CNIPMMR sustine lansarea de proiecte de investitii in dezvoltarea economiei digitale |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 10 Feb 2021 11:06 |
Uniunea Europeana a decis sa infiinteze un instrument financiar temporar - #NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.
Scopul Mecanismului de Redresare si Rezilienta este de a oferi sprijin pentru investitii si reforme esentiale in vederea redresarii sustenabile si pentru ameliorarea rezilientei economice si sociale a statelor membre UE.
PNRR se refera la un pachet coerent de investitii publice si reforme propuse in baza Recomandarilor Specifice de Tara 2019-2020. Aceste reforme si proiecte de investitii publice trebuie puse in aplicare pana in 2026. PNRR are la baza 6 piloni principali:
1. Tranzitia spre o economie verde;
2. Transformarea digitala;
3. Cresterea economica inteligenta, sustenabila si incluziva;
4. Coeziunea sociala si teritoriala;
5. Sanatate si rezilienta institutionala;
6. Copii, tineri, educatie si competente.
Din alocarea totala de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare si Rezilienta (MRR) la nivelul UE, Romania poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 16,7 miliarde de euro sub forma de imprumuturi.
Regula stabilita prin propunerea de Regulament (aflata inca in negociere la nivel european) este ca 70% din granturi sa fie angajate pana la finalul anului 2022, termenul limita pentru accesarea diferentei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. In plus, platile pentru proiectele care vor fi incluse in programele nationale de redresare si rezilienta trebuie facute pana in decembrie 2026.
O componenta semnificativa a procesului de elaborare a PNRR o reprezinta seriile de consultari publice transparente facilitate de MIPE cu sectorul privat, societatea civila, sindicatele si alti actori vizati de impactul investitiilor si reformelor derulate prin acest mecanism financiar.
Astfel, avand in vedere ca mediul de afaceri din Romania inregistreaza o deteriorare din cauza pandemie de COVID-19, implicarea reprezentantilor mediului de afaceri este esentiala in procesul de consultare publica, in elaborarea si implementarea proiectelor.
CNIPMMR sustine lansarea unor proiecte ample de investitii in EDUCATIE IN ECONOMIA DIGITALA si INSTRUMENTE SUPORT PENTRU ECONOMIA DIGITALA ca:
I. Programul Romania Tech Nation:
Sustinerea a cel putin 500 de start-up-uri cu componenta digitala in fiecare judet, in total fiind sustinute minimum 20.500 de start-up-uri:
acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up,
includerea obligatorie a componentei de educatie, training si mentorat,
asigurarea unui loc in makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local (vezi pct. 4);
Women in tech - sprijinirea femeilor pentru deschiderea de afaceri in domeniul tehnologiei.
Starter kit
Asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor in era digitala
Acordarea de vouchere de digitalizare;
Infiintarea a cel putin unui laborator de robotica si makerspace in fiecare judet, in care sa se asigure programe de training pentru a incepe, creste si dezvolta o companie in domeniul digital.
Tech Tour Trucks - campanii de promovarea a educatiei tech in comunitati.
Tech Capital of the Year - program prin care sa fie desemnat un oras drept capitala a tehnologiei in urma unui concurs in care sa participe intrepinzatorii sau administratiile locale care folosesc/implementeza/desfasoara activitati in cele mai noi domenii ale tehnologiei si stiintei;
Cloud first policy - strategie care vizeaza adoptarea de solutii cloud pentru autoritatile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele si cunostiintele necesare pentru a se muta in cloud.
Plan national de digitalizare a institutiilor publice
Single sign on;
Digitalizarea administratiei publice, astfel incat un numar important de proceduri administrative si etapele unei interactiuni standard cu administratia publica sa poata fi realizate in intregime online;
Generalizarea folosirii mijloacelor electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, inclusiv a posibilitatii descarcarii /completarii/ transmiterii on-line de formulare;
Generalizarea platilor electronice si a metodelor electronice de comunicare in timp real intre administratia fiscala, institutiile de credit si contribuabili;
Generalizarea transferului electronic al datelor intre institutii si implementarea principiului depunerii documentelor si informatiilor „doar o singura data”.
II. Sprijinirea si promovarea antreprenoriatului si inovarii:
Implementarea programelor pentru sustinerea antreprenorilor
Programul Scale-up Romania - IMM
Asigurarea finantarilor pentru companii care sa isi creasca afacerile, cu acordarea unui punctaj suplimentar pentru beneficiarii de programe start-up.
2. Programul pentru asigurarea sigurantei alimentare a Romaniei - Agro Romania
Sustinerea de investitii in unitati de productie pentru industria alimentara. Programul va avea ca efect principal reducerea importului de produse alimentare, sustinerea producatorilor agricoli si a fermierilor, echilibrarea balantei de plati.
3. Programul de sprijin al IMM-urilor din constructii - Building Romania
Cresterea capacitatii IMM-urilor din domeniul constructiilor de a implementa proiecte de avergura mare.
4. Programul Scale-up Romania - companii mari
Implementarea a minimum 50 proiecte de mari dimensiuni cu impact in economia nationala (export de valoare mare- minimum 10 milioane de euro, intrarea pe noi piete);
Accesul companiilor mari la proiecte se va face cu respectarea echilibrului teritorial, minimum 1 investitie/regiune de dezvoltare.
5. Program strategic de sustinere a Centrelor de Depozitare, Colectare si Distributie a produselor agro-alimentare romanesti - Crearea a 8 centre regionale de depozitare, colectare si distributie
Pentru relansarea agriculturii si industriei este necesar pe langa infiintarea de “Centre de colectare” a produselor agricole si de crearea de “Asociatii ale producatorilor agricoli si industriali (pe specific: legumicultura, pomicultura etc) dar si asigurarea ca in cadrul marilor retaileri procentul de produse fabricate in Romania dintr-un anumit articol vandut prin retelele acestora, sa fie de cel putin 50%.
6. Programul „Restart Sport Romania” pentru sustinerea start-up-urilor din domeniul sportiv, educatia, reconversie profesionala pentru sportivi;
7. Programul „Student INNOtech” - sustinerea initiativelor antreprenoriale ale studentilor, cu accent pe domeniul tehnologiei informatiei;
8. Programul „Start Up + Next Gen”- sustinerea initiativelor antreprenoriale cu finantare din FSE +;
9. Programul „Start Up Diaspora Next Gen”- sustinerea cetatenilor romani din diaspora care doresc sa revina in tara si sa deschida o afacere cu finantare din FSE +;
10. Programul „Facut in tara mea” - promovarea noncomerciala a consumului de produse si servicii realizate si prestate pe teritoriul national;
11. Sustinerea crearii si dezvoltarii retelelor de cooperare dintre IMM-uri, centre de cercetare si universitati, organizatii de formare profesionala si formare profesionala continua, institutii financiare si consultanti;
12. Evaluarea patrimoniului de proprietate intelectuala privind brevetele cu aplicabilitate industriala si stabilirea modalitatilor de valorificare a acestuia coroborat cu acordarea de beneficii fiscale pentru companiile care obtin venituri provenind din utilizarea patentelor industriale (reducerea cu pana la 50% a veniturilor supuse impozitarii).
|