Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CCIFR: Somajul tehnic - proceduri si aplicabilitate, conform OUG 32/2020
CCIFR: Somajul tehnic - proceduri si aplicabilitate, conform OUG 32/2020
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Apr 2020 10:50
OUG 32 a venit cu o serie de completari si revizuiri privind somajul tehnic. Va aducem la cunostinta mai jos cateva modificari importante, precum si o serie de raspunsuri la intrebari punctuale semnalate in contextul reuniunii organizate de CCIFER cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, axate pe descifrarea ultimelor masuri din domeniulu legislatiei muncii.
Incepand din 2 aprilie de la ora 14.00 ANOFM pune la dispozitia cetatenilor o platforma online de informare si transmitere a documentelor: https://aici.gov.ro/home
Somajul tehnic:
- Indemnizatia pentru somajul tehnic este oferita pentru salariatii ale caror angajatori reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial;
- Accesul la acest instrument este permis pe perioada starii de urgenta pe baza a trei elemente:
a) Cerere: intentia angajatorului (datele de identificare ale angajatorului), cuantumul total al indemnizatiilor solicitate (nr. persoane, suma totala in brut, perioada pentru solicitarea sumei);
b) Declaratie pe propria raspundere a angajatorului: argumentarea imposibilitatii de plata a salariatilor si intra sub incidenta legii penale;
c) Lista cu angajatii aflati in somaj tehnic: date identificare salariati (CNP);
- Documentele trebuie transmise electronic catre Agentiile pentru Ocuparea Fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti:
a) Competentele teritoriale se stabilesc in functie de datele de identificare ale companiei si ale angajatorului;
- Plata se va realiza in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar angajatorii sunt obligati sa execute plata catre salariatii in termen de 3 zile:
a) Indemnizatia va fi platita in conturile bancii companiei si nu al trezoreriei;
b) Daca bugetul ii permite, angajatorul poate completa indemnizatia oferita de stat pentru somajul tehnic cu sume reprezentand diferenta de pana la minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat;
- Pentru indemnizatia de somaj tehnic se calculeaza impozit pe profit si contributii asigurari sociale de stat si contributii sociale de sanatate:
a) Se suspenda plata contributiei asiguratorii pentru munca pentru salariatii ale caror contracte individuale sunt suspendate;
- A fost eliminata categorizarea pentru uniformizarea acordarii acestui sprijin pentru tuturor angajatorilor afectati de actuala criza;
- A fost eliminata obtinerea Certificatelor pentru Situatie de Urgenta
Q & A*
Companiile pot face angajari pe alte posturi necesare desi au apelat la somajul tehnic pentru o parte din salariati?
Da. Legislatia in vigoare nu ingradeste angajatorul in aces sens, mai ales in contextul reconfigurarii acivitatii sale de baza ce conduce la nevoi specifice
Angajatorul este obligat sa consulte sindicatele in vedere luarii unei decizii pentru somajul tehnic?
Este recomandata informarea sindicatelor privind decizia aplicarii somajului tehnic conform normelor legislative
Salariatii pensionari pot beneficia de somaj tehnic?
Nu
Se poate beneficia de concediu medical in cadrul perioadei de somaj tehnic?
Dreptul la concediu medical nu este ingradit.
Pot sa platesc in avans cuantumul indemnizatiei de somaj tehnic, din resurse proprii, la data obisnuita de plata a salariilor in compania noastra, si sa recuperez ulterior sumele aferente de la statul roman? Sau trebuie sa astept mai intai, primirea sumelor de la stat si abia apoi sa efectuez plata catre salariati?
Plata se poate realiza si inainte primiii indemnizatiei conform calendarului intern al companiei.
Este posibil somajul tehnic partial?
Este posibil ca activitatea unui departament al unei companii sa fie afectata si sa se impuna masura somajului tehnic pentru salariatii din acel departament, iar un alt departament sa aiba acelasi volum de activitate ca inainte de decretarea starii de urgenta si sa-si continue activitatea in acelasi ritm sau chiar sa aiba nevoie de resurse umane suplimentare.
Indemnizatia de somaj tehnic primita de angajatii care activeaza in constructii si IT, scutiti de impozit pe venit, va fi scutita de impozit de asemenea? Ce rationament trebuie aplicat?
Avand in vedere ca aceste sectoare de activitate beneficiaza ca regula generala de scutirea de impozit pe venitul salariatilor, practic de o facilitate, ar trebui ca indemnizatia primita cu titlu de somaj din partea statului sa fie scutita de acest impozit si suma aferenta acestui impozit sa revina salariatului. Recomandam adresarea acestei intrebari pe cale oficiala catre autoritati pentru a evita orice dubiu.
