Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDRT: Constructiile degradate vor fi reabilitate arhitectural
MDRT: Constructiile degradate vor fi reabilitate arhitectural
Actualitatea interna 20 Sep 2010 12:24
Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), constructiile degradate, indiferent de tipul de proprietate, cu exceptia celor incadrate in clasa I de risc seismic sau a celor care au fost reabilitate termic, vor fi reabilitate arhitectural. Actul normativ stabileste obligatiile si raspunderile care revin autoritatilor administratiei publice locale si detinatorilor de constructii (proprietari, administratori, persoane fizice sau juridice).
In acest sens, Consiliul Local va trebui sa aprobe programul multianual si listele de inventariere a constructiilor degradate, precum si preluarea partiala sau totala la bugetul local a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie. Mai mult, in atributiile primarilor intra identificarea si inventarierea constructiilor si a detinatorilor, precum si notificarea acestora asupra obligatiilor care le revin, precizand conditiile, masurile si termenele. Autoritatile urmeaza sa monitorizeze / controleze lucrarile de interventie, sa autorizeze executarea acestora si sa participe la receptia lucrarilor. Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de interventie se va asigura pe cheltuiala proprie de catre detinatorii constructiilor.
Ce presupune reabilitarea structural-arhitecturala
Lucrarile de interventie privind reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei constructiei se stabilesc prin proiectul tehnic coordonat de un arhitect cu drept de semnatura, elaborat in baza notei tehnice de constatare si in baza proiectului initial de arhitectura existent la cartea tehnica a constructiei. Dupa caz, lucrarile pot consta in lucrari de:
* refacere/reparare a zidariilor/peretilor exteriori;
* tencuieli, zugraveli, vopsitorii, placaje;
* refacere/reparare a sistemului de acoperire;
* reabilitare a elementelor exterioare functionale, precum balcoane, logii, aticuri, cornise, si altele asemenea;
* demontare instalatii si echipamente montate aparent pe fatade/terase si remontare dupa efectuare lucrari de interventie.
In situatia in care lucrarile de interventie se executa la constructii reprezentand monumente istorice, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in cele construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita (stabilite prin documentatii de urbanism aprobate), este necesar avizul autoritatii administratiei publice centrale din domeniul culturii si patrimoniului national, sau al structurilor deconcentrate ale acesteia, in conditiile legii.
Odata cu executarea lucrarilor de interventie, detinatorii pot decide si executarea lucrarilor de reabilitare termica a anvelopei constructiei, in conditiile legislatiei in vigoare privind performanta energetica a cladirilor.
Lucrarile trebuie realizate intr-un interval de 6 luni
Termenul general prevazut pentru executarea lucrarilor de interventie este de sase luni de la data primirii de catre detinator a notificarii si poate fi majorat la solicitarea detinatorului, cu cel mult trei luni, cu acordul primarului, emis in baza concluziilor notei tehnice de constatare, ori a documentatiilor tehnice prevazute de prezenta lege, in functie de natura si amploarea lucrarilor de interventie necesare. Daca lucrarile de interventie necesare nu au fost executate, sau au fost incepute dar nefinalizate, in termenul prevazut, precum si in situatia in care detinatorii notificati refuza executarea lucrarilor de interventie in conditiile si la termenele notificate, primarul poate solicita Consiliului Local aprobarea prin hotarare a executarii lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul local, cu conditia recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati, in conditiile legii, pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate. Pentru informatii suplimentare, www.mdrt.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
Acvatot 2019
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
SIGM
strabag nivel 1
rigips
AED
ness project
ELECTROGRUP
Arduro
leviatan
Ubitech
EDIT-Structural
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE
DRS
MAKITA
concelex
konsent
quadratum
noark
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<