BNR: Inflatia ridicata reclama monitorizarea atenta a evolutiilor de pe piata muncii |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 25 Ian 2023 12:29 |
Nivelul ridicat al inflatiei reclama monitorizarea atenta a evolutiilor de pe piata muncii, date fiind si problemele structurale cronice ale acesteia, precum si majorarile de salarii efectuate in debutul anului in sectorul bugetar, dar si in cel privat, se arata in Minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din 10 ianuarie 2023.
"Membrii Consiliului au apreciat ca persistenta in viitorul apropiat a unui grad relativ atenuat de tensionare a pietei muncii, asa dupa cum sugereaza indicatorii specifici, precum si costurile mari cu energia si cu materiile prime, sunt de natura sa limiteze cresterile salariale in primele luni ale acestui an, cel putin pe anumite segmente. S-a convenit, totusi, ca nivelul ridicat al inflatiei reclama monitorizarea atenta a evolutiilor de pe piata muncii, date fiind si problemele structurale cronice ale acesteia, precum si majorarile de salarii efectuate in debutul anului in sectorul bugetar, dar si in cel privat, sub impactul maririi consistente la 1 ianuarie 2023 a salariului minim brut pe economie", se mentioneaza in document.
Potrivit sursei citate, noile cresteri lunare inregistrate de efectivul salariatilor din economie, in septembrie - octombrie 2022, au fost sensibil inferioare celor din primul semestru al anului, inclusiv ca urmare a scaderii efectivului in sectorul privat, iar rata somajului BIM s-a marit marginal in octombrie - noiembrie, dupa descresterea aproape continua din ultimii doi ani pana la 5,4%, in trimestrul III din 2022.
Totodata, dinamica anuala a castigului salarial mediu brut nominal si-a incetinit trendul ascendent, in primele patru luni din semestrul II al anului anterior.
"Ritmul de crestere a costurilor salariale unitare pe ansamblul economiei s-a cvasi-dublat, insa, in trimestrul III, iar dinamica anuala de doua cifre a costului unitar cu forta de munca din industrie a continuat sa se mareasca relativ alert, inclusiv in octombrie, dar in conditiile unor efecte adverse mai mari exercitate de costurile cu energia si cu materiile prime asupra productivitatii muncii din acest sector", au semnalat mai multi membri ai Consiliului.
In acelasi timp, s-a remarcat ca, potrivit celor mai recente sondaje, deficitul de forta de munca raportat de companii a stagnat in trimestrul IV 2022 la nivelul diminuat atins in intervalul anterior, iar dupa o redresare vizibila in octombrie - noiembrie, intentiile de angajare pe orizontul scurt de timp s-au redus din nou in ultima luna a anului 2022, inclusiv in contextul incertitudinilor generate de razboiul din Ucraina si al inaspririi conditiilor financiare la nivel european si mondial, cu impact si asupra cererii.
De asemenea, s-a reiterat faptul ca, dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se mentine viabile/profitabile, in contextul costurilor ridicate, va fi testata si de sistarea masurilor de sprijin guvernamental, precum si de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurari sau falimente de firme.
In acelasi timp, pe piata muncii se vor resimti, probabil, tot mai pregnant, influentele extinderii automatizarii si digitalizarii pe plan intern, precum si ale recursului in crestere la angajati extracomunitari. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|