Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Plafon de garantare de peste 2,6 miliarde lei pentru „Prima Casa”
GUVERN: Plafon de garantare de peste 2,6 miliarde lei pentru „Prima Casa”
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 27 Feb 2017 17:41
 Programul ”Prima Casa” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei reprezinta plafonul nou-alocat printr-o hotarare adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta de luni, 27 februarie a.c., iar restul de 175,5 milioane de lei reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului au fost, insa, modificate in sedinta, astfel incat sa fie armonizate cu schimbarile aduse acestui program prin OUG nr. 97/2016, dupa cum informeaza reprezentantii Executivului. Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin program. „Prin locuinta noua, in sensul programului, se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi. De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat”, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.
Totodata, dupa cum arata reprezentantii Cabinetului Grindeanu, in cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma „proportional cu procentul de garantare” in cadrul referirilor la impartirea proportionala a riscurilor si pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagma care reflecta procentul diferentiat in functie de categoria de locuinta achizitionata in cadrul programului „Prima Casa”.
Atributii suplimentare pentru FNGCIMM
Pentru simplificarea proceselor si evitarea birocratizarii excesive a acestora, Guvernul a mandatat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) sa preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege in cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul programului ”Prima Casa”. De asemenea, FNGCIMM are obligatia efectuarii unei evaluari anuale, in numele si contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in program, pe baza criteriilor si procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului urmator.
***
Potrivit OUG nr.97/2016 pentru modificarea si completarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa", statul garanteaza in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului guvernamental ”Prima Casa”, in timp ce creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii sunt garantate de stat in proportie de maxim 40%. In ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin program. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
quadratum
viarom
AED
theda mar
ness project
Ubitech
Arduro
MAKITA
konsent
SSAB
strabag nivel 1
noark
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
concelex
DRS
BogArt
EDIT-Structural
Acvatot 2019
leviatan
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
rigips
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<