Nicusor Dan: Trebuie impuse reguli care sa asigure o dezvoltare urbana echilibrata |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 14 Dec 2021 12:37 |
Primarul General, Nicusor Dan, a sustinut duminica, 12 decembrie, la sediul Primariei Capitalei, o conferinta de presa care a avut ca tema dezvoltarea urbana a Bucurestiului. Primarul General, Nicusor Dan: ”Impreuna cu colegii din Comisia Tehnica de Amenajarea Teritoriului si Urbanism (CTATU), am prezentat in conferinta de presa o analiza la zi a chestiunilor urbanistice si o viziune asupra modului in care trebuie sa se faca pe viitor dezvoltarea urbana a Bucurestiului.
Primarul General, Nicusor Dan, a sustinut duminica, 12 decembrie, la sediul Primariei Capitalei, o conferinta de presa care a avut ca tema dezvoltarea urbana a Bucurestiului.
Primarul General, Nicusor Dan: ”Impreuna cu colegii din Comisia Tehnica de Amenajarea Teritoriului si Urbanism (CTATU), am prezentat in conferinta de presa o analiza la zi a chestiunilor urbanistice si o viziune asupra modului in care trebuie sa se faca pe viitor dezvoltarea urbana a Bucurestiului.
Am spus ca acest oras nu se mai poate dezvolta in stilul haotic si chiar nociv in care s-a dezvoltat pana acum, ca trebuie impuse si respectate reguli care sa asigure o dezvoltare urbana echilibrata, prin care sa se dea prioritate interesului public, al intregii comunitati bucurestene.
Am aratat ca, de-acum inainte, va trebui respectata o grila de criterii clare, obiective, conform legii si am prezentat felul in care aceste criterii au fost sau, mai bine zis, NU au fost respectate in documentatiile de urbanism realizate in trecut, in timpul precedentei administratii.
Analiza CTATU asupra a 42 de documentatii de urbanism si tabelul sintetic aferent (majoritar colorat in rosu, deci cu diverse probleme) ne avertizeaza pe toti ca au fost mari lacune in evaluare si ca e obligatorie o schimbare radicala a modului in care administratia locala apara interesul public.
Cum vom proceda de acum inainte pentru o dezvoltare urbana corecta? Vom fi clari si transparenti cu investitorii din sectorul imobiliar, vom preciza riguros grila de criterii care va trebui indeplinita, vom impune respectarea legii si refacerea documentatiilor de urbanism acolo unde e cazul, vom cere investitorilor in mod concret, in scris, sa participe, alaturi de primarie, la crearea infrastructurii rutiere, sociale sau de mediu in zonele pe care doresc sa le dezvolte din punct de vedere imobiliar. De asemenea, voi propune respingerea in Consiliul General al Capitalei a documentatiilor de urbanism care incalca legea, impunand ca orice astfel de documentatii sa se ridice la standardele legale necesare si sa respecte ca la carte interesul public”.
La randul sau, presedintele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism, Bogdan Suditu a declarat: „Acest raport este un document de analiza care subliniaza disfunctii care au rezultat din actul administrativ sau din aplicarea incorecta sau neatenta a legii. Este un raport de analiza care prezinta o situatie a modului in care practica administrativa si profesionala functiona pana in trecut. In egala masura, nu este un document de avizare. Am identificat probleme care sunt importante pentru ca pot sa modifice si sa schimbe paradigma avizarii proiectarii pe viitor.
Am discutat despre gabaritul investitiilor si relatia proiectului viitor cu tesutul urban adiacent, modul de asezare pe parcela al constructiilor propuse, in asa fel incat nu numai in interiorul parcelei sa fie functional, in situatia in care sunt mai multe cladiri, dar sa nu aiba impact negativ asupra parcelelor invecinate, sa limiteze potentialul de dezvoltare al parcelelor invecinate. Nu in ultimul rand, o componenta importanta a analizei noastre a fost legata, daca vreti, de respectarea elementelor normative si tehnice cu privire la realizarea documentatiilor de urbanism”.
|