Tudorel Andrei, INS: Volumul activitatii economice poate scadea cu 40% in aprilie |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Apr 2020 14:56 |
Volumul activitatii economice, masurat prin prisma cifrei de afaceri rulate de companiile din Romania ar putea scadea in aceasta luna cu 40%, spune intr-o discutie cu HotNews.ro Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica (INS), dupa compilarea rezultatelor unui sondaj ad-hoc facut printre peste 8.800 de manageri. INS incearca sa transmita date aproape in timp real pentru a ajuta decidentii de politici publice sa-si faca o idee despre evolutia economiei reale. Urmatoarele cifre vor fi despre contractia importurilor si exporturilor in timpul pandemiei, datele fiind in curs de prelucrare.
"Este obligatia noastra sa dam niste semnale, chiar daca statistica oficiala nu poate sa ofere a doua zi date cu privire la ce s-a intamplat saptamana trecuta. E vorba pana la urma de respectarea unor rigori, a unor regulamente", spune Tudorel Andrei.
Italia a suspendat publicarea datelor privind inflatia
Seful INS a mai spus pentru HotNews ca Italia a suspendat, oficial, publicarea Indicelui Preturilor de Consum, tocmai din cauza precaritatii modului in care se pot colecta datele. De regula, INS, la fel ca celelalte institute nationale de statistica, trimite oamenii pe teren pentru colectarea diferitelor preturi. Dar, odata cu interdictiile privind parasirea domiciliului aceasta metoda nu mai poate fi luata in calcul.
"Legat de inflatie, la INS vom avea aceeasi abordare ca pana acum. In aceasta perioada am tinut permanent legatura cu colegii de la Eurostat si am incercat sa ne corelam si cu celelalte Institute de statistic din Europa. Eu personal am acordat o atentie deosebita indicelui preturilor de consum. Pentru datele referitoare la luna martie nu vom avea probleme - aici am reusit sa culegem atat cat sa s-a putut datele de pe teren in perioada de inceput a pandemiei cat nu aparusera restrictiile", mai spune Tudorel Andrei. INS a infiintat in urma nu cu multa vreme un Departament de Instrumente Inovatoare, adauga specialistul, iar cei de acolo au cules in ultima perioada date prin metode online sau prin telefon. "Inflatia este indicatorul caruia ii acord cea mai mare importanta, indicele pretului fiind esential,. Ceea ce fac italienii - renuntarea la a calcula acest indice este ceva ce nu s-a mai intamplat de foarte, foarte multi ani. Este o situatie total neplacuta", mai spune seful INS.
O alta mare provocare o reprezinta calculul somajului
O alta mare provocare o reprezinta calculul somajului. Din aceasta cauza, Italia a publicat recent printru prima data un indicator provizoriu privind somajul, metodologia ceruta de Eurostat nefiind foarte clara daca cei aflati in somaj tehnic sunt someri propriu-zis sau nu ar trebui inclusi in aceasta categorie. In Romania, indicatorii privind somajul vor fi in continuare publicati de INS, acum lucrandu-se la formula in care sa apara acestia.
|