Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - BM: Romania ar trebui sa investeasca 3% din PIB pentru decarbonizare, pana in 2050
BM: Romania ar trebui sa investeasca 3% din PIB pentru decarbonizare, pana in 2050
Actualitatea interna Publicat de AG&F 25 Oct 2023 11:20
Romania isi poate creste venitul national de aproape trei ori in urmatorii 30 de ani, daca va implementa masuri pentru imbunatatirea rezilientei la schimbarile climatice si pentru reducerea emisiilor de carbon, investitiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat fiind estimate la 356 de miliarde de dolari, pana in 2050, echivalentul a circa 3% din PIB, sustin expertii Bancii Mondiale, in Raportul de tara privind Clima si Dezvoltarea pentru Romania (RTCD), citat de Agerpres.
Potrivit documentului, tara noastra este foarte vulnerabila la riscurile privind schimbarilor climatice, in special la inundatii si seceta. In acelasi timp, economia Romaniei este relativ intensiva, bazata pe carbune, cu o medie de 2,5 ori mai mare decat cea a Uniunii Europene (UE).
"In timp ce provocarile legate de realizarea decarbonizarii sunt considerabile, printr-un mix adecvat de reforme structurale, sociale si economice si investitii eficace sustinute din fonduri publice, private si europene, Romania isi poate creste nivelul de trai, atingandu-si in acelasi timp obiectivele climatice", a declarat Marina Wes, director de tara al Bancii Mondiale pentru Uniunea Europeana.
Raportul de specialitate noteaza, totodata, ca Romania este pe cale sa isi atinga obiectivul pentru anul 2030 de reducere a emisiilor cu 55% fata de nivelul din 1990.
Datele centralizate in analiza Bancii Mondiale arata ca tara noastra si-a redus, deja, emisiile cu 53%, in perioada 1990 - 2018. "Cu toate acestea, indeplinirea angajamentului sau de neutralitate a emisiilor de carbon pana in 2050 va necesita actiuni politice si finantare substantiale si coordonate. Investitiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat sunt estimate la 356 de miliarde de dolari pana in 2050, reprezentand aproximativ 3% din PIB-ul cumulat al tarii, pentru aceeasi perioada", se mentioneaza in raport.
In viziunea expertilor, cu peste 70% din consumul total de energie al Romaniei depinzand de combustibilii fosili, tranzitia energetica este esentiala.
In context, sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrica, incalzire, transport si productie, reprezinta 66% din totalul emisiilor inregistrate in Romania. Acesta este urmat de agricultura (17%) si industrie (12%).
"Pentru a atinge net zero emisii pana in 2050, Romania trebuie sa implementeze un program masiv de electrificare, care sa inlocuiasca consumul direct de combustibili cu energie generata din surse regenerabile. RTCD demonstreaza ca nivelul costului suplimentar al dezvoltarii unui sistem de energie electrica mai verde si bazat pe energie electrica regenerabila nu creste substantial nevoile de investitii. Cresterea eficientei energetice a cladirilor, in special printr-o izolare mai buna, este, de asemenea, evidentiata ca o investitie esentiala", se subliniaza in documentul citat.
Raportul Bancii Mondiale ofera o cale sugerata catre neutralitate climatica pana in anul 2050, cu accent pe alte cateva domenii prioritare, pe langa decarbonizarea sectorului energetic. Acestea includ: decarbonizarea sectorului transporturilor, optimizarea utilizarii resurselor de apa, precum si investitia in capitalul uman si in competente,
"Oamenii sunt cheia succesului unei tranzitii verzi. Schimbarea majora de la sectoarele poluante la cele verzi nu poate fi realizata fara o forta de munca formata in mod adecvat. Prin urmare, Romania ar trebui sa investeasca in eliminarea decalajelor de competente cu care se confrunta forta de munca actuala si sa-si adapteze sistemul de educatie pentru a pregati urmatoarea generatie pentru noua economie si noile locuri de munca", subliniaza Anna Akhalkatsi, manager de tara al Bancii Mondiale pentru Romania.
In acelasi timp, raportul remarca rolul critic al sectorului privat nu numai in efortul de decarbonizare, ci si in finantarea investitiilor relevante, in special in sectoarele transporturilor si energiei electrice, dar si ca o consolidare a cadrului existent de parteneriat public-privat (PPP) ar putea contribui la mobilizarea finantarii private.
"Tranzitia verde va genera oportunitati fara precedent de crestere, dezvoltare si tehnologizare, pornind de la punctele forte existente ale Romaniei si, potential, urcand in lanturile valorice. Finantarea publica, inclusiv din partea UE, nu va fi suficienta pentru indeplinirea obiectivelor verzi ale Romaniei. Este necesara implementarea unor stimulente pentru mobilizarea capitalului privat la scara larga", a apreciat Ary Naim, manager pentru Europa Centrala si de Sud, Corporatia Financiara Internationala.
Rapoartele de tara referitoare la Clima si Dezvoltare (RTCD) integreaza schimbarile climatice si considerentele de dezvoltare si vor ajuta tarile sa prioritizeze actiunile cu cel mai mare impact care pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GES), pot stimula adaptarea, atingand in acelasi timp obiective mai ample de dezvoltare. Un astfel de document sugereaza actiuni concrete si prioritare pentru a sprijini tranzitia cu emisii reduse de carbon.
Analiza dedicata Romaniei reprezinta primul raport axat pe un stat-membru al Uniunii Europene, precum si pe o economie cu venituri ridicate. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
rigips
siniat
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
ness project
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CDS
viarom
EDIT-Structural
noark
theda mar

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander