Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BT: Accelerare ritm anual de crestere a comenzilor noi din industria prelucratoare
BT: Accelerare ritm anual de crestere a comenzilor noi din industria prelucratoare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 15 Apr 2021 08:10
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica comenzilor noi in industria prelucratoare in februarie si primele doua luni din 2021.
Statisticile indica accelerarea ritmului anual al comenzilor noi in industria prelucratoare si o evolutie peste dinamica componentei structurale pentru a doua luna la rand in februarie, ceea care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si intrarea intr-un nou ciclu economic. Astfel, datele publicate in aceasta dimineata de INS indica accelerarea ritmului anual al comenzilor noi in industria prelucratoare de la 2.5% in ianuarie la 3.1% in februarie.
Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de majorarea comenzilor noi de bunuri intermediare, de la 8.4% an/an in ianuarie la 12% an/an in februarie. De asemenea, dinamica anuala a comenzilor noi de bunuri de capital s-a ameliorat de la -0.5% in ianuarie la 0.4% in februarie (cea mai buna evolutie din noiembrie).
Pe de alta parte, ritmul anual al comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata a decelerat de la 38.1% in ianuarie la 12.6% in februarie (minimul din noiembrie). Nu in ultimul rand, dinamica anuala a comenzilor noi de bunuri de uz curent a persistat in teritoriu negativ in februarie, iar ritmul s-a intensificat la -14%.
Astfel, in primele doua luni din 2021 comenzile noi in industria prelucratoare au urcat cu 2.8% an/an, evidentiindu-se majorarea componentei bunuri de folosinta indelungata cu 24.4% an/an, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare in Romania si Zona Euro (principalul partener economic).
De asemenea, comenzile noi de bunuri intermediare au crescut cu 10.2% an/an la doua luni din 2021. Pe de alta parte, comenzile noi de bunuri de capital s-au consolidat an/an in perioada ianuarie-februarie. Nu in ultimul rand, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au ajustat cu 11.7% an/an la doua luni din 2021.
Din estimarile econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic din partea dreapta) rezulta ca dinamica anuala a comenzilor noi in industria prelucratoare s-a pozitionat peste nivelul componentei structurale pentru a doua luna consecutiv in februarie, evolutie care confirma intrarea industriei intr-un nou ciclu.
Conform scenariului macroeconomic central BT (actualizat recent) investitiile productive s-ar putea majora cu ritmuri anuale de 6.4% in 2021, 6.9% in 2022 si 5.8% in 2023 (dupa cum se poate observa in ultimul grafic din partea dreapta), perspectiva sustinuta de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus, potentialul ridicat de dezvoltare pentru infrastructura critica, climatul favorabil din sfera sectorului bancar si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana in 2020 (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).
 
RAWLPLUGhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
EDIT-Structural
SSAB
SIGM
konsent
DRS
ness project
Ubitech
theda mar
MAKITA
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
CDS
AED
noark
concelex
quadratum
VEGO
viarom
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<