Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Allianz Trade: Comertul, constructiile si productia genereaza 60% din insolvente
Allianz Trade: Comertul, constructiile si productia genereaza 60% din insolvente
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 26 Oct 2023 14:07
Allianz Trade lanseaza cel mai recent Raport Global de Insolventa si dezvaluie previziuni actualizate pentru 2023 si 2024. Potrivit principalului asigurator de credit comercial din lume, dupa o revenire timida in 2022, o crestere de +1%, numarul insolventelor este de asteptat sa creasca cu +6% in 2023 si +10% in 2024.
 
Scaderea rezervelor de numerar si inrautatirea profitabilitatii pun multe sectoare in pericol
Ce se afla in spatele acestei accelerari? Recesiunea veniturilor corporatiilor se amplifica pe fondul unei puteri de stabilire a preturilor mai scazute si al cererii globale mai slabe. Incepand cu trimestrul doi al acestui an, scaderea veniturilor s-a extins in toate regiunile pentru prima data de la jumatatea anului 2020, inregistrand o scadere de -1,9% de la un an la altul. Ca urmare, pozitiile de lichiditate se inrautatesc rapid, fiind foarte putin probabil sa se imbunatateasca inainte de 2025.
”Companiile au inca o cantitate considerabila de numerar in exces, respectiv 3,4 miliarde euro in zona euro si 2,5 miliarde USD in SUA. Cu toate acestea, rezervele de numerar raman concentrate preponderent in companiile mari, in sectorul tehnologic si in consumul discretionar. In general, majoritatea companiilor nu isi pot creste aportul de numerar prin operatiuni in contextul unei cresteri economice mai scazute pentru mai mult timp. Per total, ne asteptam la doua accelerari ale insolventelor globale, cu +6% in 2023 si +10% in 2024, dupa +1% in 2022”,  a declarat Aylin Somersan Coqui, CEO Allianz Trade.
Cele mai vulnerabile si greu incercate companii si sectoare, sunt cele care activeaza in domeniul ospitalitatii, transportului si comertului cu ridicata sau amanuntul. Alte sectoare care ajung din urma rapid sunt, in special constructiile, unde lucrarile restante au fost aproape finalizate – in special in segmentul rezidential.
"In acelasi timp, ratele dobanzilor mai mari pe o perioada mai lunga de timp reduc cererea in sectorul imobiliar si cel de bunuri de folosinta indelungata, incepand sa faca presiuni asupra solvabilitatii in sectoare foarte indatorate, cum ar fi utilitatile si telecomunicatiile, pe langa sectorul imobiliar din zona  Atlanticului. In plus, WCR global se afla in prezent la un nivel record de 86 de zile, cu doua zile peste nivelurile pre-pandemie. Ratele mari ale dobanzilor fac si mai costisitoare finantarea cerintelor structurale mai ridicate de capital de lucru (WCR), ceea ce prezinta riscuri pentru sectoare precum constructii, auto si echipamente de transport.”, puncteaza Maxime Lemerle, Lead Analyst Insolvency Research
 
