GUVERN: Intra in vigoare impozitul pe constructii speciale |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 20 Nov 2013 15:41 |
Guvernul a aprobat, recent, modificarea Codului fiscal, una dintre principalele masuri fiind reprezentata de impozitarea constructiilor speciale. Taxa a fost stabilita la 1,5% din valoarea bunului impozitat si va fi perceputa de la inceputul anului 2014. Calculul si declararea taxei se efectueaza de contribuabili anual, pana la data de 25 mai, plata urmand a se efectua in doua rate egale, ce vor trebui achitate pana la datele de 25 mai, respectiv 25 septembrie ale fiecarui an. Potrivit legii, impozitul asupra valorii constructiilor speciale reprezinta venit la bugetul de stat, iar baza impozabila este reprezentata de valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, "evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor". Sunt exceptate de la plata impozitului terasele situate pe teren arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal. De asemenea, deduceri din baza impozabila vor exista pe valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz, sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale. Aceasta deducere din baza impozabila a avut in vedere atat evitarea dublei impuneri, cat si stimularea agentilor economici care administreaza constructii din domeniul public, de a continua efectuarea de lucrari de consolidare, modernizare sau extindere.
Pe de alta parte, noua baza de impozitare vizeaza contribuabilii persoane juridice romane si straine care desfasoara o activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania si persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
***
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost aprobata in sedinta de Guvern din 14 noiembrie 2013. Normativul include si alte masuri anuntate de Executiv in ultima perioada, cum ar fi indexarea accizelor si majorarea redeventelor miniere. Pentru a consulta textul integral ce cuprinde modificarile Codului fiscal, click aici!
|