Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Premise favorabile pentru dezvoltarea sectorului de constructii din Zona Euro
BT: Premise favorabile pentru dezvoltarea sectorului de constructii din Zona Euro
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Feb 2022 11:28
Markit Economics a publicat vineri statisticile cu privire la evolutia indicatorului PMI (Purchasing Managers Index) din sfera sectorului de constructii din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in prima luna a anului curent. Acest indicator, realizat pe baza unui sondaj la care participa 650 de companii din sectorul de constructii, evidentiaza evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca, stocurilor, preturilor si perspectivelor, cu mentiunea ca pragul de 50 de puncte separa cresterea de scadere. Datele exprima consolidarea procesului de relansare postpandemie la nivelul acestui sector intensiv in capital si forta de munca in ianuarie 2022, cu un ritm in accelerare, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene dupa incidenta pandemiei (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027), potrivit unei analize publicate de Banca Transilvania.
 
 
"Se confirma rezistenta acestui sector la suprapunerea socurilor din sfera ofertei, care au contribuit la intensificarea presiunilor inflationiste, cu implicatii pentru climatul investitional. Datele publicate indica cresterea sectorului de constructii pentru a patra luna consecutiv in ianuarie, cu un ritm in accelerare, conform indicatorului PMI - crestere cu 3,7 puncte luna/luna la 56,6 puncte, cea mai buna evolutie din ianuarie 2018. Se evidentiaza accelerarea comenzilor noi (crestere pentru a sasea luna la rand in ianuarie, cu un ritm record), evolutie care exprima premise favorabile pentru dinamica lucrarilor de constructii din regiune in trimestrele urmatoare", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania, autorul analizei.
In ceea ce priveste componenta locuri de munca, indicatorul specific a continuat sa creasca in ianuarie, inregistrand cea mai buna evolutie din februarie 2020. Nu in ultimul rand, pe segmentul perspectiv de evolutie pe termen scurt s-a inregistrat, in ianuarie, cel mai ridicat nivel din iunie 2019, ceea ce exprima premise favorabile pentru dinamica constructiilor din regiune pe termen scurt.
 
 
Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza cresterea componentei rezidentiale pentru a 11-a luna consecutiv in ianuarie (cu cel mai bun ritm din februarie 2011), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare. Totodata, sectorul constructiilor civile s-a redinamizat in ianuarie (crestere pentru prima oara din iulie 2019), luna in care constructiile comerciale s-au majorat cu cel mai bun ritm din ultimii patru ani.
 
 
"In dinamica an/an, indicatorul PMI din sectorul de constructii din Zona Euro a crescut pentru a 11-a luna la rand in ianuarie, cu un ritm in intensificare la 12,5 puncte. Evolutia exprima perspective favorabile pentru dinamica sectorului de constructii din trimestrele urmatoare - continuarea tendintei de crestere peste ritmul potential. Cele mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg indica perspectiva cresterii economiei Zonei Euro cu ritmuri anuale de 5,1% in 2021, 4% in 2022, respectiv 2,5% in 2023. Acest scenariu are la baza perspectivele favorabile pentru investitiile productive (dinamici anuale de 3,6% in 2021 si 3,4% in 2022-2023), cu impact de antrenare. Pentru consumul privat din regiune Bloomberg previzioneaza majorare cu rate anual de 3,5% in 2021, 5,5% in 2022, respectiv 2,2% in 2023", subliniaza dr. Andrei Radulescu in analiza.
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
quadratum
konsent
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
ness project
BogArt
Arduro
leviatan
ELECTROGRUP
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
noark
Acvatot 2019
theda mar
EDIT-Structural
CDS
SIGM
DRS
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander