Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - DNA ancheteaza o frauda cu fonduri europene si prejudiciu de 8 milioane de lei
DNA ancheteaza o frauda cu fonduri europene si prejudiciu de 8 milioane de lei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 15 Ian 2021 10:37
Compania Mira Consulting Import-Export, cu sediul in localitatea Panciu, si administratorul acesteia, Eduard Sorin Garboiu, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru frauda cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 8,11 milioane de lei. Anchetatorii sustin ca Eduard Sorin Garboiu ar fi creat un circuit financiar cu ramificatii in Bulgaria, China, Turcia, Cipru si Slovenia, prin care ar fi obtinut fonduri europene cu documente falsificate.
Banii ar fi fost obtinuti in mod nelegal prin doua proiecte finantate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE) 2007-2013, respectiv prin proiectul "Cresterea competitivitatii economice, diversificarea productiei prin achizitionarea de utilaje noi la SC Mira Consulting Import-Export SRL", prin care s-ar fi obtinut in mod nelegal 4,12 milioane de lei si proiectul "Cresterea competitivitatii economice prin constructia unei hale de productie si achizitia de utilaje performante", prin care s-ar fi obtinut ilegal 3,98 milioane de lei.
"Concret, in ambele proiecte, inculpatul persoana fizica ar fi interpus pe circuitul achizitiilor o firma din Bulgaria cu un comportament tip fantoma, pe care acesta o controla direct, pentru a majora artificial pretul echipamentelor si utilajelor pe care firma SC Mira Consulting Import-Export SRL le achizitiona in cele doua proiecte. Pentru obtinerea finantarilor pentru cele doua proiecte s-ar fi folosit 122 de inscrisuri false, atat in procedura de elaborare, completare si depunere a cererii de finantare (referitoare la echipa de implementare, fundamentarea pretului de achizitie, locatia de implementare etc.), in procedura de evaluare a ofertelor, cat si in etapa de urmarire a executarii proiectului (rapoarte de evaluare, procese verbale de predare/ primire/ punere in functiune/ receptie, documente de plata falsificate). Asemenea acte erau necesare pentru obtinerea fondurilor si apoi pentru a justifica modul de utilizare a acestora", explica anchetatorii.
 
Toate contractele ajungeau la o firma fantoma din Bulgaria
In primul proiect, prin care Mira Consulting intentiona sa cumpere o linie de productie automata pentru formarea caserolelor alimentare, Eduard Sorin Garboiu ar fi trucat in totalitate procedura de achizitie in scopul acordarii contractelor de furnizare echipamente firmei din Bulgaria controlata de el insusi. Din documentele de plata ce ar fi fost falsificate reiese ca Mira Consulting ar fi platit firmei fantoma, in baza unei proceduri fictive de achizitie, suma de 1,35 milioane de euro mentionata in contract, pentru un echipament adus din China (printr-un port din Slovenia) care ar fi costat numai 370.206 euro.
Dupa acelasi tipar, si in cel de-al doilea proiect, prin Mira Consulting intentiona "sa cumpere un teren, sa construiasca o hala de productie si sa achizitioneze o linie de productie polistiren", s-ar fi depus oferte de pret falsificate, cu valori intentionat mai mari decat pretul pietei, atat pentru teren, cat si pentru materialele si echipamentele ce urmau a fi cumparate. Si in acest caz, inculpatul ar fi trucat procedura de achizitie si ar directionat contractarea lucrarilor de constructie catre firma fantoma din Bulgaria pe care acesta o controla si care, desi a fost declarata castigatoare in procedura, nu a fost implicata in construirea halei de productie, neavand personal angajat sau dotarile tehnice necesare realizarii constructiei. Constructia halei s-ar fi efectuat cu o echipa de muncitori zilieri platiti direct de inculpat.
Aceeasi firma fantoma ar fi castigat si procedura prin care urma sa fie achizitionate echipamentele pentru linia de polistiren. Astfel s-ar fi creat conditiile pentru ca Mira Consulting sa plateasca firmei fantoma o suma dubla fata de pretul la care au fost cumparate echipamentele aduse din China si Turcia.
La fel ca in primul proiect, firma fantoma din Bulgaria ar fi fost folosita de inculpatul persoana fizica doar pentru a emite in fals documente justificative de plata pe baza carora sa ateste existenta unor raporturi comerciale care nu aveau corespondent in realitate, urmate in final de decontarea fondurilor UE.
Anchetatorii mai noteaza ca respectiva hala nu a fost niciodata functionala, iar linia de productie polistiren nu a fost pusa in functiune, nefiind create locurile de munca prevazute in proiect si in planul de afaceri. Pe circuitul financiar, inculpatul ar fi introdus si o firma din Cipru, infiintata de acesta, care i-ar fi permis accesul la sumele de bani fraudate in modalitatea prezentata.
 
MFE, parte civila in procesul penal
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatului in solidar cu beneficiarul SC Mira Consulting Import-Export SRL la plata sumei de 8.112.340 de lei, reprezentand prejudiciul ce ar fi fost cauzat in cele doua proiecte.
In vederea repararii pagubei produse, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului, pana la concurenta sumei precizate, constand in indisponibilizarea bunurilor imobile si mobile detinute in proprietate de societatea inculpata.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunerea de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza.
"Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", precizeaza un comunicat DNA referitor la ancheta.
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
VEGO
BogArt
concelex
ERBASU CONSTRUCT
noark
ELECTROGRUP
MAKITA
Acvatot 2019
SIGM
quadratum
Arduro
AED
konsent
GEWISS
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Ubitech
CDS
EURO BUILD
SSAB
theda mar
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<