Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - FMI: Oprirea livrarilor de gaze rusesti provoca o recesiune severa in Europa de Est
FMI: Oprirea livrarilor de gaze rusesti provoca o recesiune severa in Europa de Est
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 20 Iul 2022 11:40
Incetarea livrarilor de gaze rusesti ar provoca o recesiune severa in Europa de Est si Italia, daca tarile din intreaga lume vor decide sa isi acumuleze propriile lor rezerve limitate, a avertizat marti Fondul Monetar International, in incercarea de a incuraja solidaritatea intre state.
Potrivit acestei publicatii, FMI prognozeaza ca daca gazele lichefiate nu vor fi partajate si preturile nu vor fi tinute, artificial, la un nivel redus, orice actiune a Rusiei de a inceta sa mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar declansa o contractie economica de peste 5% anul urmator in Cehia, Ungaria, Slovacia si Italia.
Anterior, Reuters a dezvaluit ca grupul rus Gazprom a trimis recent o scrisoare mai multor clienti europeni in care invoca clauza de "forta majora" pentru incapacitatea de a le livra gazele naturale convenite din cauza unor circumstante extraordinare care sunt in afara controlului sau. In plus, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat marti ca executivul comunitar nu se asteapta la reluarea livrarilor prin gazoductul Nord Stream 1 dupa efectuarea celor zece zile de lucrari de mentenanta, care sunt programate sa se incheie joi.
42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, potrivit FMI, insa in cazul a opt state membre UE livrarile rusesti reprezinta mai mult de 50% din importurile de gaze.
Consumul european de gaze a scazut deja cu 9% in acest an, ceea ce a sters 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Uniunii Europene, potrivit FMI, insa simularile efectuate de institutia financiara arata ca fara masuri compensatorii, pagubele ar putea fi mult mai mari la iarna. Saptamana urmatoare, oficialii de la Bruxelles ar urma sa le ceara statelor membre sa reduca "imediat" consumul de gaze.
Potrivit calculelor FMI, economia europeana ar putea face fata unei reduceri cu 70% a livrarilor de gaze rusesti, dar ar aparea probleme in eventualitatea unei opriri complete a livrarilor. Cele mai afectate state europene ar urma sa poata accesa livrari cu 15 pana la 40% sub necesarul lor. Ungaria, Slovacia si Cehia au un grad ridicat de utilizare a gazelor rusesti, in timp ce Italia este vulnerabila din cauza utilizarii crescute a gazelor in productia de electricitate.
Cel mai grav impact ar aparea daca gazele nu vor fi partajate intre statele europene, din cauza unor blocaje fizice in calea livrarilor si a deciziei statelor individuale de a face rezerve dar si daca gospodariile ar fi protejate de preturile mari de catre guverne si astfel nu si-ar limita consumul de gaze la iarna pentru incalzire.
Fondul recomanda guvernelor care doresc sa protejeze gospodariile vulnerabile de crestere costurilor sa le ofere subventii forfetare si majorari ale veniturilor. In acest fel, ar fi mentinute stimulentele pentru ca oamenii sa isi limiteze consumul de gaze.
Daca Europa da dovada de solidaritate intre state si isi integreaza piata in piata mondiala de gaze lichefiate, Rusia nu va putea sa arunce UE intr-o recesiune severa la iarna. In cel mai optimist scenariu, incetarea livrarilor de gaze rusesti ar urma sa reduca PIB-ul UE cu doar 0,4% si numai Ungaria ar suferi o contractie economica de peste 1%.
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
siniat
rigips
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ness project
quadratum
viarom
CDS
leviatan
theda mar
noark
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander