Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Ordonanta ce afecteaza 8.550 de grupuri de intreprinderi din constructii
GUVERN: Ordonanta ce afecteaza 8.550 de grupuri de intreprinderi din constructii
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 22 Iun 2017 15:50
Intr-o sedinta a Guvernului, derulata la inceputul lunii iunie a.c., membrii Executivului au aprobat, printre altele, o ordonanta de urgenta care introduce anumite modificari la Codul de Procedura Fiscala. „Este vorba de transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene adoptate anul trecut, care vizeaza combaterea evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive. Potrivit acesteia, multinationalele vor face raportari in statul de rezidenta fiscala. Este o ordonanta care urmareste, cum spuneam, pe de o parte, combaterea evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive si, pe de alta parte, cresterea gradului de transparenta a activitatilor acestor companii multinationale. Aceste grupuri de intreprinderi vor fi obligate sa furnizeze in raportul pentru fiecare tara in parte, depus anual, si pentru fiecare jurisdictie fiscala in care desfasoara activitati economice, cuantumul veniturilor, cuantumul profiturilor anterioare impozitarii veniturilor si al impozitelor pe venit platite sau acumulate. De asemenea, sunt prevazute si alte obligatii de raportare pe care aceasta categorie de agenti economici le vor avea, in urma transpunerii directivei europene respective, cum ar fi numarul de salariati, capitalul declarat, profitul nedistribuit si imobilizarile corporale din fiecare jurisdictie fiscala. Intre state va exista un schimb automat al acestor rapoarte depuse de companiile multinationale”, a declarat, la finalul intrunirii, Alina Petrescu, purtator de cuvant al Guvernului.
Noua directiva europeana, transpusa rapid in legislatia nationala, are ca scop declarat reducerea optimizarilor fiscale ale marilor companii multinationale, realizate in principal prin preturi de transfer (achizitii de bunuri sau servicii intre filiale la preturi artificiale). Astfel, Directiva (UE) nr. 2016/881, de modificare a Directivei nr. 2011/16/UE in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii fiscale „asigura concurenta loiala intre grupurile de intreprinderi multinationale din Uniunea Europeana si cele din afara acesteia, dar care detin una sau mai multe entitati situate in UE”, intrucat, prin prevederile sale, ambele categorii de grupuri sunt supuse obligatiei de raportare. Potrivit regulilor stabilite de Comisia Europeana, directivele europene au termen de transpunere in legislatia nationala de doi ani, ceea ce presupunea ca Romania putea sa aplice prevederile directivei din 2018, insa Guvernul a preferat o transpunere mai rapida, prin OUG, pe fondul incasarilor slabe la buget din primele luni ale acestui an.
Masura vizeaza preponderent grupurile de intreprinderi controlate de persoane fizice straine
Calculand anumite date statistice, anuntate in aprilie 2017 de INS (cu privire la grupurile de intreprinderi), daca in ultimul an pentru care exista date complete agregate (2015) in Romania erau active 77.663 grupuri de intreprinderi, din care 5.469 de grupuri rezidente si 68.194 de grupuri de intreprinderi multinationale (la randul lor, 152 controlate din interior, respectiv 68.042 controlate din strainatate), 11% din acestea (si anume, circa 8.550 de entitati) activeaza in constructii. Evident, ordonanta Guvernului se refera la toate cele 77.663 de grupuri de intreprinderi active in economia nationala, dar, tinand cont de structura acestora, este clar ca majoritatea celor afectate, indiferent de domeniul de activitate, sunt controlate de persoane fizice straine. „Din totalul grupurilor de intreprinderi multinationale straine identificate in Romania, 14.723 sunt grupuri controlate de persoane juridice straine, iar 53.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice straine. Informatiile aferente anului 2015 indica faptul ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau fizice situate in Germania (18%, comparativ cu 17,5% in 2014), pe pozitia secunda au trecut cele controlate din Franta (10,5%, fata de 10,8%), in timp ce aproape 10,5% din subgrupurile de intreprinderi sunt administrate din Italia, care ocupa astfel locul al treilea, din acest punct de vedere”, se precizeaza intr-un comunicat al INS.
Urmeaza si impozitarea mai stricta a companiilor
Inainte de aprobarea ordonantei de urgenta ce a vizat modificarea Codului de Procedura Fiscala in termenii mentionati anterior, dar tot la inceputul lunii iunie, prin intermediul factorilor guvernamentali de decizie, Romania a participat, alaturi de alte 75 de tari, la semnarea conventiei multilaterale de modificare a tratatelor de evitare a dublei impuneri, eveniment ce a avut loc la Paris. Astfel, guvernantii si-au exprimat intentia de a modifica toate cele 91 de tratate de evitare a dublei impuneri si de prevenire a evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital, incheiate de-a lungul timpului cu alte state. Schimbarile (ce nu au deocamdata un termen de aplicare, acesta urmand a fi stabilit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - OCDE) urmaresc: calificarea unitara a tranzactiilor si entitatilor (hibride) care pana acum beneficiau de tratamente fiscale diferite in doua state semnatare, conducand astfel la o dubla neimpozitare a veniturilor; stabilirea unor noi reguli de creare a sediilor permanente si, prin urmare, crearea unor obligatii de impozitare in cazul distribuitorilor comisionari, respectiv detinatorilor de depozite pentru livrarea marfurilor (de exemplu, entitati care activeaza in domeniul comertului electronic) etc. si imbunatatirea procedurii amiabile intre Romania si celelalte state cu care sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, pentru a se putea rezolva eventualele situatii de dubla impozitare ce ar decurge ca urmare a prevederilor mai stricte introduse prin noua conventie multilaterala. Dupa cum se poate observa cu usurinta, toate acestea vor duce la impozitarea mai stricta a companiilor care, anterior, puteau folosi anumite prevederi ale tratatelor privind evitarea dublei impuneri, pentru a nu mai achita, in final, niciun impozit. Totusi, potrivit conventiei, fiecare stat semnatar are dreptul de a-si exprima rezerve fata de aplicarea in legislatia proprie a unuia sau mai multor articole. Astfel, un tratat de evitare a dublei impuneri va fi modificat prin intermediul instrumentului doar daca ambele parti semnatare au notificat aceleasi optiuni de implementare sau nu au notificat rezerve specifice pentru anumite articole. Deja, Ministerul Finantelor Publice a transmis o lista a acestor potentiale rezerve pe care intentioneaza sa le adopte, precum si cu optiunile de modificare la care Romania va adera.
***
Conventia multilaterala a fost semnata la Paris, cu prilejul vizitei de lucru a prim-ministrului Guvernului Romaniei in Franta, care, dupa o serie de discutii cu secretarul general al OCDE, Angel GurrĂ­a, a declarat ca (prin semnarea conventiei si prin aderarea la Agentia pentru Energie Nucleara - n.r.) „s-au facut deja pasi importanti pentru a atinge obiectivul de a deveni membri in OCDE. Astfel, suntem pe drumul cel bun, putem sa ne atingem acest obiectiv extrem de important pentru tara noastra. Am sa fac, de altfel, o comparatie: daca aderarea la NATO ne-a adus noua, Romaniei, securitate, aderarea la UE ne-a adus prosperitate si crestere economica, aderarea la OCDE, care reprezinta o tinta ce poate fi atinsa, ne va aduce respectabilitate. Suntem determinati, aceasta este una din prioritatile politicii noastre externe. Suntem cu dosarul si cu tot ceea ce avem de facut foarte, foarte aproape de final, ceea ce reprezinta o victorie si va reprezenta o victorie pentru tara noastra”. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
NOTA: Sedinta Guvernului din data de 9 iunie 2017, in care s-a decis si adoptarea ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului de Procedura Fiscala, a fost ultima in care Cabinetul Grindeanu a mai fost investit cu puteri depline.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CDS
leviatan
noark
viarom
FRONTALE
rigips
quadratum
theda mar
MAKITA
ness project
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander