BT: Premise favorabile pentru dezvoltarea sectorului de constructii din Zona Euro |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Feb 2022 11:28 |
![]() ![]() "Se confirma rezistenta acestui sector la suprapunerea socurilor din sfera ofertei, care au contribuit la intensificarea presiunilor inflationiste, cu implicatii pentru climatul investitional. Datele publicate indica cresterea sectorului de constructii pentru a patra luna consecutiv in ianuarie, cu un ritm in accelerare, conform indicatorului PMI - crestere cu 3,7 puncte luna/luna la 56,6 puncte, cea mai buna evolutie din ianuarie 2018. Se evidentiaza accelerarea comenzilor noi (crestere pentru a sasea luna la rand in ianuarie, cu un ritm record), evolutie care exprima premise favorabile pentru dinamica lucrarilor de constructii din regiune in trimestrele urmatoare", noteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania, autorul analizei.
In ceea ce priveste componenta locuri de munca, indicatorul specific a continuat sa creasca in ianuarie, inregistrand cea mai buna evolutie din februarie 2020. Nu in ultimul rand, pe segmentul perspectiv de evolutie pe termen scurt s-a inregistrat, in ianuarie, cel mai ridicat nivel din iunie 2019, ceea ce exprima premise favorabile pentru dinamica constructiilor din regiune pe termen scurt.
![]() Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza cresterea componentei rezidentiale pentru a 11-a luna consecutiv in ianuarie (cu cel mai bun ritm din februarie 2011), pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare. Totodata, sectorul constructiilor civile s-a redinamizat in ianuarie (crestere pentru prima oara din iulie 2019), luna in care constructiile comerciale s-au majorat cu cel mai bun ritm din ultimii patru ani.
![]() "In dinamica an/an, indicatorul PMI din sectorul de constructii din Zona Euro a crescut pentru a 11-a luna la rand in ianuarie, cu un ritm in intensificare la 12,5 puncte. Evolutia exprima perspective favorabile pentru dinamica sectorului de constructii din trimestrele urmatoare - continuarea tendintei de crestere peste ritmul potential. Cele mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg indica perspectiva cresterii economiei Zonei Euro cu ritmuri anuale de 5,1% in 2021, 4% in 2022, respectiv 2,5% in 2023. Acest scenariu are la baza perspectivele favorabile pentru investitiile productive (dinamici anuale de 3,6% in 2021 si 3,4% in 2022-2023), cu impact de antrenare. Pentru consumul privat din regiune Bloomberg previzioneaza majorare cu rate anual de 3,5% in 2021, 5,5% in 2022, respectiv 2,2% in 2023", subliniaza dr. Andrei Radulescu in analiza.
|