Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - IG: 94% dintre companii vor fi afectate de limitarea accesului la finantare in 2020
IG: 94% dintre companii vor fi afectate de limitarea accesului la finantare in 2020
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 09 Dec 2019 15:37
Problemele structurale ale companiilor active in Romania - stocurile sunt supradimensionate (reflectand franarea consumului), durata de incasare a creantelor a atins maxime istorice (ceea ce amplifica riscul sistemic si interdependenta intre firme), investitiile din mediul privat au ajuns la minimul ultimului deceniu (scazand competitivitatea firmelor romanesti la export) si capitalizarea firmelor ramane foarte scazuta pe fondul accelerarii dividendelor distribuite. Extinderea termenelor de plata dintre companii ofera lichiditate pe termen scurt, dar creste inertia din business si poate alimenta presiuni asupra lichiditatii firmelor in perioada recesiunii, deoarece reducerea veniturilor (general valabila pe timp de recesiune) este suprapusa cu facturile din spate care ajung la scadenta.
In acest context, este important sa intelegem evolutia trezoreriei companiilor active in Romania in ultimul deceniu, pentru a vedea cat de bine sunt pregatite acestea pentru a putea absorbi aceste socuri. Concluziile mele sunt expuse mai departe, alaturi de graficele care ilustreaza cele mai importante observatii:
La o prima analiza superficiala, aparent pare ca stam bine
Astfel, trezoreria cumulata a tuturor companiilor active in Romania a crescut cu 84% in ultimul deceniu, de la 74 miliarde Lei (2008) la 138 miliarde Lei (2018).
Cresterea trezoreriei este mai accelerata comparativ cu avansul datoriilor consolidate la nivelul intregului mediu de afaceri, acestea din urma crescand cu 40%, de la 691 miliarde Lei (2008) la 965 miliarde Lei (2017);
In realitate, la o analiza mai detaliata, numerarul este polarizat, deoarece acesta este concentrat in randul companiilor mari.
Astfel, doua treimi din numerarul companiilor active in Romania este concentrat in randul firmelor cu venituri peste 1 mil. € (care reprezinta doar 6% din totalul firmelor active). Concentrarea numerarului in randul firmelor mari este datorata profitabilitatii superioare a acestora.
Astfel, firmele care inregistreaza venituri peste 1 mil. € au generat un profit net total in ultimul deceniu de 286 miliarde euro, in timp ce microintreprinderile (firmele cu venituri sub 1 mil. €) au generat pierderi de 44 miliarde € in acelasi interval (in conditiile in care acestea au trecut pe profit incepand doar cu anul 2015, cand impozitarea acestora a inceput sa fie realizata in functie de cifra de afaceri inregistrata).
Pe cale de consecinta, microintreprinderile (94% din firmele active in Romania) vor suferi cel mai mult pe parcursul anului 2020 din perspectiva accesului la finantare. Aceste companii au folosit la maxim potentialul creditului furnizor, dispun de cel mai putin numerar si vor depinde de finantarea bancara pentru continuarea activitatii.
In concluzie, cresterea trezoreriei companiilor ascunde cateva probleme
1. Foarte multi bani sunt concentrati la marile companii, in timp ce microintreprinderile sunt vulnerabile.
2. Desi companiile mari au mai multi bani in trezorerie, investitiile scad. Acesta poate insemna lipsa de incredere pe termen scurt, dificultatea de a gasi forta de munca pentru a exploata investitiile respective sau preferinta de a investi in perioada de recesiune, cand activele sunt mai ieftine. Nu stim exact care dintre cauza sunt cele mai importante… dar, in orice caz, toate acestea nu suna deloc bine!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ALLBIMTeraSteelACAD
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere