Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - USR: Facturile la energie cresc pentru ca devenim tot mai dependenti de importuri
USR: Facturile la energie cresc pentru ca devenim tot mai dependenti de importuri
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 12 Ian 2022 14:16
Cristina Pruna, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, arata cum Romania a devenit tot mai dependenta de importurile de energie in conditiile in care, in cei doi ani de cand Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalata in capacitatile de productie a energiei s-a redus cu aproape 25%.
„Facturile romanilor la energie cresc si pentru ca producem din ce in ce mai putina energie in Romania si devenim din ce in ce mai dependenti de importuri. In cei doi ani de cand Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalata in capacitatile de productie a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW. In acelasi timp puterea neta, adica acele unitati de productie care functioneaza efectiv, nu doar pe hartie, s-a redus de la 19.187 MW in 2019 la 16.907 MW in 2022. Tragedia nu este neaparat ca exista unitati de productie care se inchid, am putea spune ca este un proces normal intr-un sistem energetic atunci cand ele isi ating durata de viata. Tragedia adevarata este ca in locul acestora nu a aparut nimic si astfel dependenta noastra de importuri de energie a crescut considerabil. Tranzitia energetica nu inseamna doar sa inchizi. Asta era in stare sa faca oricine”, declara deputata USR Cristina Pruna.
In ultimii doi ani, Romania putea investi in sistemul energetic. Din pacate, insa, rezultatele au fost zero la capitolul investitii.
„Stiti de ce? Pentru ca de la minister nu s-a facut mare branza. Ministerului Energiei i-a luat un an numai sa adopte o lege care transpune o directiva europeana. Un an! Si chiar si asa, nu avem inca un cadru legislativ care incurajeaza investitiile, iar banii europeni prin Fondul de Modernizare disponibili pentru Romania sunt inca inaccesibili pentru cei care vor sa investeasca tot din cauza ca ministerul Energiei nu a facut ghidurile si schemele prin care sa fie dati acesti bani in piata. Alte tari au accesat primii bani europeni inca de anul trecut! Noi inca ne uitam ca la o vitrina la cei peste 10 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare pentru a da drumul la investitii in sectorul energetic. Din pacate, Romania are doar un proiect aprobat prin acest fond, cel al Transelectrica care este monopol de stat si a putut aplica direct. In rest, activitatea ministerului Energiei este practic inexistenta in acest sector strategic. De ieri, avem alte planuri pe hartie despre cum vom investi 16 miliarde de euro”, precizeaza Cristina Pruna.
Centrala pe gaz de la Iernut a companiei de stat Romgaz, care trebuia sa fie gata inca din 2019, cu o capacitate de 430 MW si cu randament economic ridicat, reprezinta un esec de proportii. In mandatul ministrului Virgil Popescu s-a reziliat contractul cu executantul lucrarii, fara perspectiva unei date de livrare a acestei centrale. In plus, exista riscul de a pierde zeci de milioane de euro, deoarece si aceasta centrala a primit finantare pe bani europeni.
„De exploatarea gazelor din Marea Neagra nici nu mai vorbesc. Auzim aceeasi placa stricata cum ca se va rezolva totul «saptamana viitoare». Si in fiecare saptamana dintre cele viitoare devenim din ce in ce mai dependenti de importuri, iar asta se vede in facturile romanilor”, concluzioneaza Cristina Pruna.
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
concelex
quadratum
strabag nivel 1
Acvatot 2019
Ubitech
noark
MAKITA
siniat
leviatan
ness project
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
rigips

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander