CNSP: Constructiile metalice, pe un trend ascendent in ultimul trimestru al acestui an |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 22 Dec 2021 16:45 |
Pentru ultimul trimestru al acestui an, comparativ cu cele trei luni anterioare, agentii economici prevad cresteri usoare ale productiei industriale si a cifrei de afaceri pe piata externa, in timp ce pentru piata interna sunt estimate reduceri in volum ale cifrei de afaceri, avandu-se in vedere revenirea crizei pandemice in ultimul trimestru al anului curent si majorarile de pret substantiale in sectorul energetic. Conform datelor incluse in cea mai reventa estimare a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP) referitoare la evolutia industriei in ultimul trimestru al acestui an, pe baza anchetei de conjunctura, agentii economici previzioneaza o crestere de circa 1,4% a productiei industriale.
"Pentru cifra de afaceri pe piata externa se anticipeaza tot o crestere de 1,4% si respectiv o posibila reducere a cifrei de afaceri pe piata interna (-9,2%), astfel incat per total, cifra de afaceri in volum ar scadea cu 4,8%, comparativ cu trimestrul III 2021, evolutiile acestea situandu-se sub marjele de oscilatie specifice indicatorilor pentru trimestrul IV. In acelasi context, agentii economici apreciaza ca in cel de-al patrulea trimestru al anului curent, comparativ cu trimestrul precedent, volumul stocurilor de produse finite va inregistra o majorare importanta de 19,0%, dupa cresterea de 5,1%, de la nivelul celui de-al treilea trimestru. In aceeasi perioada de analiza, se estimeaza ca numarul mediu al salariatilor va scadea usor, cu 0,5%, iar productivitatea muncii s-ar putea mari cu 2,5%", se arata in documentul citat.
Estimarile pentru trimestrul al IV-lea din 2021 indica scaderi de peste 10%, printre altele, in sectoarele de fabricatie a substantelor si produselor chimice, a echipamentelor electrice si a celor de cocserie. Scaderi cuprinse intre 5% si 10% sunt asteptate in domeniile de fabricare a mobilei, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor de cauciuc si a celor din plastic, productia de masini, unelte si echipamente, dar si in extractia petrolului brut si a gazelor naturale. Cresteri sunt estimate pentru industria constructiilor metalice, a produselor din metal si cea metalurgica (pana la +5%), cele mai mari evolutii, de peste 10%, fiind estimate pentru tabacirea si finisarea pieilor, dar si pentru fabricarea produselor din tutun.
Estimarea evolutiei industriei in trimestrul IV 2021 pe baza anchetei de conjunctura poate fi citita aici!
|