Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - ERSB avertizeaza asupra dificultatilor intampinate de sectorul imobiliar comercial
ERSB avertizeaza asupra dificultatilor intampinate de sectorul imobiliar comercial
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 26 Ian 2023 12:49
Tensiunile de pe piata provocate de potentiala prabusire a pietei imobiliare comerciale ar putea reprezenta un risc sistemic pentru banci, care ar putea duce la necesitati de capital suplimentar, a avertizat miercuri Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB), transmite Reuters.
Comitetul European pentru Risc Sistemic - organismul care supervizeaza stabilitatea financiara in Uniunea Europeana - este condus de presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Autoritatile de supervizare au atras de mult timp atentia ca piata imobiliara din blocul comunitar este la un punct de cotitura, spatiile de birouri fiind in special vulnerabile, in conditiile in care pandemia a schimbat modul de lucru al angajatilor.
Acum, Comitetul European pentru Risc Sistemic a emis o noua recomandare autoritatilor nationale si ale UE pentru a monitoriza riscurile si a verifica modul in care bancile evalueaza garantiile cand pun deoparte sumele pentru provizioane.
"Sectorul imobiliar comercial este in prezent vulnerabil la deteriorarea pronuntata a perspectivelor economice, la riscurile ciclice legate de inflatia ridicata si la inasprirea conditiilor financiare, care limiteaza optiunile de refinantare a datoriei existente si luarea de noi credite. Politicile economice legate de clima, cum ar fi modificarea standardelor de constructie, trecerea spre comertul electronic si sporirea cererii pentru flexibilitate in cazul spatiilor de birouri de inchiriat se adauga presiunilor", se arata in comunicatul ESRB.
Deja din septembrie Comitetul European pentru Risc Sistemic avertiza asupra cresterii riscurilor de faliment in sectorul imobiliar comercial.
Exista temeri ca un declin semnificativ al sectorului imobiliar comercial ar putea avea un impact sistemic asupra institutiilor financiare si a economiei, prin limitarea capacitatii bancilor de a acorda credite.
 
VideoConfAC-iulman and machineALLBIMTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
hilti
CDS
BALTIC
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
leviatan
leviatan
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
viarom
theda mar
rigips
FRONTALE
BMI_Icopal

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023