GUVERN: Fonduri alocate pentru sustinerea IMM |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 14 Oct 2015 16:16 |
In sedinta Guvernului din data de 14 octombrie 2015, membrii Executivului au decis sa aloce fonduri in vederea sprijinirii accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), prin instrumente de garantare si investitii. Astfel, potrivit unui comunicat, Guvernul Romaniei a aprobat, prin hotarare, alocarea temporara din venituri din privatizare, de catre Ministerul Finantelor Publice, a sumei de 25 milioane de euro, in scopul asigurarii finantarii necesare pentru luna octombrie 2015 a autoritatilor de management pentru implementarea facilitatii JEREMIE („Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises”), in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). „Obiectivul acestui program este sprijinirea accesului la finantare al IMM prin instrumente de garantare si investitii. Cele 25 de milioane de euro reprezinta sume suplimentare pentru Fondul de Participare JEREMIE (FPJ), aprobate de catre Comitetul de Monitorizare al POS CCE . Sumele alocate autoritatilor de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice in euro, din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Comisia Europeana, pana la data de 29 februarie 2016”, mai informeaza reprezentantii autoritatilor centrale. Conform oficialilor Executivului, JEREMIE („Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises”) este un instrument inovator dezvoltat de catre Comisia Europeana si Fondul European de Investitii pentru imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-uri in cadrul UE. JEREMIE presupune crearea de instrumente financiare pentru IMM, inclusiv garantii, capital de risc, creditare, microfinantare, etc., implementate de intermediari financiari.
Facilitati fiscale pentru achitarea obligatiilor la bugetul general consolidat
In alta ordine de idei, in aceeasi sedinta, s-a luat hotararea acordarii unor facilitati fiscale pentru stimularea achitarii obligatiilor fata de bugetul general consolidat al statului. Astfel, contribuabilii care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 si administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, daca indeplinesc o serie de conditii, asa cum stabileste noua ordonanta de urgenta adoptata de Executiv. „De asemenea, contribuabilii care platesc pana la 30 iunie 2016 o cota de 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, vor putea beneficia, conditionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile aferente obligatiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF”, informeaza oficialii guvernamentali, care mai precizeaza ca de aceste facilitati fiscale vor putea beneficia, daca indeplinesc conditiile legale, contribuabilii persoane fizice, juridice sau entitati fara personalitate juridica. Guvernantii isi explica decizia prin mentionarea faptului ca acest act normativ „are scopul acordarii unor facilitati fiscale, pe de o parte, in sensul sprijinirii contribuabililor aflati in dificultate, iar pe de alta parte, in sensul stimularii achitarii obligatiilor de plata restante la buget si majorarii incasarilor bugetare”. In conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta, pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de 54,2% din dobanda, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere in acest sens la organul fiscal si sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: toate obligatiile de plata principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting pana la data de 31 martie 2016, inclusiv; o cota de 45,8% din dobanzile aferente acestor obligatii de plata restante, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, se sting pana la 30 iunie 2016, inclusiv; pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, se stinge cota de 45,8% din eventualele dobanzi calculate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale; pana la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalitatilor de intarziere si cotei din dobanda (a accesoriilor), sunt stinse toate obligatiile de plata principale curente, cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016; contribuabilul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data inregistrarii cererii de anulare a accesoriilor, al carei termen maxim este stabilit la 30 iunie 2016.
Mai mult, incepand cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea in vigoare a noului cod de procedura fiscala, dobanzile de intarziere la plata se reduc de la 0,03% pe zi, cat sunt in prezent, la 0,02% pe zi, iar penalitatile de intarziere la plata se diminueaza de la 0,02% pe zi, cat sunt in prezent, la 0,01 % pe zi. Aceasta masura a fost luata in scopul reducerii sarcinii totale a accesoriilor pentru contribuabilii care declara toate obligatiile fiscale, dar platesc cu intarziere.
Actul normativ include, de asemenea, dispozitii si conditii privind anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 septembrie, in situatii specifice, dupa cum urmeaza: anularea penalitatilor de intarziere si a cotei din dobanzi aferente diferentelor de obligatii de plata declarate suplimentar de contribuabili prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie inclusiv; anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de dobanzi pentru sumele datorate si stinse la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la aceasta data si stinse pana la 30 septembrie, inclusiv; anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de dobanzi aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv si individualizate in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale incepute anterior intrarii in vigoare a actului normativ aprobat in sedinta Guvernului.
