Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - XTB: Estimarea de redresare a economiei europene in forma de V este prea optimista
XTB: Estimarea de redresare a economiei europene in forma de V este prea optimista
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 25 Sep 2020 07:36
Inceputul noului an scolar, ridicarea anumitor restrictii in interiorul tarilor, reintoarcerea populatiei din vacante plus vremea mai rece aduce in centrul atentiei ingrijorari referitoare la un al doilea val de infectii cu Covid-19, care ar putea veni odata cu instalarea toamnei.
"Tot mai multe state europene realizeaza pericolul cu care se confrunta, motiv pentru care asistam la o perioada in care guvernele evalueaza gravitatea situatiei in incercarea de a lua masurile necesare. Tari precum Danemarca si Grecia au anuntat deja introducerea de noi restrictii pentru a reduce rata de raspandire a virusului care a inceput sa atinga niveluri alarmante in unele dintre cele mai mari orase. Pe de alta parte, Marea Britanie a anuntat limitarea activitatii barurilor, cafenelelor si restaurantelor pana la ora 22, in timp ce recomanda populatiei sa lucreze de acasa, in cazul in care au aceasta posibilitatea", a declarat a declarat Radu Puiu, analist in cadrul XTB Romania, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume.
 
Tarile din estul si centrul Europei reactioneaza diferit la cresterea infectiilor, pe masura ce regiunea face tranzitia catre anotimpul rece. Unele tari au reintrodus restrictii mai drastice si chiar au inchis frontierele pentru straini - altele sunt reticente sa ia astfel de masuri. La 1 septembrie, Ungaria a decis sa-si inchida granitele pentru straini, exceptand persoanele care sosesc din Polonia, Republica Ceha si Slovacia.
Potrivit analistului, daca un al doilea val si restrictiile vor coincide cu gripa sezoniera, impactul ar putea fi semnificativ mai mare. In plus, se pare ca virusul a inceput din nou sa se raspandeasca la nivelul populatiei mai in varsta, potrivit datelor din Franta, Italia, Germania, Tarile de Jos si Marea Britanie. In Franta, numarul de cazuri in randul celor cu varsta de 75 de ani sau peste s-a dublat in ultimele trei saptamani. Aceasta tendinta ar putea fi un punct de cotitura, deoarece Europa prezinta o tendinta de imbatranire la nivelul populatiei. Cazurile in crestere in randul persoanelor in varsta si numarul mai ridicat de raportari la nivelul caselor de batrani ar trebui sa fie semnale de alarma.
Pe de alta parte, contextul actual este diferit, medicii acumuland deja experienta si observand ce medicamente sunt eficiente in diferite stadii ale infectarii. Astfel, medicii si expertii sustin ca tactici medicale superioare si un tratament acordat din timp ajuta la imbunatatirea rezultatelor pentru pacientii foarte bolnavi.
 
"Europa inca mai spera sa nu urmeze exemplul Israelului, care a intrat intr-un al doilea blocaj la nivel national la inceputul sezonului evreiesc de sarbatori, in urma unei cresteri alarmante a numarului de noi cazuri. Un aspect pozitiv este faptul ca autoritatile din Europa constientizeaza si au subliniat in mod public ca se va incerca gasirea unui echilibru astfel incat restrictiile impuse sa nu duca la intreruperea activitatii economice si sa asigure o continuitate a activitatii economice. In acest sens, nu consider ca vor avea loc blocaje nationale complete sau impunerea de masuri atat de drastice, oficialii guvernamentali fiind reticenti in restrictionarea activitatii economice la fel de sever ca inainte. Totusi, increderea consumatorilor ar putea suferi o noua lovitura, fiind posibil ca populatia europeana sa fie nevoita sa reduca activitatea sociala si sa lucreze din nou de acasa", explica Radu Puiu.
 
Potrivit analistului XTB, aceste aspecte se observa deja la nivelul tendintelor de consum din Romania.
"Asociatiile din industria ospitalitatii estimeaza ca 4 din 10 romani, care obisnuiau sa iasa in oras, nu mai fac asta. Aceasta tendinta ne sugereaza ca populatia ramane reticenta cu privire la interactiunea in locuri cu trafic ridicat de persoane. Venirea perioadei reci va reprezenta o noua provocare pentru sectorul de ospitalitate, care resimtea deja presiunea lipsei de turisti. Dintre consumatorii care ies in oras, aproximativ 20% tind sa faca o rezervare pentru exterior, optiune care nu va mai fi posibila odata cu venirea frigului. Situatia nu este mai optimista nici la nivelul sectorului de retail nealimentar, unde, in perioada iulie - august, au fost inregistrate scaderi ale vanzarilor de pana la 75%, conform Organizatiei Patronale a Retailerilor din Romania (RORETAIL)", mai spune Radu Puiu.
 
Un alt element important si care poate schimba datele problemei este dezvoltarea unui vaccin, guvernele punandu-si sperantele intr-un proces rapid de gasire a unui vaccin pentru a oferi o cale de iesire din pandemie. In momentul in care se va declara ca un anumit vaccin functioneaza, conform testarilor initiale si va primi aprobarea, productia in masa va incepe imediat, la o scara si viteza nemaivazute pana acum. Totusi, esecurile recente raportate de cel putin un producator de top au aratat ca drumul catre aprobarea unui vaccin este destul de complicat.
Potrivit, Organizatiei Mondiale a Sanatatii exista mai mult de 300 de candidati dintre care aproximativ 40 se afla in etapa de testare umana, in timp ce doar noua dintre acestia au ajuns in etapa finala, faza a treia a studiilor, inainte de o posibila implementare.
Prognozele expertilor cu privire la momentul in care primul vaccin ar putea prezenta rezultate pozitive in timpul fazei a treia a testarilor variaza din octombrie anul acesta, in cel mai optimist caz, pana la jumatatea anului 2021, in cel mai pesimist scenariu. Totusi, avand in vedere rapiditatea procesului de dezvoltare al unui vaccin, rezultatele sunt aproape.
 
"Desi aparitia unui al doilea val poate parea ingrijoratoare, era asteptata odata cu venirea perioadei reci a anului. Mai mult, autoritatile s-au confruntat deja cu o situatie similara si au vazut impactul economic reprezentat de o serie de restrictii la nivel national, motiv pentru care este probabil ca masurile luate sa aiba un caracter localizat, concentrandu-se asupra unor zone in care situatia este alarmanta. Din fericire, numarul de decese cauzate de virus este mai mic pana acum si exista speranta ca al doilea val al virusului sa nu prezinte o crestere a mortalitatii la fel de mare ca primul val, sistemul medical dobandind experienta in abordarea situatiei si descoperind o serie de tratamente care au efect. Cu toate acestea, pare destul de evident ca sperantele referitoare la o redresare a economiei europene in forma de V sunt mult prea optimiste", concluzioneaza Radu Puiu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
FRONTALE
concelex
quadratum
rigips
strabag nivel 1
noark
theda mar
viarom
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
CDS
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander