TURCIA: Costul reconstructiei locuintelor dupa seism depaseste 70 de miliarde USD |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 15 Feb 2023 11:04 |
Cel mai devastator cutremur care a lovit Turcia in aproape un secol ar putea costa tara pana la 84,1 miliarde de dolari, a aratat o organizatie a oamenilor de afaceri din Turcia, in timp ce un oficial din cadrul Guvernului de la Ankara a estimat costurile la peste 50 de miliarde de dolari, transmite Reuters.
Bilantul seismului violent care a lovit Turcia si Siria la 6 februarie a crescut luni dimineata la 35.225 de morti, conform celor mai recente rapoarte oficiale. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane in sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor si a Situatiilor de Urgenta (AFAD).
Potrivit unui raport publicat zilele trecute de Turkish Enterprise and Business Confederation, costurile pagubelor se ridica la 84,1 miliarde de dolari, dintre care 70,8 miliarde de dolari pentru repararea miilor de locuinte distruse, 10,2 miliarde de dolari reprezentand pierderea venitului national si 2,9 miliarde de dolari ca urmare a zilelor de lucru pierdute. Raportul estimeaza ca principalele costuri vor fi cele cu reconstruirea locuintelor, a liniilor pentru transportul energiei electrice si a infrastructurii, precum si acoperirea nevoilor de adapost, pe termen scurt, mediu si lung, ale sutelor de mii de oameni care au ramas fara locuinta.
Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anuntat ca statul va finaliza reconstructia caselor in decurs de un an iar Guvernul de la Ankara pregateste un program care va permite tarii "sa stea din nou in picioare."
Aproximativ 13,4 milioane de persoane traiesc in cele 10 provincii turcesti lovite de cutremurul de saptamana trecuta, sau 15% din populatia Turciei, si aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.
Duminica, Mahmoud Mohieldin, director executiv in cadrul Fondului Monetar International, a estimat ca este putin probabil ca impactul cutremurului din 6 februarie asupra PIB-ului Turciei sa fie similar cu cel provocat de cutremurul din 1999 care a lovit centrul industrial din nord-vestul tarii. Mohieldin a adaugat ca, dupa impactul initial care se va resimti pe parcursul urmatoarelor cateva luni, investitiile publice si private in reconstructie ar putea impulsiona PIB-ul Turciei in viitor.
Cu toate acestea, atat economistii cat si oficialii turci estimeaza ca seismul ar urma sa stearga pana la doua puncte procentuale din cresterea economica a Turciei in acest an.
Inainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o crestere economica de 5,5% pentru acest an, dupa un avans de 5% in 2022.
In vara acestui an in Turcia ar trebui sa aiba loc alegeri prezidentiale si parlamentare si, potrivit analistilor, acestea ar urma sa fie cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Erdogan in cele doua decenii de cand este la putere.
O stare de urgenta pe o perioada de trei luni a fost declarata in cele 10 provincii devastate de cutremur iar Banca Centrala a Turciei a amanat platile la anumite credite. La randul sau, Trezoreria turca a declarat situatie de forta majora pana la finele lunii iulie si a amanat plata taxelor pentru regiunea afectata. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|