In plus, contribuabilii carora le-au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta au posibilitatea de a efectua plati din sumele indisponibilizate ca efect al popririi. Aceasta masura se aplica, insa, temporar, pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si 30 iunie 2016. Totodata, masura se va aplica si pentru popririle infiintate ulterior intrarii in vigoare a actului normativ, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2016. Contribuabilii aflati in insolventa sau reorganizare pot beneficia de aceste facilitati fiscale daca indeplinesc conditiile impuse de ordonanta de urgenta, ce au fost prezentate anterior.
„De asemenea, contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata pot beneficia si de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile esalonate la plata si nestinse la 30 septembrie 2015 daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. In acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restituie potrivit codului de procedura fiscala. Procedura de aplicare a ordonantei de urgenta se va aproba in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, prin ordin al ministrului finantelor publice, in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central sau prin ordin al conducatorului institutiei sau autoritatii publice, in cazul obligatiilor de plata individualizate in titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal central”, dupa cum sustin oficialii guvernamentali.
Sporire a amenzilor penale pentru incalcarea normelor privind protectia mediului
Tot in sedinta Guvernului din data de 14 octombrie a.c., s-a aprobat un proiect de lege prin care se transpun in legislatia nationala prevederi ale Directivei nr. 2008/99/CE privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal. Acest act normativ va remedia situatiile legislative considerate de Comisia Europeana ca neconforme, preintampinand, astfel, declansarea unei proceduri de infringement fata de Romania. Pentru adaptarea la exigentele Comisiei Europene, proiectul de act normativ majoreaza sanctiunile pentru persoanele juridice care incalca normele privind protectia mediului, prin sporirea cuantumului amenzii penale, iar pentru stabilirea acestor cuantumuri au fost folosite limitele orientative indicate de catre Comisia Europeana. „Solutia tehnica aleasa este aceea de sporire a sumei corespunzatoare unei zile-amenda, in functie de care se stabilesc minimul si maximul amenzii aplicabile pentru persoana juridica in cazurile de poluare incriminate conform actelor normative europene; aceasta solutie este aplicata uniform, pentru asigurarea unui tratament egal pentru fapte similare. Potrivit proiectului de lege aprobat in sedinta, suma corespunzatoare unei zile-amenda pentru persoana juridica este cuprinsa intre 500 de lei si 25.000 de lei. Pentru remedierea situatiilor de suprapunere legislativa, semnalate de Comisia Europeana, se abroga in intregime Legea nr. 101/2011, care grupa dispozitii penale din diverse sectoare de mediu. Abrogarea Legii nr. 101/2011 nu presupune nicio dezincriminare, toate dispozitiile care nu creau suprapuneri fiind preluate in cadrul altor acte normative existente”, explica reprezentantii Executivului.
***
Referindu-se, la inceputul intrunirii, la masura ce permite achitarea obligatiilor la bugetul general consolidat, premierul Victor Ponta a precizat ca aceasta reprezinta o facilitate pentru cei care isi platesc in totalitate datoriile la stat. „Este vorba despre cei care isi platesc la zi toate obligatiile, pana in martie 2016, carora nu le mai luam acele penalitati in plus, cu care de fapt ii duceam in insolventa, la faliment si nu mai plateau nimic. Nu scutim de nici un leu. Cei care au platit nu pierd nimic, dimpotriva, castiga prin faptul ca nu achita dobanzi. Cei care, insa, au nevoie de un sprijin si platesc absolut tot pana la ultimul leu, pe aceia ii ajutam. Cei care nu platesc la zi sau nu platesc datoria integrala nu beneficiaza de prevederile ordonantei. De aceea, aceasta nu este o amnistie fiscala si cred ca cei cinstiti si corecti vor beneficia de prevederile respective. Cei care oricum nu platesc taxe, impozite de ani de zile nu vor plati nici in continuare si sper ca, sigur, cu exceptiile de rigoare, unde de patru ani nu platesc taxe si impozite si sunt protejati de un judecator, ceilalti sa mearga in faliment, pentru ca cei care nu platesc inseamna ca nu au dreptul sa ramana pe piata”, a declarat prim-ministrul Guvernului Romaniei. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
|