EY: Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a crescut cu 17% in primul trimestru |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Apr 2022 10:48 |
Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 48 de tranzactii (1) in primele trei luni ale anului 2022, in crestere cu 17% fata de primul trimestru al anului 2021. In pofida volumului mai mare de tranzactii, valoarea estimata a activitatii locale de fuziuni si achizitii a fost mai mica de la an la an, de 1,8 miliarde USD (2) in T1 2022, fata de 2,1 miliarde USD in T1 2021. Nivelul de activitate reflecta incetinirea globala a fuziunilor si achizitiilor, dupa un an record in 2021.
Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie si Tranzactii, EY Romania: „Piata de fuziuni si achizitii din Romania a dat dovada de rezilienta constanta in primele trei luni ale anului 2022. In pofida contextelor geopolitice si macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni si achizitii ramane semnificativa, aproapiata de nivelurile record.”
Cea mai mare tranzactie din acest trimestru a fost achizitia producatorului auto Ford Romania de catre Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane USD, urmata de achizitia parcului eolian Beta Wind de catre Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane USD.
Investitorii strategici continua sa fie actorii dominanti ai pietei de fuziuni si achizitii din Romania, reprezentand 92% din tranzactiile consumate. Jucatorii straini si-au sporit activitatea pe piata romaneasca, numarand 28 de tranzactii si reprezentand o crestere de 56% fata de T1 2021, in timp ce tranzactiile interne au inregistrat o scadere de 10% (18 tranzactii), in comparatie cu aceeasi perioada. Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost Olanda (5 tranzactii), Statele Unite si Belgia (cate 3 tranzactii), urmate de Polonia, Austria, Ungaria si Gibraltar (cate 2 tranzactii).
Cele mai active sectoare in functie de volumul tranzactiilor de intrare au fost tehnologia si sectorul imobiliar (7 tranzactii fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5 tranzactii), telecomunicatii, media si divertisment (3 tranzactii), energie si utilitati si sanatate (2 tranzactii fiecare).
Desi sunt excluse din calculul nostru privind valoarea de piata (3), observam, de asemenea, alte doua tranzactii in primele trei luni ale anului 2022. In martie, MBC Group, compania media cu sediul in Emiratele Arabe Unite, a achizitionat 30% din Antenna Group, firma de televiziune si productie cu sediul in Grecia, inclusiv operatiunile sale din Romania. In aceeasi luna, Econergy International Limited a achizitionat de la PNE AG doua proiecte fotovoltaice in Romania si SUA. Ambele tranzactii se fac pentru o suma nedeclarata.
Nota: (1) Baza de date M&A a EY pentru Romania exclude tranzactiile cu participatii achizitionate mai mici de 15%, (2) include o estimare a valorii tranzactiilor in cazul in care nu au fost divulgate anterior date de catre parti sau nu sunt disponibile in bazele de date ale unor terte parti si/sau raportate de surse media si (3) tranzactiile multinationale care includ companii sau operatiuni in Romania sunt incluse in numarul de tranzactii, dar sunt excluse din valoarea M&A in cazul in care alocarea valorii tranzactiei nu este disponibila.
|