Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - MASURI de stopare a procesului de decapitalizare a firmelor din sectorul nefinanciar
MASURI de stopare a procesului de decapitalizare a firmelor din sectorul nefinanciar
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 15 Aug 2019 06:30
Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune o serie de masuri de reducere a fenomenului de decapitalizare a societatilor din sectorul nefinanciar, dupa cum arata conducerea institutiei, intr-un comunicat dat publicitatii la 14 august 2019.
Astfel, Ministerul Finantelor Publice propune ordonanta pentru instituirea unor masuri privind societatile decapitalizate, care implementeaza o serie de prevederi pentru imbunatatirea cadrului legal reprezentat de legea societatilor si legea contabilitatii. Masurile propuse in proiectul de act normativ au fost discutate cu reprezentantii BNR in cadrul Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), analizele din cadrul grupurilor de lucru aratand ca exista un numar mare de companii din economia nationala care au capitalurile proprii negative sau valoarea acestora se situeaza sub limita reglementata de legea societatilor. Totodata, masurile vizeaza aspecte solicitate atat de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), cat si de alte structuri internationale.
„Cred cu tarie ca, daca va creste nivelul de capitalizare a companiilor romanesti, acestea vor putea sa beneficieze pe deplin de conditiile de dezvoltare generate de cresterea economica. In plus, vom avea companii mai competitive, care se vor putea integra mai bine in ecosistemul economic european. Ii indemn pe toti actionarii si administratorii sa vina in sprijinul masurilor cu cresterea nivelului de capitalizare si sa parieze pe economia romaneasca! Piata arata ca exista resurse, iar daca aceste resurse sunt aduse in capitalul companiilor, atunci vom avea cu totii de castigat pe termen lung. Sunt convins ca aceasta masura va determina declansarea unui proces de imbunatatire semnificativa a sanatatii financiare a economiei romanesti”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
Masurile, care se refera la sanatatea financiara a companiilor, vizeaza unele modificari si completari ale urmatoarelor acte normative:
- Legea societatilor nr.31/1990:
·         Interzicerea acordarii de avansuri sau imprumuturi actionarilor/asociatilor la societatile care opteaza pentru distribuiri trimestriale de dividende, pana nu se regularizeaza sumele astfel distribuite in cursul anului. Interdictia mentionata nu vizeaza avansurile acordate in legatura cu desfasurarea activitatii economice;
·         Clarificarea regulilor referitoare la distribuirea sub forma de dividende din anumite rezerve existente la nivelul societatii, precum si din rezultatul reportat inregistrat de aceasta. Mentionarea explicita a elementelor de capitaluri proprii care pot fi distribuite ca dividende asigura o interpretare unitara a conceptului de „rezerve distribuibile/disponibile pentru distribuire”;
·         Introducerea prevederii referitoare la conversia obligatorie in actiuni/parti sociale a datoriilor societatii fata de actionari/asociati, rezultate din imprumuturi sau alte finantari acordate de acestia, la societatile la care activul net a scazut sub jumatate din capitalul social.
·         Desemnarea autoritatilor cu competenta in domeniul monitorizarii entitatilor care se confrunta cu probleme financiare in raport cu nivelul legal de capital, respectiv Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Oficiul National al Registrului Comertului si stabilirea clara a situatiilor in care fiecare din cele doua institutii depun cererea de dizolvare;
·         Transferul competentei de solutionare a actiunilor de dizolvare judiciara de la instantele judecatoresti la Oficiul National al Registrului Comertului si simplificarea procedurilor de numire a lichidatorului si de efectuare a publicitatii legale a rezolutiilor de dizolvare.
·         Modificarile propuse vor conduce la largirea accesului la informatiile inregistrate in registrul comertului, la simplificarea formalitatilor si scaderea costurilor administrative, la degrevarea activitatii instantelor judecatoresti, precum si la asigurarea unui mediu de afaceri transparent si predictibil.
·         Introducerea de noi contraventii si sanctiuni, corespunzatoare noilor prevederi cuprinse in Legea societatilor nr. 31/1990.
- Legea contabilitatii nr.82/1991:
·         Introducerea de prevederi exprese referitoare la cuprinderea in aria de aplicabilitate a Legii contabilitatii a persoanelor juridice straine care au rezidenta fiscala in Romania in scopul obligarii acestora sa conduca si evidenta contabila si sa depuna situatii financiare in Romania pentru a da eficienta controlului fiscal;
·         Introducerea de prevederi exprese prin care sa se stabileasca cu claritate modul de raportare prin situatiile financiare anuale a pierderii contabile inregistrate in exercitiul financiar curent. Scopul acestor dispozitii il constituie acoperirea pierderii contabile reportate din profiturile curente inainte de distribuirea de dividende.
***
La data de 4 octombrie 2018, Guvernul Romaniei a aprobat memorandul cu tema: „Masuri/propuneri de imbunatatire a cadrului de reglementare privind sectorul companiilor nefinanciare in scopul reducerii fenomenului de decapitalizare a societatilor”, prin care se propune amendarea cadrului legal reprezentat de legea societatilor si legea contabilitatii. De asemenea, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM) a constatat nerespectarea de catre firme a pragului minim de capitalizare solicitat prin lege, context in care a fost emisa Recomandarea CNSM nr. R/2/2018 referitoare la implementarea unor masuri privind sanatatea financiara a companiilor, prin care se recomanda ca Guvernul sa analizeze posibilitatile de imbunatatire a cadrului de reglementare privind sectorul companiilor nefinanciare. Proiectul de act normativ este publicat pe website-ul MFP la rubrica de transparenta decizionala si poate fi consultat aici.
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
ELECTROGRUP
theda mar
ness project
VEGO
strabag nivel 1
SSAB
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
leviatan
noark
DRS
Arduro
CDS
AED
konsent
viarom
BogArt
EDIT-Structural
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<