UNSAR: Incendiul este riscul care ii ingrijoreaza mult pe 59% dintre respondenti |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 06 Oct 2020 11:18 |
59% dintre romani declara ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult, inclusiv in privinta propriilor locuinte, arata un nou sondaj de opinie realizat, la solicitarea UNSAR, de catre IRES, in august 2020. Alte riscuri de care se tem romanii sunt cutremurul (54%), furtuna si vijelia (40%), furtul (31%), inundatiile (28%), explozia (24%) si alunecarile de teren (16%), potrivit aceleiasi cercetari sociologice.
Romanii se arata a fi consecventi ca perceptie, in anul 2020 pastrandu-se aproximativ aceeasi ierarhie a riscurilor care le-ar putea afecta locuintele, in comparatie cu studiul similar din 2019. Totodata, anul acesta se remarca o crestere de 3 puncte procentuale a nivelului de interes al romanilor fata de asigurarile de locuinte si pentru bunuri (74% interesati si foarte interesati in 2020, fata de 71% in 2019). Mai mult, potrivit sondajului citat, a crescut si procentul celor care stiu ca polita PAD este obligatorie, de la 81% in 2019, la 87% in 2020.
“Rezultatele cercetarilor sociologice realizate la solicitarea UNSAR pot confirma ca suntem pe drumul cel bun si constientizam mai bine riscurile la care sunt expuse locuintele noastre. Protejarea lor ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti, cu atat mai mult cu cat, in ultima vreme, casele ne-au devenit multora dintre noi si birouri. Tocmai de aceea, continuam sa venim in sprijinul oamenilor cu campanii de informare si ghiduri utile”, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.
“Acum este momentul oportun sa acordam o importanta mai mare protectiei caminului nostru, cu atat mai mult cu cat astazi sarbatorim Ziua Mondiala a Locuirii si a Educatiei”, a precizat Directorul General al UNSAR, Alexandru CIUNCAN.
Polita de asigurare obligatorie (PAD) asigura 3 riscuri catastrofale, cutremur, inundatii si alunecari de teren pana la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei, in timp ce o asigurare facultativa acopera, in plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei. Totodata, politelor facultative li se pot atasa si clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, fata de vecini).
Sondajul “Evolutia perceptiei consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte si noile riscuri generate de schimbarile climatice 2020” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.181 de respondenti, proprietari, coproprietari sau persoane care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii doi ani, cu varste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat in august 2020, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), si are o eroare maxima tolerata de +/-3%.
|