Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - OCDE: Stimularea productivitatii si dezvoltarea capitalului uman aduc crestere
OCDE: Stimularea productivitatii si dezvoltarea capitalului uman aduc crestere
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 28 Ian 2022 13:21
Accelerarea ritmului reformelor structurale si investirea eficienta a fondurilor UE in paralel cu o administrare fiscala eficienta vor ajuta la consolidarea redresarii si a cresterii viitoare, situatie care va crea oportunitati mai bune de progres pentru romani, conform unui nou raport OCDE.
Romania a inregistrat progrese remarcabile in cresterea nivelului de trai inainte de criza COVID-19, iar rezilienta economica in timpul pandemiei a fost impresionanta.
Un nou studiu economic OCDE referitor la Romania arata ca prioritatea imediata in ceea ce priveste economia si sanatatea publica trebuie sa fie cresterea masiva a ratei de vaccinare, care se situeaza la circa 40% si este printre cele mai scazute din Europa.
Pentru sustinerea revenirii pe termen mediu si lung, Romania trebuie sa se concentreze pe o implementare eficienta a Planului National de Redresare si Rezilienta finantat de UE, prin imbunatatirea capacitatii administrative si realizarea reformelor necesare in domenii precum pensiile. Reformele trebuie sa se axeze si pe reluarea cresterii productivitatii, pe crearea de locuri de munca si pe dezvoltarea competentelor, consolidand statul de drept si finantele publice.
„Pandemia a lovit puternic Romania, dar guvernul a gestionat consecintele economice rapid si eficient, contribuind la o redresare rapida a activitatii economice", a afirmat Mathias Cormann, secretarul general OCDE, cu ocazia prezentarii studiului la Bucuresti, alaturi de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.„ Provocarile vor continua in toate tarile. Prioritatea imediata este imbunatatirea eficientei campaniei de vaccinare. Ulterior, cresterea productivitatii prin reducerea barierelor concurentiale, ameliorarea cadrului de reglementare si optimizarea dimensiunii si calitatii fortei de munca vor fi elemente esentiale ale cresterii nivelului de trai, iar acestea vor facilita convergenta veniturilor catre nivelurile din tarile OCDE."
Criza COVID-19 a lovit dupa doua decenii de performante economice deosebite, in urma carora PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor a urcat la peste 60% fata de media din OCDE. Este o crestere puternica de la doar circa 30% la inceputul anilor 2000.
Redresarea va continua. Studiul estimeaza o crestere de 4,5% a PIB-ului Romaniei in 2022 si 2023, dupa un plus de 6,3% in 2021. Avand in vederea cresterea puternica a inflatiei, care a depasit tinta stabilita de BNR, politica monetara trebuie sa devina mai stricta in functie de necesitati.
Trebuie elaborat un plan credibil pe termen mediu, pentru a permite o reducere treptata a deficitului bugetar. Acest plan trebuie sa includa reforme care sa vizeze accelerarea absorbtiei fondurilor UE NextGeneration, imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice si ameliorarea sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii in situatia imbatranirii populatiei. Accelerarea modernizarii administratiei fiscale, precum si reformele menite sa elimine prevederile fiscale ineficiente (in special cele vizand microintreprinderile si anumite sectoare precum cel al constructiilor) si sa majoreze taxele care creeaza mai putine distorsiuni (cum ar fi taxele pe proprietate) ar putea contribui la cresterea veniturilor si la crearea unui sistem fiscal mai corect si mai eficient.
Cresterea productivitatii trebuie stimulata. In prezent, productivitatea economica din Romania reprezinta aproximativ 2/3 din media din OCDE. Un mediu de afaceri mai bun si un stat de drept puternic, care sa ajute la atragerea investitiilor, reprezinta cheia stimularii cresterii economice si a veniturilor, readucand astfel Romania pe calea convergentei economice cu tarile din OCDE.
In mod special, o concurenta mai puternica si un cadru de reglementare cu proceduri mai simple pentru infiintarea si inchiderea firmelor ar ajuta companiile eficiente sa prospere, sa investeasca si sa adopte noi tehnologii. Investitiile in tranzitia ecologica si digitala ar fi inca un factor care ar stimula potentialul de crestere al Romaniei, ajutand in acelasi timp tara sa se apropie de tintele climatice fixate.
Imbunatatirea calitatii oportunitatilor si a mobilitatii sociale este de asemenea importanta. In ciuda unei scaderi constante a numarului de persoane traind in saracie in ultimii ani, procentul de romani care traiesc cu mai putin de jumatate din venitul mediu este la nivelul de 17%, fata de media OCDE de 12%. Romania este in urma celor mai multe tari din cadrul OCDE cand vine vorba de asigurarea accesului la educatie de inalta calitate, sanatate, locuinte si transport. Disparitatile regionale erau deja considerabile. Pandemia a adancit inegalitatile, fiind afectate cel mai mult grupurile vulnerabile, in special tinerii, femeile si comunitatile de romi. Este foarte important sa se utilizeze educatia si formarea pentru a introduce mai multi lucratori necalificati pe piata muncii cu forme legale. Aplicarea mai multor politici active pe piata muncii si imbunatatirea accesului la scoli vocationale bune si la educatie de calitate pentru adulti ar contribui la eliminarea neconcordantelor dintre cererea si oferta din acest domeniu. Imbunatatirea competentelor si a oportunitatilor de munca ar ajuta, de asemenea, la reducerea fluxului de emigranti romani, care a afectat deja dezvoltarea economica prin crize in ceea ce priveste forta de munca si competentele.
Pentru a vedea rezumatul sondajului, click aici!
 
RAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
AED
rigips
VEGO
Ubitech
GEWISS
Acvatot 2019
DRS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
theda mar
ELECTROGRUP
konsent
CDS
EDIT-Structural
BogArt
EURO BUILD
quadratum
SIGM
SSAB
Arduro
leviatan
MAKITA
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<