Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - RAPORT: Programul de reabilitare termica a cladirilor are multe deficiente
RAPORT: Programul de reabilitare termica a cladirilor are multe deficiente
Actualitatea interna 15 Oct 2010 10:12
Prezenti la conferinta nationala “Eficienta programului de reabilitare termica a cladirilor in Romania” specialistii in domeniu au trasat mai multe concluzii. Una dintre acestea ar fi aceea ca, deocamdata, programul nu si-a atins scopul, in conditiile in care multe firme au sistat in prezent lucrarile, pentru ca nu au primit banii de la stat pentru plata lucrarilor deja efectuate. Mai mult decat atat, se pare ca unele companii care au fost incluse in program nu aveau experienta in domeniu. "S-au acordat contracte pe alte criterii decat cele profesionale. Nu este exclus sa vedem ca multe dintre lucrari se vor degrada foarte repede", a declarat Adriana Iftime, director general al Patronatului Societatilor din Constructii.
Totodata, din “Raportul de Cercetare si Analiza privind Programul de Reabilitare Termica a Cladirilor in Romania”, lansat recent de Asociatia Alma-Ro, reiese faptul ca efectele reabilitarii termice in reducerea facturilor de energie ale populatiei sunt foarte mici comparativ cu investitiile. O alta concluzie a raportului este ca programul nu a beneficiat de o programare financiara multianuala. Situatia actuala este evidenta in acest sens: anul 2009 a adus investitii mari intr-o perioada redusa de timp, fara a se lua in calcul anii urmatori. “Inca nu este foarte clar cum vor functiona cele doua norme legate de posibilitatile de finantare ale reabilitarii termice pe viitor. Pe de o parte, se pastreaza ordonanta de urgenta nr. 18/2009 care prevede reabilitarea din bugete publice in proportie de 80% si posibilitatea ca autoritatea locala sa acopere si costurile aferente asociatiilor de proprietari (20%), dar Guvernul sustine ca nu mai exista fonduri alocate pentru acest sistem. Pe de alta parte, ordonanta 69/2010 prevede ca asociatiile de proprietari, dar si detinatorii de locuinte individuale, au posibilitatea sa isi reabiliteze termic locuintele exclusiv din bani proprii, cu ajutorul creditelor garantate de Stat, acesta suportand si dobanda aferenta”, se arata in raportul citat.
Deficiente ale programului intampinate in desfasurarea acestuia
Raportul intocmit de Alma-Ro arata si alte disfunctionalitati ale programului, respectiv:
* implicare aproape inexistenta a asociatiilor de proprietari din program in luarea deciziilor;
* lipsa unei colaborari efective intre factorii de decizie la nivel central si local in corelarea eforturilor pentru implementarea programului de reabilitare termica a cladirilor;
* lipsa unor standarde de cost in domeniu, cu impact negativ asupra credibilitatii
programului;
* incertitudine in asigurarea la timp a fondurilor pentru decontarea lucrarilor efectuate de
firme;
* prevederi neclare ale legislatiei, cu potential mare de risc de coruptie in implementare;
* insuficienta cultura energetica a cetatenilor, care nu inteleg ca isi pot recupera investitia in timp;
* lipsa unui program coerent de educare a populatiei in vederea utilizarii eficiente a energiei in cladiri.
Studiul a reliefat faptul ca aparitia ordonantei care prevede sustinerea lucrarilor de reabilitare termica exclusiv prin credite bancare este nepotrivita si nu incurajeaza utilizarea acestui program in orasele unde au fost deja reabilitate cladiri din bani publici, in proportie de 70% pana la 100% in ultimii ani sau unde pretul gigacaloriei este subventionat puternic de autoritatea publica. Scepticismul este cu atat mai mare cu cat nu exista un calcul clar al efectelor lucrarilor de reabilitare realizate pana acum.
“Daca eficienta energetica are cel mai mare potential de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania, instabilitatea legislatiei si incapacitatea autoritatilor centrale de a realiza o planificare multianuala a investitiilor in acest sens este o piedica foarte greu de surmontat in reducerea consumului inutil si a emisiilor”, sustin reprezentantii Alma - Ro. Pentru informatii suplimentare, www.alma-ro.ngo.ro
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
DRS
viarom
Acvatot 2019
ness project
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
EDIT-Structural
AED
SIGM
rigips
quadratum
leviatan
BogArt
konsent
VEGO
SSAB
strabag nivel 1
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ELECTROGRUP
concelex
CDS
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<