Agenda Constructiilor
Vineri, 25 Aprilie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
GUVERNUL vizeaza reducerea termenelor de autorizare a lucrarilor de construire
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 25 Apr 2025 10:29
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, a publicat, in transparenta decizionala, un proiect de act normativ care prevede o serie de masuri pentru simplificarea procedurilor in domeniul urbanismului si constructiilor, a anuntat ministrul Cseke Attila. El a aratat ca raportul Bancii Mondiale despre Romania din 2024 sustine ca autorizarea lucrarilor de constructii este cea mai impovaratoare in Romania, mult mai putin eficienta decat in alte state membre ale UE. Aceasta situatie este cauzata in principal de numarul mare de avize si aprobari separate pe care constructorii trebuie sa le obtina inainte de a solicita o autorizatie de construire.
"Rezolvam aceasta problema semnalata de cetateni, constructori, autoritati locale si Banca Mondiala. Reducem timpul de avizare, introducem avizarea simultana eliminand avizarea in cascada, nu permitem conditionarea avizarii de emiterea altor avize, si nu mai permitem solicitarea studiilor, documentatiilor sau avizelor care nu sunt necesare constructiei si care sunt un exces de birocratie. Statul trebuie sa fie pentru cetatean, nu cetateanul pentru stat. Impunem aceasta gandire in administratia publica, in sectorul de autorizare a constructiilor", a precizat Cseke Attila.
Ministrul dezvoltarii a adaugat ca aceasta masura va avea ca efect derularea accelerata a investitiilor, printr-o mai rapida avizare a autorizatiilor de constructii, a PUG-urilor si PUZ-urilor, respectiv avizarea tacita si scurtarea termenelor de avizare.
In prezent, pe programul de investitii "Anghel Saligny", derulat de Ministerul Dezvoltarii, prin care se asigura infrastructura edilitara de baza in localitati precum accesul gospodariilor la apa, canalizare, gaz sau modernizarea drumurilor, media zilelor scurse intre emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire este de 507 zile, sau 1 an si 5 luni, a reiesit din analiza a peste 2.700 de contracte de finantare, iar in cazul a peste 20% dintre acestea durata este de 2 ani. In cazul investitiilor finantate de minister din bani europeni, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, se scurge, in medie, 1 an si 2 luni intre emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire.
Pentru investitiile care se deruleaza prin Ministerul Dezvoltarii, finantate din PNRR, perioada de la emiterea certificatului de urbanism pana la autorizatia de construire este in medie de 416 zile, a completat ministrul.
"Vom avea lucrari de construire avizate in termen de 4,5 - 6,5 luni. Acum acest termen este de mult peste un an. In cazul PUG-urilor, termenul maxim legal propus este de 6 luni si jumatate fata de 18 luni la o comuna mica sau de 3-5 ani la localitati mai mari, cum este in prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal propus este de 5 - 7,5 luni fata de 18-24 luni, cum este in acest moment", a spus ministrul dezvoltarii.
 
Termene clare si fara taxe de avizare pentru investitiile publice
Proiectul mai stabileste ca avizul de oportunitate, neavand termen de eliberare stabilit in legislatia actuala, se va emite in maximum 30 zile, iar in cazul investitiilor finantate din bani publici nu se platesc taxe pentru avizare, nu se mai muta bani publici dintr-un buzunar al statului in altul.
 
Depasirea termenelor se considera aviz tacit
In cazul in care nu se transmit observatii sau nu se respinge motivat temeinic documentatia de urbanism, aceasta se considera corecta si completa dupa epuizarea termenului de 30 zile, iar procesul de avizare poate continua. Autoritatile publice pot solicita o singura data completari ale documentatiei, iar avizul se emite la 15 zile dupa depunerea documentatiilor completate sau se respinge documentatia cu o justificare motivata.
In cazul neemiterii avizului in termen de 15 zile, sau al neemiterii respingerii documentatiei justificat temeinic in termen, documentatia se considera corecta si completa.
 
