ING: Sectorul constructiilor nu va fi lovit puternic de coronavirus |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 16 Mar 2020 20:27 |
Sectorul constructiilor nu va fi cel mai puternic lovit de criza generata de coronavirus, desi vesti proaste ar putea aparea si de aici, arata intr-o analiza Valentin Tataru, economist la ING Bank.
"Sectorul constructiilor a crescut puternic anul trecut, cu circa 25%, sustinut de stimuli fiscali introdusi in ianuarie 2019. Evolutia ultimelor trimestre indica o temperare usoara, determinata de incetinirea constructiilor pe segmentul rezidential. In 2019, constructiile au adaugat 0,9 puncte la PIB, cea mai mare contributie incepand din 2008. Avand in vedere modul lent in care acest domeniu reactioneaza si cheltuielile publice mari din ultimele luni ale anului trecut, o contractie a activitatii este putin probabila. Sectorul nu va fi cel mai puternic lovit de coronavirus, desi vesti proaste ar putea aparea si de aici", arata Valentin Tataru in analiza sa.
Potrivit specialistului, cel mai mare efect pe care il va avea actuala criza asupra economiei romanesti se va transpune in deficitul bugetar, care ar putea depasi 5% in 2020, semnificativ peste tinta de 3,6% stabilita de Guvern.
"Economia Romaniei are nevoie de crestere mai mult ca oricand. In schimb, va fi lovita semnificativ si fiecare sector va fi afectat intr-o oarecare masura de impactul coronavirusului. Cresterea economica mai redusa si cheltuielile bugetare mai ridicate ar putea cu usurinta sa impinga deficitul bugetar semnificativ peste 5% din PIB", avertizeaza Valentin Tataru.
ING Bank a inrautatit recent estimarea de crestere economica pentru Romania de la 3,6% la 2,1%, iar prognoza pentru inflatia anuala de la 3% la 2,8%. In privinta cursului valutar, economistii bancii anticipeaza 4,85 lei/ euro la finalul anului.
Cele mai afectate sectoare economice vor fi serviciile, dar si industria, care se afla pe un trend descrescator inca de anul trecut.
"Masura «distantarii sociale», recomandata acum de autoritati, va avea un impact dramatic asupra celor mai multe categorii de servicii. Turisumul va fi afectat sever, intrucat cei mai multi oameni si-au anulat sau nu si-au rezervat vacante pentru urmatoarele luni. Restaurantele si hotelurile inregistreaza scadere cu 80%-90% ale veniturilor, industria aeronautica este la pamant, iar lista poate continua la imobiliare, transporturi si servicii financiare. Cu exceptia unei cresteri temporare a vanzarilor din retail, din cauza temerilor populatiei, nu ne putem astepta la nimic bun de la sectorul serviciilor. Avand in vedere ca sectorul privat al serviciilor reprezinta 45% din PIB, va trage, probabil, in jos datele pe trimestrele al doilea si al treilea", estimeaza Valentin Tataru.
Impactul coronavirusului in economia Romaniei va deveni vizibil cel mai probabil incepand cu datele macro pe luna martie. In general, astfel de date sunt disponibile cu o intarziere de o luna sau doua, mai precizeaza analistul.
|