Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Decembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - IRSOP: Jumatate din tineri cred ca pandemia le va afecta planurile de viitor
IRSOP: Jumatate din tineri cred ca pandemia le va afecta planurile de viitor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Iul 2020 09:35
Jumatate din tinerii romaniei, generatia cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani - adica aproximativ 1,3 milioane de persoane, considera ca pandemia le va afecta planurile de viitor, conform unui sondaj IRSOP. Aproape doua treimi dintre respondentii la cercetarea statistica (60%) sunt convinsi ca pandemia va lasa urme adanci, iar viata nu va mai fi la fel. "Psihologii sociali spun ca evenimentele majore prin care trec tinerii cand se maturizeaza, aproximativ intre 18-24 de ani, definesc valorile si atitudinile lor pentru tot restul vietii. Daca se simt parasiti vor fi toata viata neincrezatori in oameni si in institutii. Totusi, numai 55% dintre tineri sunt optimisti in privinta sanselor personale in viitor, iar restul au sentimente amestecate. Cu alte cuvinte, sunt nesiguri", arata rezultatele sondajului IRSOP realizat in randul generatiei tinere din Romania.
Pentru moment, sanatatea (46%) si locurile de munca (32%), inclusiv pregatirea profesionala, reprezinta anxietatile cele mai mari. Cu timpul, teama de imbolnavire dispare, iar ingrijorarile legate de munca si profesie vor fi pe primul plan, mai arata sondajul.
 
Coruptia, cea mai mare problema a tarii
Scepticismul este la ordinea zilei. Doua treimi (65%) au incredere foarte mica in politicienii care ne conduc, iar 70% cred ca peste 10 ani viata in Romania va fi la fel sau mai rea. Istoria lunga a esecurilor este intotdeauna sursa cea mai importanta a neincrederii in viitor.
Tinerii nu se dezic de tara in care traiesc, dar numai 8% declara ca sunt „foarte patrioti”.
In acest moment pentru tineri, coruptia (30%), sanatatea (27%) si eliminarea saraciei (19%) sunt principalele urgente nationale. Probabil ca aceste teme vor influenta si prezenta tinerilor la vot si optiunea lor politica la viitoarele alegeri.
 
Castigarea increderii tinerilor ramane o mare provocare pentru stat
Lumea viitoare a tinerilor este proiectata pe fundalul proiectului european. Peste 80% (circa doua milioane de tineri) vor ca si proprii lor copii sa traiasca intr-o Romania membra a UE. Inseamna ca pentru acestia, ideea europeana nu este numai o tinta pragmatica imediata, ci si o speranta de viitor.
Daca ar fi sa aleaga intre doua societati, una in care domina statul si una care pune accent pe libertatea si initiativa individului, majoritatea tinerilor (70%) ar alege ideea libertatii individului. Inseamna ca, din perspectiva filosofiei politice, tinerii inclina mai mult spre ideile liberale decat spre cele social-democrate sau socialiste. Inseamna ca pentru statul roman, castigarea increderii tinerilor ramane o mare provocare.
Intrebati despre pericolele care ameninta lumea, tinerii vad in special doua categorii de riscuri mari: riscuri la adresa vietii (clima si epidemiile: 40%) si riscuri la adresa nivelului de trai (criza economica si saracia: 38%). Viziunea lor despre riscuri va crea probabil o deschidere importanta a tinerilor spre cooperare si altruism.
***
IRSOP a intervievat telefonic 712 tineri cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani, in perioada 22-30 iunie 2020. Esantionul este reprezentativ pentru intreaga populatie tanara (18-29) de 2,6 milioane din Romania. Toleranta de esantionare este de ± 3,7%. Pentru a consulta rezultatele sondajului, click aici!
 
elmas_1octCOVID-19VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
hilti
strabag nivel 1
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere