Arthur Hunt: Companiile din Romania se pregatesc pentru o perioada de austeritate |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Mar 2022 12:36 |
A doua parte a anului 2022 ii va obliga pe liderii companiilor sa adopte un plan de austeritate, in contextul cresterii accelerate a preturilor la energie sau la carburanti, dar si pe fondul conflictului actual din Ucraina. Astfel, in unele industrii ar putea sa se renunte la bugetele de marketing sau la acordarea anumitor bonusuri angajatilor si vor exista cazuri unde se va recurge chiar si la restructurari, conform unei analize a companiei de HR si transformare organizationala Arthur Hunt Romania.
Potrivit celor mai recente prognoze JP Morgan, PIB-ul economiei europene ar urma sa creasca in anul 2022 cu 3,2%, desi estimarile anterioare conflictului din Ucraina aratau o crestere de 4,1%. Economia Rusiei ar avea insa cel mai mult de suferit, sub presiunea sanctiunilor fara precedent si ar putea inregistra in acest an o scadere de 12,5% a Produsului Intern Brut. In acelasi timp, Europa de Vest vorbeste despre o inflatie de sub 5%, dar tara noastra ar putea avea o inflatie cu doua cifre, mai arata analiza Arthur Hunt Romania. Acest impact va fi resimtit mai ales in industrie, un contributor important la PIB-ul tarii. De aceea, inainte de transformare, care este un proces complex si de lunga durata, companiile vor trece printr-o etapa de adaptare, care in prima faza va presupune inghetarea investitiilor si a costurilor. Tocmai de aceea, fondurile disponibile prin PNRR trebuie exploatate cu maximum de profesionalism si fara piedici birocratice, apreciaza specialistii Arthur Hunt.
“Problema in Romania este modul in care sunt facute aceste restructurari, de obicei rapid si urat (<quick&dirty>), punandu-se accent mai mult pe costuri si mai putin pe impactul socio - emotional. Unele dintre companii trateaza acest proces corect - fie cu resurse interne, fie cu ajutorul serviciilor de consultanta, pentru a-si asigura in continuare reputatia si integritatea pe termen lung, astfel incat sa poata reatrage forta de munca calificata dupa stabilizarea situtiei”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.
In prezent, afacerile cu expunere in zona de conflict sunt implicate in gasirea de solutii pentru angajatii impactati direct sau reduc drastic costurile, pentru a minimiza pierderile din acele piete. Din aceasta perspectiva, managementul va fi unul de criza iar managerii si liderii cu astfel de competente trebuie securizati sau adusi in companii daca nu exista, apreciaza specialistii.
“Oportunitatile care pot aparea din relocarea afacerilor din Rusia sau Ucraina, vor da rezultate abia in 2023, in special in domeniile agricol si auto. Programele de employer branding, leadership si dezvoltare de competente noi ar trebui sa primeze acum in companii”, considera reprezentantul companiei.
Totodata, extrem de importanta este si vulnerabilitatea cibernetica, care afecteaza procesele de business si luni de zile in anumite cazuri, astfel incat o atentie sporita va fi in securizarea informatiilor prin implementarea de solutii, adesea costisitoare.
|