Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Piata lucrarilor de constructii va inregistra un trend ascendent in 2012
ANALIZA: Piata lucrarilor de constructii va inregistra un trend ascendent in 2012
Actualitatea interna 14 Dec 2010 12:12
In acest an piata lucrarilor de constructii a fost sustinuta, in principal, de lucrarile de reparatii/renovare a locuintelor, situatie care va fi valabila si anul viitor, cand ar putea fi atins punctul critic de minus in acest domeniu, urmat in 2012 de revenirea pe crestere. Intr-un scenariu optimist, piata de constructii se va mentine in 2011 la nivelul din 2010, cand se previzioneaza o scadere cu 35% a acesteia comparativ cu 2009, cand valoarea acesteia a fost de 12,6 miliarde euro. In conditiile in care sursele private de finantare s-au redus la nivelul anilor 2003-2004, fondurile publice sunt elementul principal pentru sustinerea sectorului de constructii in actuala perioada de criza. Pentru 2011 constructorii spera ca Guvernul sa tina cont de necesitatea finalizarii unor proiecte de infrastructura deja incepute si a utilizarii cat mai consistente a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructura.
Reprezentantii companiilor din constructii estimeaza ca domeniul specific va reveni pe un trend ascendent abia in anul 2012, anul viitor urmand sa se inregistreze cele mai reduse valorii pe toate segmentele pietei. Pentru anul 2011, Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) propune Guvernului o inventariere a proiectelor incepute dupa anii '90 si sa decida care vor primi finantare, care vor intra in conservare si la care se va renunta.
Mai mult, in bugetul pe 2011, proiectele noi si cele care vor avea finantari publice asigurate ar trebui sa fie clar precizate, pentru a se evita situatia in care apar lucrari care se liciteaza si pentru care nu se pot asigura resurse financiare. In acest an, fondurile publice au fost directionate in principal pentru reparatii, dar au existat si proiecte de constructii comerciale sau lucrari finantate cu fonduri europene, ultimele cu valori reduse. "Sunt sume mici, din perspectiva unei piete care a atins si 14 miliarde euro acum doi ani", a precizat Laurentiu Plosceanu. Investitiile publice din 2010 au fost mult mai reduse decat cele din 2009. “Fondurile structurale care stau la dispozitia tarii pentru proiecte de infrastructura, infrastructura de mediu, pentru reabilitari, aveau la jumatatea anului 2010 o rata de absorbtie de 7%. Este un insucces nu numai al Guvernului, ci si al administratiilor publice locale", a precizat oficialul ARACO. Oficialii MDRT considera ca piata constructiilor se va relansa anul viitor, pe fondul stabilizarii economiei. "Conform indicatorilor din prezent, economia se va stabiliza in 2011 si piata constructiilor isi va reveni. Din cauza constrangerilor bugetare nu am reusit sa facem tot ce ne-am fi dorit pentru ca in constructii activitatea sa se deruleze normal, dar au fost multe aspecte rezolvate la nivel de reglementari", a precizat Elena Udrea. Se estimeaza ca, in acest an, piata constructiilor ar putea scadea cu aproape 40%, de la 12,6 miliarde euro in 2009. Constructorii se declara nemultumit si de felul cum functioneaza legislatia privind achizitiile publice, care ar trebui imbunatatita, pentru prevenirea abuzurilor care ajung pana la predefinirea in caietul de sarcini a profilului companiei care trebuie sa o castige. "In continuare se vine cu preturi de dumping, in continuare maniera in care se desfasoara licitatiile publice permite achizitii care sa fie initial cu preturi foarte mici, dar ulterior aditionalele la contracte permit majorarea cu pana la 50% a acestor proiecte", a specificat Laurentiu Plosceanu.
 
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiSISECAMALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Ubitech
DRS
theda mar
rigips
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
AED
quadratum
concelex
EURO BUILD
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
VEGO
BogArt
SIGM
Acvatot 2019
leviatan
CDS
ELECTROGRUP
noark
GEWISS
EDIT-Structural
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<