Sanctiuni pentru autoritati pentru nerespectarea legii
Propunerea de act normativ prevede si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale: respingerea nefondata a documentatiilor este contraventie si se sanctioneaza de catre Inspectoratul de Stat in Constructii.
Totodata, conform proiectului de act normativ, documentatia va fi evaluata de un singur functionar public pe tot parcursul procedurii de avizare si autorizare, asigurand astfel coerenta intre solicitarile formulate catre beneficiar.
 
Constructii autorizate o singura data
Avizele si acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza  de studiu de fezabilitate sau documentatie de autorizare a lucrarilor de interventii, isi pastreaza valabilitatea pana la receptia la terminarea lucrarilor, daca nu intervin elemente noi sau nu se modifica conditiile care au stat la baza emiterii acestora.
Actul normativ se aplica pentru investitiile finantate atat din fonduri publice nationale sau din fonduri europene, cat si din fonduri private, iar noile termene incep sa curga de la data intrarii in vigoare a actului normativ – a conchis ministrul Cseke Attila.
 
MDLPA este la zi cu toate platile pe PNRR, la toate investitiile
Potrivit ministrului, MDLPA este cu toate platile la zi la investitiile derulate prin PNRR. "La investitiile care se deruleaza prin PNRR, am preluat ministerul la 15% grad de absorbtie, suntem la peste 30% in 4 luni de zile, suntem la zi cu toate platile pe PNRR, la toate investitiile. Am platit in 3 luni si jumatate peste 600 de milioane de euro pe facturile care au fost in minister. Platim facturi emise, depuse acum 4 saptamani", a precizat ministrul.
Referitor la proiectele asumate de MDLPA prin PNRR care ar putea sa piarda finantarea si sa fie scoase din acest program european, Cseke Attila a declarat ca ministerul se afla in procedura de dezbatere cu Comisia Europeana. "Colegii de la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene sunt cei care conduc aceasta dezbatere. Avand in vedere capacitatea de evaluare si de plata pe care Ministerul Dezvoltarii a aratat-o in ultimele patru luni, discutiile cu Comisia Europeana in februarie au fost in sensul in care am facut o analiza legat de investitiile care trebuie reduse ca si tinta, pentru ca ele nu se pot realiza in timpul fizic ramas pana la mijlocul anului viitor, dar la Ministerul Dezvoltarii nu vor fi foarte multe astfel de investitii", a precizat ministrul Dezvoltarii.
El a adaugat ca o investitie asumata prin PNRR privind construirea de locuinte NZEB ar urma sa fie redusa la jumatate ca numar de obiective.
"O investitie la care avem o reducere de jumatate din tinta, adica numar de obiective, sa va explic si de ce - investitia se refera la construirea de locuinte NZEB, ceea ce inseamna costuri mai ridicate. Aici partea care se poate deconta din PNRR este de 794 euro/mp. Pretul pietei astazi, daca intrebati beneficiarii, UAT-urile care au intrat in achizitie publica, sub 1.200 de euro nu exista contract de executie de lucrari, chiar si la 1.400 - 1.500 de euro sunt. Drept urmare, acolo unde nu au inceput fizic executia lucrarilor si unde, din evaluarea noastra, nu exista sanse de finalizare pana anul viitor, avand si aceasta problema a cresterii pretului la metrul patrat pentru constructia de locuinte NZEB, am propus sa reducem acea tinta, iar acea tinta redusa sa fie folosita pentru ajustarea pretului pentru cele care au ramas in curs de executie, astfel incat sa putem sa finantam acele investitii", a explicat ministrul.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
noark
SIGM
concelex
strabag nivel 1
theda mar
GEWISS
Ubitech
EDIT-Structural
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
MCA
Acvatot 2019
Arduro
VEGO
quadratum
BogArt
Eco Garden Construct
KADRA
SSAB
ELECTROGRUP
TECNIC
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<