livrate anul acesta sau in prima jumatate a anului viitor nu sunt atat de afectate de scumpiri, deci pretul de vanzare acum si in lunile urmatoare nu va suferi mari ajustari, ci mai degraba va fi stabil. Insa tendinta este de majorare in urmatorii doi ani.
Credem ca odata cu majorarea preturilor pe metrul patrat, dezvoltatorii vor trebui sa inoveze in constructie. Observam o tendinta a clientilor de a cere locuinte de calitate, cu materiale bune, investitii in inovatie, un produs cu mai multe beneficii pentru locatari. Se va pune mai mult accent si pe comunitate, viata sociala si comunicarea intre locatari. Credem ca urmeaza o revolutie in piata imobiliara in anii ce urmeaza – proiectele integrate – fiind cele castigatoare. (Iulian Niculae – director vanzari Ecovillas)
Piata rezidentiala se afla intr-un proces de profesionalizare, standardele pe care cumparatorii de impun fiind din ce in ce mai inalte. Cumparatorul este mai educat, mai atent cu banii pe care ii investeste, iar in aceste conditii dezvoltatorii sunt obligati sa fie mai atenti la produsele pe care le vand astfel incat acesta sa fie cat mai atragator pentru comparator.
In concluzie, chiar daca preturile materialelor de constructie au crescut, piata cumparatorilor nu poate sustine o majorare a preturilor locuintelor, deoarece acestea sunt deja limita superioara vizavi de puterea de cumparare. Acest lucru se poate observa deja in scaderea numarului de tranzactii.
 
 
 
ALLBIMTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
DRS
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
AED
rigips
konsent
Ubitech
strabag nivel 1
SSAB
quadratum
SIGM
leviatan
CDS
concelex
theda mar
noark
EURO BUILD
Arduro
VEGO
ELECTROGRUP
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<