In unele din magazinele noastre ne confruntam cu o reducere de cifra de afacere de peste 30%, insa pe toate liniile de business ale companiei se inregistreaza o reducere de cifra de afacere de 3%. In aceste conditi, putem trimite in somaj tehnic o parte din angajatii din magazinele unde activitatea s-a diminuat drastic?
Da
Putem beneficia de somaj tehnic de la bugetul de stat?
Da
In urma reducerii de activitate, in unele departamente avem nevoie de 10 oameni in loc de 30. Intentionam sa trimitem in somaj tehnic 20 de oameni. Dupa ce criterii sunt numiti cei 20 de oameni care vor merge in somaj tehnic?
In masura in care nu se pot lua alte masuri, cum ar fi reducerea timpului de lucru pentru toti salariatii vizati sau distribuirea lor pe departamente unde a crescut volumul de munca, prin similitudine ar fi recomandat sa se aiba in vedere criteriile aplicabile concedierilor colective (daca salariatul are mai multe contracte de munca, daca are in intretinere o persoana, doua, daca se afla deja la varsta de pensionare sau din contra mai are foarte putin pana la pensie si ii va fi foarte greu sa-si gaseasca un alt serviciu, etc.)
In contextul prevederilor privind somajul tehnic, exista vreun prag/nivel/conditie privind reducerea activitatii sau trebuie doar sa exista o astfel de reducere, indiferent de dimensiunile ei?
OUG 32/2020 a eliminat pragul de 25% din media incasarilor, astfel ca reducerea poate fi chiar cu 1%.
In cazul suspendarii contractului de munca in temeiul art. 52 alin (1) litera c), angajatorii sunt obligati sa plateasca 75% din salariul de baza, conform codului muncii, insa cum procedeaza angajatorul sa primeasca idemnizatia plafonata de la AJOFM astfel incat sa plateasca in timp util salariile conform contractului individual de munca (la inceputul lunii) - conform termenelor de solutionare a solicitarilor, cel mai devreme se poate solutiona dupa data de 15 aprilie de exemplu (pentru suspendarile pentru somaj tehnic de la finalul lunii martie).
Nu exista vreun mod de a scurta acest termen. Avand in vederea situatia exceptionala si stiind ca salariatii trebuie sa primeasca indemnizatia in termen de maxim 3 zile de la data incasarii de la Bugetul asigurarilor sociale vedem doua posibilitati:
1. fie angajatorul asigura plata indemnizatiei din resursele proprii in intervalul destinat platii salariilor, urmand ca la momentul incasarii de la Bugetul asigurarilor sociale sa-si intregeasca trezoreria
2. fie se va comunica salariatilor ca indemnizatia le va fi platita in termenul de 3 zile lucratoare stabilit de OUG 32/2020
Salariat in somaj tehnic pe perioada starii de urgenta. In aceeasi perioada critica aduce societatii ( ulterior operarii in Revisal a suspendarii ) concediu de carantina. Ce este de facut in aceasta situatie? Sau daca se transmite de catre firma lista cu salariatii in somaj tehnic catre agentia de somaj iar salariatul nu aduce la cunostinta angajatorului ca este in izolare si ca ulterior va primi un concediu de carantina. Ce se face in aceasta situatie?
Din punct de vedere juridic, concediul de carantina suspenda de drept contractul de munca si opereaza cu prioritate fata de alte cazuri de suspendare. Astfel, suspendarea contractului de munca pe motive de somaj tehnic ar trebui incetata pentru a se suspenda contractul pe motiv de carantina. Este important sa se dea prioritate carantinei pentru a exista coordonarea informatiilor la nivelul autoritatilor si tratarea persoanelor cu risc epidemiologic conform dispozitiilor exceptionale din aceasta perioada. Desigur, REVISAL nu este adaptat unor astfel de inregistrari, sens in care trebuie luat legatura cu institutiile competente pentru a se urmari instructiunilor acestora.
La ce sa ne asteptam din partea inspectorilor care vor veni in control pentru verificare ? Ce documente contabile se vor solicita la un eventual control ?
Balantele lunare
Un centru cultural strain care plateste contributiile pentru angajatii sai in Romania poate beneficia de fonduri de la stat pentru somajul tehnic in conditiile OUG 30 si 32?
Daca exista reciprocitate cu centrul cultural roman in respectiva tara DA
 
*Raspunsurile sunt formulate de Raluca Curelea, Avocat, Benclinov&Asociatii
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
rigips
noark
Ubitech
quadratum
strabag nivel 1
leviatan
concelex
EDIT-Structural
ness project
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander