Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE pregateste 800 miliarde euro pentru a finanta redresarea prin NextGenerationEU
CE pregateste 800 miliarde euro pentru a finanta redresarea prin NextGenerationEU
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Apr 2021 08:28
Comisia a luat masuri pentru a se asigura ca imprumuturile din cadrul instrumentului temporar de redresare NextGenerationEU vor fi finantate in cele mai avantajoase conditii pentru statele membre ale UE si pentru cetatenii acestora.
Comisia va utiliza o strategie de finantare diversificata pentru a mobiliza pana la aproximativ 800 miliarde EUR in preturi curente pana in 2026. Datorita acestei abordari, care va respecta bunele practici ale emitentilor suverani, Comisia va fi in masura sa mareasca volumele necesare in mod armonios si eficient. Acest lucru va atrage, de asemenea, investitori in Europa si va consolida rolul international al monedei euro.
Johannes Hahn, comisarul pentru buget si administratie, a declarat: „NextGenerationEU va produce o schimbare radicala pe pietele europene de capital. Astazi, dezvelim motorul care va pompa combustibilul menit sa alimenteze instrumentul NextGenerationEU. Strategia de finantare ne va permite sa contractam imprumuturile aferente instrumentului NextGenerationEU, astfel incat sa dispunem de toate instrumentele necesare pentru a demara redresarea sociala si economica si pentru a promova cresterea verde, digitala si rezilienta. Mesajul este clar: de indata ce Comisia va fi autorizata din punct de vedere juridic sa contracteze imprumuturi, vom da startul!”
Imprumuturi pentru finantarea redresarii
NextGenerationEU - principalul instrument de raspuns al UE la pandemia de COVID-19 - va fi finantat prin imprumuturi de pe pietele de capital. Pana la sfarsitul anului 2026, vom mobiliza pana la 800 de miliarde EUR.
Acest lucru se va traduce in volume de imprumuturi de aproximativ 150 de miliarde EUR pe an, in medie, UE devenind astfel unul dintre cei mai mari emitenti in euro. Toate imprumuturile vor fi rambursate pana in 2058.
Desi Comisia a mai contractat deja imprumuturi - pentru a sprijini statele membre ale UE si tarile terte - volumul, frecventa si complexitatea imprumuturilor NextGenerationEU au necesitat o schimbare fundamentala de abordare in ceea ce priveste pietele de capital.
O strategie de finantare diversificata va raspunde acestor noi nevoi de finantare. Comisia va putea astfel sa mobilizeze toate fondurile atunci cand va fi nevoie, in conditiile cele mai avantajoase pentru statele membre ale UE si pentru cetatenii acestora.
O strategie de finantare diversificata: privire de ansamblu
O strategie de finantare diversificata combina utilizarea diferitelor instrumente si tehnici de finantare cu o comunicare deschisa si transparenta cu participantii la piata.
Strategia de finantare diversificata a Comisiei ar urma sa combine:
- o decizie anuala privind volumul imprumuturilor si o comunicare semestriala privind parametrii principali ai planului de finantare, pentru a oferi transparenta si previzibilitate investitorilor si celorlalte parti interesate;
- relatii structurate si transparente cu bancile care sa sprijine programul de emisiune (prin intermediul unei retele de dealeri primari);
- instrumente de finantare multiple (obligatiuni pe termen mediu si lung, dintre care unele vor fi emise sub forma de obligatiuni verzi NextGenerationEU si „EU-Bills”) pentru a mentine un anumit grad de flexibilitate in ceea ce priveste accesul pe piata si pentru a gestiona nevoile de lichiditate si profilul de scadenta;
- o combinatie de licitatii si credite sindicalizate, pentru a asigura accesul eficient din punctul de vedere al costurilor la finantarea necesara in conditii avantajoase.
Operatiunile de imprumut se vor inscrie intr-un cadru de guvernanta solid, care va asigura o executie coerenta si consecventa.
In activitatea sa, Comisia se va coordona in continuare cu alti emitenti, inclusiv cu statele membre ale UE si cu emitentii supranationali.
Valoarea adaugata a unei strategii de finantare diversificate
Strategia de finantare diversificata va ajuta Comisia sa atinga doua obiective principale - sa raspunda nevoilor mari de finantare ale NextGenerationEU si sa obtina costurile scazute si riscul scazut de executie dorite, in interesul tuturor statelor membre si al cetatenilor acestora:
- prin utilizarea unei game largi de scadente si instrumente si prin imbunatatirea previzibilitatii operatiunilor de finantare, Comisia va asigura o capacitate mai mare de absorbtie a pietei. Posibilitatea de a scoate la licitatie datoriile va spori si mai mult eficienta operatiunilor de finantare. Acest lucru va contribui la satisfacerea nevoilor importante de finantare.
- prin oferirea unui grad mai mare de flexibilitate privind stabilirea datei de executare a operatiunilor de finantare si a tehnicilor de finantare sau a instrumentelor de utilizat, Comisia va obtine costurile scazute si riscul scazut de executie dorite, in interesul tuturor statelor membre.
Etapele urmatoare
In urma pachetului de masuri prezentat astazi, Comisia va intreprinde o serie de actiuni pentru ca strategia de finantare diversificata sa devina operationala. Printre aceste actiuni se numara:
- crearea unei retele de dealeri primari. In conformitate cu practicile emitentilor comparabili, Comisia va infiinta o retea de dealeri primari pentru a facilita executarea eficienta a licitatiilor si a tranzactiilor sindicalizate, pentru a sprijini lichiditatea pe pietele secundare si pentru a asigura plasarea datoriei noastre in cea mai mare baza de investitori posibila. Formularul de candidatura si conditiile generale de participare vor fi publicate in curand.
- Publicarea primei decizii anuale privind imprumuturile (si a deciziei de finantare aferente) si a primului plan de finantare NextGenerationEU. Pentru a asigura o comunicare transparenta cu pietele, Comisia va adopta prima sa decizie anuala privind imprumuturile si va comunica informatiile referitoare la primul sau plan de finantare inainte de inceperea programului de imprumuturi NextGenerationEU, preconizat pentru aceasta vara (calendarul depinde de aprobarea Deciziei privind resursele proprii de catre toate statele membre, acest act legislativ permitandu-i Comisiei sa imprumute pentru NextGenerationEU). Operatiunile de imprumut pot incepe imediat dupa intrarea in vigoare a Deciziei privind resursele proprii. Planurile de finantare vor fi apoi actualizate de doua ori pe an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
viarom
theda mar
SIGM
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
EDIT-Structural
leviatan
noark
rigips
strabag nivel 1
CDS
MAKITA
AED
VEGO
quadratum
ness project
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
DRS
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<