Daniel Daianu: Buna absorbtie a banilor din PNRR, investitii publice de 8% din PIB |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 12 Apr 2021 08:45 |
Romania va avea o rata respectabila de crestere economica in acest an, iar aceasta se va situa in preajma lui 6%, respectiv intre 5,5% si 6%, a declarat Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, la un eveniment online, citat de Agerpres.
"In opinia mea, daca privim contextul global, asistam la o schimbare de paradigma, fiindca planul european este de mare anvergura si pune accentul pe investitii. In Statele Unite, programul lui Biden privind infrastructura este iar o schimbare de paradigma. Ne duce cu gandul la politica new deal a lui Franklin Delano Roosevelt. Planul european inseamna cam 5% din Produsul Intern Brut agregat al Uniunii Europene, planul administratiei Biden inseamna cam 10% din Produsul Intern Brut al Statelor Unite. Fara indoiala, sunt planuri intinse pe mai multi ani, asa cum este si planul Romaniei, Planul National pentru Redresare si Rezilienta, care este echivalentul a circa 14% din Produsul Intern Brut al Romaniei, 30 de miliarde de euro, analog cu ceea ce inseamna acest plan in Polonia. Redresarea economica a inceput peste tot. In fapt, asistam la un rebound, la un salt, pentru ca este efectul de baza, cum spunem noi, economistii. Romania va avea o rata respectabila si eu cred ca vom fi in preajma lui 6%, intre 5,5% si 6% crestere in acest an, care, impreuna cu o inflatie pe care banuiesc ca a evocat-o si domnul viceguvernator, ar permite o dinamica a PIB-ului care sa ajute procesul de corectie macroeconomica", a spus Daniel Daianu.
Prezent la conferinta online "Upgrade Romania - investitiile, colacul de salvare al economiei", el a mentionat ca procesul de corectie macroeconomica a fost amanat anul trecut din cauza pandemiei si a inceput in acest an.
"Planul european este in opinia mea ca un multivaccin. El urmareste sa tina cont si de schimbarile climatice, acorda mult sprijin statelor pentru a continua lupta cu pandemia si are si o componenta geopolitica, contextualizata", a explicat economistul.
Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa dea atentie si educatiei ecologice, fiind "mai important pentru un copil sa invete ca nu trebuie sa murdareasca in jur, in casa, pe strada, sa respecte natura, decat educatia financiara".
In alta ordine de idei, Daianu a atras atentia ca se vorbeste despre deficitul structural al bugetului care tine cont de executia bugetara de-a lungul unui ciclu, dar mai exista un deficit structural intr-o acceptie mai extinsa, care tine seama de subfinantarea structurala cronica din sectoarele sanatate si educatie. Pentru aceste domenii se aloca 3,5% din PIB, un nivel inferior mediei din Uniunea Europeana. Daca ar fi adaugat acest deficit de finantare, Romania ar ajunge la un deficit structural de peste 8% din PIB.
"Acest deficit este ocultat, pentru ca noi avem o abordare, nu spun strict contabila, dar noi am considerat aceste cheltuieli ca nefiind investitii. Noi, prin investitii, cei mai multi, din pacate, dintre economisti considera ca investitiile sunt numai in masini, in drumuri si autostrazi. Fals! Daca nu investesti in om, in sanatate, educatie, ai o mare problema si ce spun acum e de bun simt. O spune Fondul Monetar, o spune OCDE, o spun guverne din tarile unde cei care iau decizii par sa fie mai luminati", a afirmat Daniel Daianu.
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, Planul National de Redresare si Rezilienta trebuie sa fie o cauza nationala, iar "agende personale, agende individuale, agende de partid trebuie sa estompate daca vrem sa facem ceva", pentru ca "este scurt drumul de la extaz la o mare deceptie".
El a afirmat ca o buna absorbtie a banilor din PNRR ar duce investitiile publice la 8% din PIB, cel mai mare nivel din ultimul deceniu.
Daniel Daianu a adaugat ca securitatea alimentara este vitala, iar pamantul agricol al tarii si resursele de apa nu pot fi tratate precum simple resurse care se pot negocia si tranzactiona oricum, deoarece ar fi o mare eroare. Intrucat Europa va trece si printr-o criza alimentara, Romania trebuie sa priveasca altfel modul in care se tranzactioneaza pamantul.
"Tranzitia verde, decarbonizarea economiei va fi un proces foarte dureros. Asa cum pandemia imparte in castigatori si perdanti economia, asa se va intampla si cu decarbonizarea", a sustinut Daianu.
|