3 din 5 tari vor atinge nivelurile de insolventa de dinainte de pandemie pana la sfarsitul anului 2024
La sfarsitul anului 2023, normalizarea insolventei in mediul de afaceri va fi completa in majoritatea economiilor avansate, iar 55% dintre tari este probabil sa inregistreze cresteri mari de doua cifre. Acestea includ SUA (+47%), Franta (+36%), Tarile de Jos (+59%), Japonia (+35%) si Coreea de Sud (+41%). La nivel global, trei din cinci tari vor atinge nivelurile de insolventa ale afacerilor de dinainte de pandemie pana la sfarsitul anului 2024, inclusiv pietele mari precum SUA si Germania. Pe ambele maluri ale Atlanticului, cresterea PIB-ului ar trebui sa se dubleze pentru a stabiliza cifrele de insolventa, care nu vor avea loc inainte de 2025.
"Mai mult, intr-un context de incetinire a cresterii economice globale, termenele de plata sunt susceptibile sa se prelungeasca, adaugandu-se la cresterea insolventei in trimestrele urmatoare: Global Days Sales Outstanding se situeaza deja la peste 60 de zile pentru 47% dintre firme. O zi suplimentara de intarziere a platii echivaleaza cu un deficit de finantare de 100 de miliarde de dolari in SUA, 90 de miliarde de dolari in UE si 140 de miliarde de dolari in China. Avand in vedere ca imprumuturile bancare incep sa se diminueze deja pentru IMM-uri, eliminarea acestui deficit de finantare ar putea fi o provocare semnificativa”, puncteaza Aylin Somersan Coqui, CEO Allianz Trade.
Pentru Romania, analistii Allianz Trade au observat o incetinire a numarului insolventelor in primele opt luni ale acestui an, cu 7% sub nivelul anului anterior. Cu toate acestea, se asteapta o revenire a ritmului de crestere in urmatoarele luni, factorii fiind atat de natura conjuncturala si/sau sezoniera cat si structurala.
”In general, ultimele patru luni ale anului manifesta un trend in urcare dupa perioada de vara, la care se pot adauga si intarzieri la plati din ultima luna a anului atat in planul proiectelor publice cat si a celor private. Desi nivelul insolventelor in acest an ar putea ramane sub sau egal cu cel inregistrat anul trecut, aproximativ 6.500 de insolvente, ar confirma trendul deja stabilit anul trecut de revenire la nivelul pre-pandemic al anului 2019. Estimam ca mentinerea dobanzilor la un nivel ridicat va continua sa puna presiune asupra lichiditatii companiilor din majoritatea sectoarelor economice, implicit fortandu-le sa gaseasca modalitati tot mai diverse in asigurarea finantarii in special a capitalului de lucru”, declara Mihiai Chipirliu CFA – Risk Director, Allianz Trade
 
Potentialul de crestere al numarului insolventelor ramine ridicat
Cu o crestere economica timida aproximativ 2-3% pentru anul curent si pentru 2024, dar si cu dobanzi ridicate in contextul inflationist, companiile cu profitabilitate deja scazuta si indatorare ridicata (in special bancara), vor fi principalele afectate. 
Nu in ultimul rand, introducerea impozitului pe cifra de afaceri (daca va ramane in forma propusa initial) pentru companiile mari ar putea determina o usoara crestere a numarului de insolvente, desi impactul ar fi mai mult la nivelul valorii datoriilor raportate decat al frecventei. Principalele segmente cu contributie in randul insolventelor raman comertul (cu ridicata si cu amanuntul), respectiv constructiile cu ponderi in jur de 28%, respectiv 20% - similar cu intreg anul trecut, urmate de industria prelucratoare – an scadere usoara fata de anul trecut.
 
Prezicem astazi riscul comercial si de credit, astfel incat companiile sa aiba incredere in ziua de maine
Allianz Trade este liderul mondial pe piata asigurarilor de credit comercial si un specialist recunoscut in domeniile: garantii, recuperarea creantelor, crediti comercial structurat si risc politic. Reteaua noastra proprie de informatii analizeaza modificarile zilnice in solvabilitatea unui numar de peste 80 de milioane de companii. Oferim companiilor increderea de a tranzactiona, prin asigurarea platilor lor. Va despagubim compania in cazul unei datorii neperformante, dar, mai important, va ajutam sa evitati din start datoriile neperformante. Ori de cate ori oferim asigurari de credit comercial sau alte solutii financiare, prioritatea noastra este protectia predictiva. Iar, daca survine un eveniment neasteptat, ratingul nostru de credit AA va garanteaza ca avem resursele, sustinuti de Allianz, de a va acorda compensatii si de a va ajuta astfel sa va continuati activitatea. Avand sediul central la Paris, Allianz Trade este prezenta in 52 de tari si are 5.500 de angajati. In 2021, cifra noastra de afaceri consolidata a fost de 2,9 miliarde euro, iar tranzactiile comerciale globale asigurate au reprezentat o expunere de 931 miliarde euro. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati allianz-trade.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
MAKITA
Arduro
theda mar
noark
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
leviatan
Acvatot 2019
SIGM
rigips
VEGO
MCA
ERBASU CONSTRUCT
concelex
AED
BogArt
konsent
Ubitech
quadratum
ELECTROGRUP
DRS
strabag nivel 1
SSAB
CDS
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<