Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ASTALDI: Datoria financiara neta catre creditori ajunge la 2,5 miliarde euro
ASTALDI: Datoria financiara neta catre creditori ajunge la 2,5 miliarde euro
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 05 Dec 2019 06:46
La data de 20 noiembrie a.c., oficialii grupului Astaldi (aflat in dificultate de plata a creditorilor si care au solicitat protectia Curtii de la Roma, care a admis procedura de „compozitie cu creditorii” la 5 august 2019, autorizand si prima adunare cu vot a acestora pentru data de 6 februarie 2020) au emis un comunicat (conform decretului italian nr. 58/1998 – acte financiare consolidate - TUF) prin intermediul caruia detaliaza pozitia financiara, datoriile cu scadenta depasita si alte aspecte ce s-au intamplat de-a lungul celui de-al treilea trimestru din 2019. De asemenea, trebuie precizat ca, potrivit legislatiei italiene in vigoare, in momentul deschiderii procedurii de „compozitie cu creditorii”, datoriile financiare care se refera strict si direct la Astaldi SpA, consemnate la 28 septembrie 2018, au fost clasificate si trecute la capitolele ce se refera la articolele (punctele) pe termen scurt din pozitia financiara neta.
Potrivit calculelor efectuate dupa principiile memorandumului ESMA din 10 februarie 2005, la data de 30 septembrie 2019, datoria financiara neta a grupului Astaldi s-a cifrat la 2,4685 miliarde euro, iar datoria financiara neta comprehensiva a fost de 2,4357 miliarde euro. La aceeasi data, compania-mama, Astaldi SpA, a consemnat o datorie financiara neta (tot dupa principiile ESMA) de 2,5141 miliarde euro, precum si o datorie financiara neta comprehensiva de 2,4642 miliarde euro. In total, debitul pentru care se va solicita procedura de restructurare, in cazul Astaldi SpA, s-a evaluat la peste 3,514 miliarde euro in anul 2019, in conditiile in care numerarul si echivalentele de numerar ramase in conturi, la nivelul intregului grup, pentru data de 30 septembrie a.c., nu depasesc 208 milioane de euro. La acest capitol, oficialii Astaldi au explicat ca numerarul a scazut recent cu 10 milioane de euro, ca urmare a unor plati efectuate pe segmentul de concesiuni, dar efectele acestora au fost contracarate partial de performantele (aspectele pozitive) ale unor proiecte din Turcia (autostrada Gezbe-Izmir) si Romania (podul peste Dunare de la Braila).
In schimb, pentru Astaldi SpA, datoriile cu termen depasit au urcat la putin peste 3,292 miliarde euro la data de 30 septembrie 2019, insa, pana la data de referinta, unul din creditori (un furnizor italian nenominalizat) a injectat o suma echivalenta cu 1,5 milioane euro. Astfel, se poarta negocieri intre debitor si diversi creditori pentru a stabili pozitiile fiecaruia si a defini sumele datorate efectiv, respectiv termenele de plata.
In acelasi timp, este semnalata si o majorare a datoriei financiare brute (cu 64,5 milioane de euro), dar aceasta se explica fie prin activarea unor garantii la proiecte din SUA si Chile, fie prin imprumutul acordat colaboratorilor din operatiunile derulate in asociere, in Chile si in Romania (soseaua de centura a orasului Constanta – imprumut de 3,8 milioane de euro pentru asociat si lotul al doilea din autostrada Ogra-Campia Turzii – 11,3 milioane de euro).
Ulterior emiterii raportului, la 2 decembrie 2019, managerii Astaldi au anuntat startul activitatilor preliminare vanzarii celui de-al treilea pod peste Bosfor, Curtea de la Roma fiind in principiu de acord asupra transferului acestui obiectiv, aflat in portofoliul grupului, catre IC Ictas Sanayi ve Ticaret AS („Ictas”), care si-a exprimat interesul in acest sens. Informatiile suplimentare vor fi dezvaluite dupa finalizarea tranzactiei.
***
In 2017, Astaldi a raportat o cifra de afaceri de peste trei miliarde euro, cu un portofoliu de contracte si comenzi ce a depasit 24 miliarde euro. In acel moment, antreprenorul de constructii – unul din liderii pietei italiene de profil si aflat in topul primilor 50 de operatori globali, cu mai mult de 95 de ani de experienta in domeniu – era implicat in peste 100 de proiecte in 20 de tari ale lumii, la care lucrau cei 10.500 de angajati din Italia, restul Europei (Polonia, Romania si Rusia), Turcia, Africa (Algeria), America de Nord (SUA si Canada), America Latina si Extremul Orient (Indonezia, India). Pentru a descarca raportul privind pozitia financiara consolidata – TUF, click aici!
 
hiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
leviatan
quadratum
CDS
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
strabag nivel 1
Arduro
noark
ELECTROGRUP
DRS
BogArt
EURO BUILD
AED
konsent
Ubitech
theda mar
concelex
SIGM
Acvatot 2019
rigips
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<