ANAR: Aproximativ 115 localitati din sapte judete sunt afectate de seceta |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 06 Iul 2022 10:39 |
Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) monitorizeaza continuu volumele din principalele lacuri de acumulare si asigura gestionarea eficienta a rezervelor de apa. Rezerva de apa in principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR si SPEEH Hidroelectrica SA este astazi de 3,45 miliarde mc de apa. Aceasta poate asigura pentru toti beneficiarii necesarul de apa bruta din sursa de apa de suprafata in regim centralizat.
Prognoza unui debit mediu lunar al Dunarii (emisa de INHGA) indica in continuare o valoare scazuta in luna iulie, respectiv in jur de 3000 mc/s. La aceasta se adauga si un aport scazut al debitelor afluente medii lunare in lacurile interioare din cauza posibilei tendinte de scadere a aportului de precipitatii. De aceea, estimam ca, la sfarsitul lunii iulie, in cele 40 lacuri de acumulare care au un rol important in alimentarea cu apa pentru populatie, industrie si productia de energie electrica), coeficientul de umplere va scadea de la 82 % cat este astazi la 68%.
Localitati afectate de seceta
In acest moment, sunt afectate de seceta: 28 de localitati (din judetele Botosani si Galati), 77 de localitati (din judetele Bacau, Neamt si Vrancea), 5 localitati (in judetul Cluj), 5 localitati (in judetul Ilfov).
- Este de mentionat faptul ca, pentru judetul Botosani, exista resursa de apa disponibila in acumularile Stanca-Costesti si Bucecea, dar problemele semnalate se datoreaza bazinelor intermediare ale operatorilor de apa-canal, care nu au capacitate suficienta pentru asigurarea cerintelor suplimentare si pentru udarea/irigarea culturilor agricole.
- Cele mai afectate sistemele de alimentare cu apa centralizate in judetele Bacau, Neamt si Vrancea au sursa de apa subterana din foraje sau drenuri, iar restrictiile se datoreaza cresterii consumului pentru irigatii.
- Sistemele de alimentare cu apa din cele cinci localitati (Chinteni, Deusu, Sanmartin, Vechea, Macicasu) sunt afectate datorita subdimensionarii sistemului de alimentare cu apa in raport cu dezvoltarea zonei si inexistenta unui rezervor tampon (dimensionat 2700 locuitori astazi necesar pentru alimentarea cu apa a 8000 locuitori). Mentionam faptul ca in momentul de fata in zona exista suficienta resursa de apa intrucat acumularea Tarnita are un volum de 65 de milioane de mc de apa fiind la un coeficient de umplere de 90%.
- Aceeasi situatie este semnalata de operatorul de apa-canal Ilfov care mentioneaza ca, din cauza consumului excesiv de apa sunt nevoiti sa limiteze alimentarea cu apa potabila in UAT Peris, Domnesti, Ciolpani, Cernica, Bragadiru in anumite intervale orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la reteaua publica de alimentare si refacerea rezervelor de apa din rezervoarele-tampon proprii (care nu au fost dimensionate probabil si pentru udarea/irigarea terenurilor agricole).
Planul de restricţii şi folosire a apei in perioade deficitare
In prezent, se aplica „Planul de restricţii şi folosire a apei in perioade deficitare” - treapta II in localitatea Sanpaul din judetul Harghita - Agropic - sursa de apa Homorodul Mare si Treapta III de restrictii in judetele Iasi si Vaslui din sursele de alimentare cu apa (acumularile) Halceni, Plopi (Iasi) si Solesti (Vaslui) - Municipiul Vaslui si comunele Lipovat si Muntenii de Jos pentru care exista surse alternative de alimentare cu apa.
In acest moment, pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda exista o rezerva de nivel de circa 1.02 (metri) pana la declansarea treptei I de restrictii - pre-alerta si nu sunt semnalate alte probleme in alimentarea cu apa.
Din cele 80 de sectiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au inregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerintelor din punct de vedere cantitativ in bazinele hidrografice: Somes-Tisa, Banat, Olt si in special in Siret si Prut-Barlad.
In afara sectiunilor de monitorizare a secetei, in sectiunile a 4 statii hidrometrice din spatiul hidrografic Prut-Barlad sunt secate raurile: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai
De aceea, este extrem de important ca populatia sa inteleaga faptul ca sistemele de alimentare cu apa potabila au fost dimensionate fara folosinta de irigatii si nu recomandam in aceasta perioada udatul gradinilor si umplerea unor bazine/piscine.
|