Agenda Constructiilor
Vineri, 07 August 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Amendament pentru finantarea constructiei Magistralei 6 de metrou
GUVERN: Amendament pentru finantarea constructiei Magistralei 6 de metrou
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 23 Oct 2019 07:45
In sedinta Guvernului din data de 21 octombrie 2019, membrii Executivului demis prin motiune de cenzura (si care pot indeplini numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern) au avizat favorabil o hotarare (HG) pentru aprobarea Amendamentului convenit intre Guvernul Romaniei si Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei, prin scrisoarea semnata la Tokyo la 9 iulie 2019 si la Bucuresti la 22 iulie 2019 la Acordul de imprumut pentru Proiectul privind realizarea legaturii retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda Otopeni-Bucuresti dintre Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei si Romania, semnat la Tokyo la 10 martie 2010.
„Se aproba amendamentul convenit intre Guvernul Romaniei si Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei, prin scrisoarea semnata la Tokyo la 9 iulie 2019 si la Bucuresti la 22 iulie 2019 la Acordul de imprumut pentru Proiectul privind realizarea legaturii retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda Otopeni – Bucuresti dintre Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei si Romania, semnat la Tokyo la 10 martie 2010, ratificat prin Legea nr. 228/2010”, au anuntat guvernantii, dupa sedinta sustinuta la Palatul Victoria.
Acest amendament, la fel ca si altele aprobate de Guvernul Dancila, este necesar pentru virarea altor sume din imprumutul contractat pentru realizarea Magistralei 6 a metroului bucurestean, mai ales ca la data de 5 iunie 2019, prin corespondenta purtata intre Attila Gyorgy, secretar de stat la MFP si Takema Sakamoto, director general al Departamentului pentru Orientul Mijlociu si Europa, de la Agentia Internationala de Cooperare a Japoniei, s-a stabilit ca suma care nu a fost deocamdata trasa din imprumut este de 6.147.194.987 yeni (JPY), adica aproape 51 milioane de euro.
Ulterior aprobarii proiectului de HG privind amendamentul la acordul de imprumut, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a declarat ca licitatia pentru linia de metrou Tokyo-Otopeni, parte a Magistralei 6, cu statiile terminus 1 Mai si Aeroport Henri Coanda, va fi lansata in maximum doua saptamani.
„Vom lansa licitatia in perioada imediat urmatoare. Mai mult de doua saptamani nu dureaza. Acum suntem in discutii cu consultantul, pentru revizuirea documentatiei. Au fost observatii la primul lot, 1 Mai – Tokyo, pentru care am primit finantare europeana, iar anuntul de licitatie pentru proiectarea si executia structurii de rezistenta in cadrul acestuia l-am publicat in luna mai a.c., avand in vedere tocmai ca pe lotul 2 sa nu mai intampinam astfel de probleme”, a explicat Marin Aldea.
***
Magistrala 6 a metroului din Capitala realizeaza extinderea retelei actuale de metrou din statia 1 Mai pana la Aeroportul International „Henri Coanda” Bucuresti (Otopeni). Noul tronson va asigura legatura directa intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni, fara transbordarea calatorilor prin schimbarea peroanelor si a trenurilor. Linia noua de metrou va avea un traseu de 14,2 km si va cuprinde 12 statii, cu urmatoarele denumiri: Statia 1 Mai (existenta), Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroport Baneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Bratianu, Aeroport Otopeni. Pentru pregatirea si implementarea proiectului a fost semnat un acord de imprumut (in luna martie 2010), intre Ministerul Finantelor Publice si Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA), in valoare de 41,87 miliarde JPY (circa 317 milioane de euro). De asemenea, Comisia Europeana a aprobat finantarea pentru Magistrala 6 de metrou, insa doar pentru sectiunea 1 Mai – Tokyo (statie ce se va afla langa Baneasa Shopping City).
 
AUTODESKVideoConfAC-iulallbimCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
hilti
ssab ag antrepriza generala
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere