Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Concordia: Razboiul si tensiunile politice raman principalele riscuri economice
Concordia: Razboiul si tensiunile politice raman principalele riscuri economice
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 22 Iun 2023 11:34
Desi increderea mediului de afaceri s-a imbunatatit fata de primavara trecuta, la scurt timp dupa izbucnirea razboiului impotriva Ucrainei, respondentii din mediul de afaceri raman prudenti in ceea ce priveste climatul economic general. Sectorul privat ramane ingrijorat de repercusiunile razboiului, precum si de tensiunile geopolitice, care au aparut ca fiind principalul risc la adresa cresterii economice globale pentru 60% dintre respondenti.
In ultimul an, ingrijorarile legate de intreruperile lantului de aprovizionare au scazut, precum si ingrijorarile cu privire la impactul razboiului asupra comertului si transporturilor. Cu toate acestea, desi tarile au sporit diversificarea surselor de energie, preocuparile mediului de afaceri cu privire la preturile energiei raman foarte ridicate.
In 2023, 92% dintre membrii Business at OECD considera ca preturile energiei reprezinta o preocupare majora, in timp ce in 2022, 83% dintre acestia au exprimat ca energia a fost sectorul cel mai afectat de razboiul din Ucraina. Alte provocari evidentiate sunt evolutia inflatiei si deficitul de forta de munca.
In plus, atunci cand se analizeaza vulnerabilitatea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), lipsa fortei de munca si capacitatea de a adopta tehnologii digitale si durabile au fost evidentiate ca fiind principalele provocari.
Comparativ cu anul trecut, mediul de afaceri considera ca perspectivele sunt in mare parte neschimbate, deoarece in 2023 nu se asteapta o crestere sau o scadere drastica a numarului de IMM-uri.
Cea mai notabila schimbare in ceea ce priveste prioritatile de reforma structurala in 2023 este cresterea accentului pus pe tranzitia ecologica, care a crescut de la 40% in 2022 la 80% in 2023. Aceasta crestere puternica evidentiaza faptul ca reformele structurale ar trebui sa sprijine tranzitia ecologica. Alte prioritati de top in materie de reforma sunt cele din domeniul digital si politica de migratie.
In cele din urma, in comparatie cu anul trecut, reprezentantii mediului de afaceri percep ca intensitatea reformei politicilor guvernamentale a crescut in mod semnificativ, iar cooperarea internationala ar trebui sa acorde prioritate comertului international, atenuarii tensiunilor geopolitice si politicii de migratie. Business at OECD - Economic Policy Survey 2023 poate fi accesat aici.
 
SISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
SSAB
EDIT-Structural
theda mar
rigips
ELECTROGRUP
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
AED
CDS
Ubitech
concelex
noark
Arduro
SIGM
DRS
BogArt
strabag nivel 1
VEGO
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
quadratum
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<