Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Decembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL pregateste un plan de reconstructie bazat pe investitii si productie
GUVERNUL pregateste un plan de reconstructie bazat pe investitii si productie
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 19 Mai 2020 12:56
Guvernul Romaniei pregateste un plan de reconstructie economica a tarii bazat pe investitii si pe stimularea productiei interne, in care constructiile si agricultura vor fi in prim-plan, a declarat premierul Ludovic Orban ieri, in cadrul sedintei de plen a Camerei Deputatilor, la “Ora prim-ministrului”.
"Pregatim un plan de reconstructie economica pe baze sanatoase, care sa puna in primul plan investitiile, pentru ca modelul de dezvoltare economica sanatos trebuie sa se bazeze pe investitii, pe inovare, pe aplicarea rezultatelor inovarii, pe cresterea competitivitatii, pe cresterea procesarii in economia romaneasca a valorii adaugate pe care o realizam in economia romaneasca (...). N-a existat niciodata un plan, asa cum vrem noi sa il punem in practica, care se bazeaza pe un principiu simplu: ce se poate produce in Romania trebuie produs in Romania, iar guvernul trebuie sa fie partenerul oricarui investitor care vrea sa realizeze in Romania investitii care sa genereze cu adevarat productie in Romania", a declarat Ludovic Orban.
Primul-ministru a subliniat importanta pe care o are sectorul constructiilor in aceasta perioada dificila pe care o traverseaza intreaga tara, estimand ca acest domeniu va avea un aport substantial la performanta economica a Romaniei in trimestrul al doilea.
"Veti vedea si din datele de pe trimestrul al doilea, comparativ cu alte tari, ca situatia economica in Romania este departe de a fi atat de grava cum incearca unii sa o prezinte. Nu am oprit niciun santier, iar lucrul acesta se vede in structura cresterii economice, pentru ca, in timp ce am inregistrat scaderi ale anumitor domenii de activitate, mentinerea cresterii economice s-a datorat finantarii constructiilor, in special constructiile care sunt finantate de la buget. Atat investitiile publice, care au fost sustinute de la bugetul de stat, cat si investitiile din PNDL, dar si investitiile de la nivel local", a aratat seful Guvernului.
Premierul a mai spus ca Executivul pe care il conduce pune la punct o schema foarte ampla de sustinere a investitiilor, atat in sectorul public, cat si in cel privat. "Nu a existat niciodata Romania un proiect atat ambitios, in care vrem sa alocam sume uriase pentru investitii publice in infrastructura, in infrastructura de transport, in infrastructura energetica, in infrastructura sanitara. (...) Punem la punct chiar in saptamana asta o schema de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot sa se adreseze IMM Invest, iar in ceea ce priveste IMM Invest, la ora actuala sunt aproape 5.000 de credite aprobate, iar numarul lor va creste in continuare", a precizat Ludovic Orban.
Prim-ministrul a mai spus ca a identificat resurse financiare de aproape doua miliarde de euro pentru a genera programe de sustinere a IMM-urilor in proiecte de investitii si alte 300 de milioane de euro capital de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate in perioada starii de urgenta, inclusiv din sectorul HoReCa. Ludovic Orban a mai vorbit, in acest context, de realizarea unui fond de investitii, dar nu garantand cu actiunile companiilor de stat, ci un fond de investitii pe model polonez, bazat pe capital privat, internationalizarea companiilor si pe un management care sa nu fie numit politic.
In ceea ce priveste programele de ocupare a fortei de munca, primul ministru a mentionat demararea de programe cum este SURE. "In momentul de fata, estimarea noastra este ca aproape 800.000 de romani sunt in cautarea unui loc de munca si va trebui sa folosim toate instrumentele pe care ni le pune la dispozitie, fie programul SURE, fie instrumentul de masura (...) prin care sa sustinem plata salariilor pentru cei care reangajeaza, readuc la munca angajatii care au fost in somaj tehnic, de asemenea pentru cei care angajeaza mana de lucru aflata in cautarea unui loc de munca", si-a incheiat Ludovic Orban interventia din plenul Camerei Deputatilor.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKelmas_1octVideoConfAC-iulCOVID-19ALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
hilti
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere