Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANALIZA: Cererea interna – stimulata de relaxarea politicii fiscale
ANALIZA: Cererea interna – stimulata de relaxarea politicii fiscale
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 16 Oct 2015 16:19
Anul acesta, tara noastra va inregistra o usoara imbunatatire a activitatii economice si o crestere moderata, de 3,3% a Produsului Intern Brut (PIB), dupa cum se arata in analiza riscului de tara al Romaniei, aferenta trimestrului al treilea a.c. si data recent publicitatii de agentia specializata in acordarea serviciilor de management al creantelor comerciale Coface. Astfel, in cadrul studiului, se precizeaza ca, in contextul majorarii de 3,3% a PIB in 2015 si la o rata medie anuala a inflatiei de 0,3%, datoria publica a Romaniei se va ridica la 39% in actualul exercitiu financiar. Conform sursei citate, politicile de sprijin vor sustine cresterea economica, iar reducerea evaziunii fiscale va influenta pozitiv economia Romaniei. „In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale, ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a diminuarii TVA (de la 24% la 9%, la produsele alimentare, masura adoptata in iunie 2015) si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public. Consumul va fi impulsionat insa, mai ales, de veniturile din sectoarele private, respectiv de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare", afirma specialistii Coface. Totusi, analistii agentiei atrag atentia ca, in pofida performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul de retail sunt printre cele mai afectate de fenomenul insolventei in 2015, cu o pondere a acestora de 23% in totalul falimentelor. Trebuie remarcat si faptul ca acest procentaj este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul, in structura de ansamblu a companiilor romanesti. Cel putin in primul semestru a.c., din punct de vedere al distributiei sectoriale a insolventelor, a aparut o surpriza, reprezentata de ocuparea primei pozitii de catre firmele din ramura intitulata “fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte”, cu o incidenta de 33 de cazuri (raportata la o mie de companii active), cota similara sectorului de constructii. Astfel, constructiile, sectorul de hoteluri, restaurante, catering (HORECA), activitatile recreative si industria metalurgica raman pe primele cinci locuri in topul sectoarelor economice in care se inregistreaza cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la o mie de firme active. In plus, mediul de afaceri din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor indelungate de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.
In ceea ce priveste sectorul bancar, se subliniaza ca oficialii bancii centrale vor mentine politica ratei dobanzii la un nivel scazut, in timp ce inflatia se va situa sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea diminua si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.
"In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta a operatorilor economici (in contextul in care mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt exprimate in moneda straina) ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii datoriei exprimate in lei. Bancile locale, care sunt in proportie de 90% filiale ale institutiilor bancare austriece, franceze, elene sau olandeze, vor continua sa-si ramburseze datoriile catre companiile-mama, in acelasi timp crescandu-si inclusiv depozitele interne", sustin expertii Coface.
Investitiile de interes public continua sa fie deficitare
In cadrul analizei, se subliniaza si faptul ca investitiile in sectorul public vor continua sa fie destul de scazute, din cauza complicatiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile si a lipsei unei structuri locale adecvate. "Totusi, vor creste intr-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, masini, imbracaminte. In topul statelor din care Romania realizeaza importuri sunt tarile din UE-27. Astfel, in 2014, valoarea importurilor a crescut la 44,103 miliarde de euro, de la 41,867 miliarde de euro in 2013. In acelasi timp, exporturile catre tarile UE-27 au crescut la 37,305 miliarde de euro in 2014, de la 34,508 miliarde de euro in 2013", se mentioneaza in studiul citat. O imbunatatire a situatiei economiei Romaniei va depinde si de reducerea evaziunii fiscale, care este legata de economia subterana, estimata la 30% din PIB si de o gestionare mai buna a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi. In 2014, s-a inregistrat si o scadere a insolventelor, cu 27,9%, fata de 2013. Cu toate acestea, rata insolventelor din Romania, de 4,5%, ramane cea mai mare din zona centrala si estica a Europei (CEE), deoarece media insolventelor in regiunea respectiva este de 1,1%, dupa cum explica specialistii Coface. Analiza reliefeaza, insa, punctele forte ale Romaniei, mentionand, printre altele, avantaje cum ar fi: piata interna extinsa, potentialul agricol mare, productia proprie de petrol si gaze, productia diversificata, stabilitatea monedei nationale in raport cu euro. La toate acestea se adauga faptul ca Romania este membru al Uniunii Europene si NATO. In ceea ce priveste punctele slabe ale economiei, tara noastra se confrunta cu o populatie in scadere, cu deficiente in administratie si justitie, cu o economie gri la scara mare, avand o infrastructura de transport slaba si inregistrand probleme cu integrarea unor minoritati nationale.
***
Grupul Coface, lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export. Pentru informatii suplimentare, www.coface.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
noark
viarom
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Ubitech
quadratum
MAKITA
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1
siniat
leviatan
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander