Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Industria intra in noul ciclu post-pandemie cu cresteri de investitii de 4%
BT: Industria intra in noul ciclu post-pandemie cu cresteri de investitii de 4%
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Aug 2020 07:53
Institutul National de Statistica (INS) a publicat ieri datele privind evolutia productiei industriale in luna iunie si in primul semestru al acestui an. Statisticile indica un ritm lunar pozitiv pentru a doua luna la rand in iunie, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare, precum si perspectiva intrarii in ciclul post-pandemie pe termen scurt. Dinamica anuala a persistat insa in teritoriu negativ si s-a pozitionat sub potential pentru a 11-a luna consecutiv in iunie, expresie a finalului ciclului economic post-criza, comenteaza dr. Andrei Radulescu Director Analiza Macroeconomica, la Banca Transilvania (BT), in cadrul unei analize a noilor date.
Astfel, conform datelor INS productia industriala a crescut pentru a doua luna la rand in iunie, cu un ritm lunar in accelerare la 16,2%. Evolutia a fost determinata de majorarea componentei prelucratoare pentru a doua luna consecutiv in iunie (cu 21,6% raportat la mai), pe fondul redinamizarii comertului international, in contextul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice (la nivelul Uniunii Europene si pe plan intern). Industria extractiva a urcat cu 0,6% luna/ luna, dupa ajustarea pe parcursul a trei luni la rand. Pe de alta parte, componenta energie & utilitati a scazut pentru a treia luna la rand in iunie, cu un ritm lunar in atenuare la 0,7%.
Din perspectiva analizei an/an industria s-a ajustat pentru a 13-a luna la rand in iunie, dar cu un ritm in atenuare la -11,3% (de la -30,3% in mai). Practic, industria a scazut in iunie cu ritmul cel mai redus din februarie, confirmandu-se depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei. Componenta prelucratoare a scazut pentru a 14-a luna la rand in iunie, dar cu un ritm in atenuare la 10,9%. De asemenea, ramurile extractiva si energie & utilitati s-au diminuat cu 17,8% an/an, respectiv 11,2% an/an in iunie.
Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se evidentiaza scaderea productiei de bunuri de capital pentru a 14-a luna la rand in iunie, cu 17,8% an/an, expresie a persistentei unui climat investitional dificil, in contextul incertitudinilor determinate de criza sanitara. De asemenea, productia de bunuri de folosinta indelungata s-a diminuat pentru a 14-a luna la rand in iunie, cu 10,9% an/an. Nu in ultimul rand, componentele bunuri intermediare si bunuri de uz curent au scazut cu 11,3% an/an, respectiv cu 11,1% an/an in iunie.
 
Scădere de 16,4% a productiei industriale semestriale
Prin urmare, in semestrul I productia industriala a scazut cu 16,4% an/an, evolutie determinata, in principal, de ajustarea componentei prelucratoare cu 18,2% an/an (dat fiind ca incidenta pandemiei a reprezentat un soc pentru comertul international). De asemenea, ramura extractiva s-a diminuat cu 11,1% an/an, date fiind scaderea cererii si masurile implementate pentru contracararea crizei sanitare. Nu in ultimul rand, componenta energie & utilitati s-a ajustat cu 6,8% an/an.
Analiza din perspectiva marilor grupe industriale evidentiaza declinul productiei de bunuri de capital cu 27,1% an/an, expresie a climatului investitional dificil, pe fondul intensificarii perceptiei de risc dupa incidenta crizei sanitare. De asemenea, componentele bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de folosinta indelungata au scazut cu 12,2% an/an, 12,6% an/an, respectiv 15,9% an/an in perioada ianuarie-iunie.
Din perspectiva evolutiei productiei cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in semestrul I au fost: chimica (0,4% an/an), tutun (3,8% an/an) si farmaceutica (5,5% an/an). La polul opus, ramurile cu ajustarile cele mai severe ale productiei in perioada ianuarie-iunie au fost: tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor (35,8% an/an), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor (34,3% an/an) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (32,7% an/an).
"Din estimarile econometrice elaborate rezulta evolutia productiei industriale pentru a 11-a luna la rand sub potential in iunie, confirmandu-se finalul ciclului post-criza si tranzitia spre un nou ciclu. Ne asteptam la intrarea industriei si economiei in ciclul post-pandemie pe termen scurt, scenariu sustinut de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice. Pentru perioada 2020-2022 prognozam cresterea investitiilor productive cu un ritm mediu anual de 3,4%", concluzioneaza dr. Andrei Radulescu, in analiza BT.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
viarom
AED
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
ness project
leviatan
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
Ubitech
EDIT-Structural
BogArt
quadratum
Arduro
concelex
theda mar
konsent
DRS
noark
VEGO
SIGM
CDS
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<