Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR: O cincime din volumul creditelor din constructii sunt neperformante
BNR: O cincime din volumul creditelor din constructii sunt neperformante
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Iul 2020 05:41
Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai riscante, o cincime din volumul creditelor acordate fiind neperformante. Spre deosebire de acesta, piata imobiliara se situa la polul opus in decembrie 2019, cu o rata a creditelor neperformante de doar 3,5%. Datele sunt incluse in Raportul anual al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru anul 2019.
"Sectorul bancar consemna o expunere semnificativa fata de piata imobiliara nerezidentiala in decembrie 2019, atat direct, prin imprumuturile acordate firmelor din sectorul constructii si cel imobiliar (20% din imprumuturile acordate companiilor nefinanciare), cat si indirect, prin credite acordate companiilor care detin proprietati imobiliare comerciale (39%). Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai riscante, o cincime din volumul creditelor acordate fiind neperformante. Spre deosebire de acesta, sectorul imobiliar se situa la polul opus, cu o rata a creditelor neperformante de doar 3,5%. Acest lucru a determinat, de altfel, si atragerea de catre firmele din sectorul imobiliar a unui volum mai mare al creditarii bancare (o treime din fluxul de credite oferite de catre bancile din Romania companiilor nefinanciare in anul 2019)", se precizeaza in document.
Riscurile la adresa sistemului financiar provenind dinspre piata imobiliara comerciala sunt insemnate, chiar si in conditiile unei dimensiuni reduse a acesteia, avand in vedere expunerea importanta a sectorului bancar si gradul ridicat de indatorare al firmelor prezente pe aceasta piata. In plus, adancimea redusa a pietei, determinata de numarul mic de investitori, ponderea scazuta a investitorilor locali, dependenta de resursele financiare din afara tarii si concentrarea ridicata a finantarilor fac ca evolutiile din piata imobiliara comerciala sa fie caracterizate de volatilitate pronuntata, fiind vulnerabile la modificari ale aversiunii fata de risc a investitorilor pe pietele financiare internationale", se mai arata in raportul citat.
In document se mai precizeaza ca piata imobiliara comerciala din Romania este redusa atat ca volum, cat si ca numar de proiecte si de investitori, fiind printre cele mai mici la nivel european.
"In anul 2019, nivelul estimat al tranzactiilor din piata imobiliara comerciala a fost de un miliard euro (+7% fata de anul anterior), reprezentand cea mai mare valoare din ultimii cinci ani, dar situandu-se sub nivelul de 1,5 miliarde euro inregistrat in anul 2007. Valoarea tranzactiilor la nivel regional a fost de aproximativ 15 miliarde euro, in timp ce la nivel european a fost de aproximativ 315 miliarde euro. Cele mai active piete din regiune sunt Polonia (8,4 miliarde euro) si Cehia (3,1 miliarde euro). Romania este a doua cea mai mica piata dupa Slovacia", se precizeaza in raport.
Majoritatea investitorilor de pe piata imobiliara comerciala din Romania provin din afara Europei: Israel (36%), Africa de Sud (17%), SUA (8%). Investitorii locali au derulat in anul 2019 aproximativ 20% din totalul tranzactiilor, dublu fata de 2017, se mai spune in raportul BNR, care citeaza date ale companiei de consultanta imobiliara CBRE.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
DRS
CDS
quadratum
concelex
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
SSAB
VEGO
theda mar
BogArt
rigips
MAKITA
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
konsent
noark
strabag nivel 1
Arduro
leviatan
SIGM
EURO BUILD
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<