INS: Cifra de afaceri B2B din IT a scazut cu 14,2% in iunie, fata de luna anterioara |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 23 Aug 2024 10:20 |
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna iunie 2024, comparativ cu luna precedenta, a scazut, pe ansamblu, cu 12,9%, ca urmare a scaderii cifrei de afaceri din activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-22,5%), activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-14,2%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-13,4%), activitatile de transporturi (-10,9%) si din activitatile de comunicatii (-5,8%). Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2024, comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din serviciile B2B a scazut, pe ansamblu, cu 16,3%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Raportat la luna iunie 2023, in iunie 2024 indicatorul de afaceri analizat a scazut, pe ansamblu, cu 8,4%, ca serie bruta, ca urmare a reducerii cifrei de afaceri din activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-12,8%), activitatile de transporturi (-8,5%), alte servicii furnizate
in principal intreprinderilor (-7,3%) si din activitatile de comunicatii (-1,4%). Activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe au crescut cu 1,2% Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2024, comparativ cu luna iunie 2023, a scazut, pe ansamblu, cu 5,8%.
In primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2023, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, a scazut, pe ansamblu, cu 0,1%, ca urmare a scaderii inregistrate la activitatile de transporturi (-5,7%), activitatile de comunicatii (-0,9%) si la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-0,4%). Cresteri au inregistrat: activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+12,7%) si activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+4,5%). In acelasi interval, ca serie ajustata, indicatorul a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,8%.
***
Cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) se calculeaza prin insumarea veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Nu sunt incluse in cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite dupa livrare; accizele; subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE; vanzarea propriilor terenuri si a activelor fixe; rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor.
Indicii productiei din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor sunt indici de tip Laspeyres si sunt calculati din cifra de afaceri, in conditii metodologice si de preturi comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curenta in preturile perioadei de referinta se utilizeaza indici de pret deflatori. Primii indici obtinuti sunt la nivel de diviziune/grupa CAEN Rev.2, apoi prin agregari succesive se obtin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza valorii adaugate brute la costul factorilor conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta (2021).
|