Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - KPMG: Directorii generali vad o recesiune usoara si scurta si raman optimisti
KPMG: Directorii generali vad o recesiune usoara si scurta si raman optimisti
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 12 Oct 2022 13:19
KPMG a publicat recent raportul “Perspectivele directorilor executivi 2022” (2022 CEO Outlook), care a intrebat peste 1.300 de directori executivi din cele mai mari companii din lume despre strategiile si perspectivele lor. Acesta a reliefat ca 58% dintre lideri se asteapta ca o recesiune sa fie usoara si scurta. Paisprezece la suta dintre directorii executivi indica recesiunea ca fiind printre cele mai presante preocupari in prezent - in usoara crestere fata de inceputul anului 2022 (9 la suta), in timp ce oboseala cauzata de pandemie se afla in fruntea listei (15 la suta).
Pe parcursul anului urmator peste 8 din 10 (86%) directori generali globali anticipeaza o recesiune, 71% prevazand ca aceasta va afecta veniturile companiei cu pana la 10%. Majoritatea directorilor executivi cred ca o recesiune va afecta cresterea prognozata (73 la suta). Trei sferturi (76 la suta) au luat deja masuri de precautie pentru o eventuala recesiune.
In ciuda acestor preocupari, directorii executivi sunt mai increzatori in rezilienta economiei in urmatoarele 6 luni (73 la suta) decat au fost in februarie (60 la suta), cand KPMG a chestionat 500 de directori executivi pentru sondajul “CEO Outlook Pulse”. Mai mult, 71% dintre lideri sunt increzatori in perspectivele de crestere a economiei globale in urmatorii 3 ani (in crestere de la 60% la inceputul lui 2022) si aproape 9 din 10 (85%) sunt increzatori in cresterea organizatiei lor in urmatorii 3 ani.
Bill Thomas, Global Chairman & CEO, KPMG, a declarat: „Aspecte ce se ivesc o data la o generatie - o pandemie globala, tensiuni geopolitice, presiuni inflationiste si dificultati financiare - s-au succedat rapid si au afectat optimismul directorilor executivi globali. Desi nu este surprinzator faptul ca mediul economic constituie astazi principala preocupare pentru liderii de afaceri, este incurajator sa vedem niveluri rezonabile de incredere pe care directorii le au in propriile companii si in perspectivele acestora de crestere pe termen lung.
„Evenimentele din ultimii ani au creat adevarate turbulente pentru comunitatea de afaceri. Concluziile noastre ar trebui sa ofere un optimism prudent ca, in lupta cu aceste provocari si depasirea acestora, directorii sunt mai increzatori in rezilienta companiilor lor si speram ca pietele vor avea o abordare similara si vor atenua unele dintre incertitudinile foarte reale cu care ne confruntam astazi.”
 
Inghetarea angajarilor si reducerea numarului de angajati sunt avute in vedere de catre directorii executivi
In fata turbulentelor economice continue, exista semne ca “Marea Demisie” si-a atins limitele, 39% dintre directori executivi implementand deja o inghetare a angajarilor in timp ce 46% iau in considerare reducerea fortei de munca in urmatoarele 6 luni. Cu toate acestea, perspectiva pe trei ani este mai optimista, doar 9% asteapta o reducere suplimentara a numarului de angajati.
 
Incertitudinea influenteaza transformarea digitala pe termen lung
In timp ce incertitudinea actuala ii determina pe directorii executivi sa continue sa acorde prioritate transformarii digitale, 40% dintre companii si-au intrerupt strategiile de transformare digitala si alte 37% planuiesc sa ia astfel de masuri in urmatoarele 6 luni.
Pe termen lung, mai mult de un sfert considera ca avansarea digitalizarii si a conectivitatii mediului de afaceri este vitala pentru atingerea obiectivelor de crestere in urmatorii 3 ani. Saptezeci si patru la suta sunt, de asemenea, de acord ca investitiile strategice in digitalizare si ESG (environmental, social, governance - i.e. mediu, social, guvernanta) sunt indisolubil legate.
 
Concentrarea atentiei catre riscurile reputationale si tehnologice
Tehnologia emergenta si disruptiva a fost desemnata ca fiind cel mai mare risc pentru cresterea afacerilor in urmatorii 3 ani. Suplimentar, directorii executivi au identificat alte cateva domenii care prezinta riscuri majore pentru crestere: reputatie, probleme de reglementare si operationale si schimbarile climatice.
Riscul de reputatie - cum ar fi nealinierea cu opiniile clientilor sau ale publicului larg - starneste mai multa ingrijorare in randul directorilor executivi comparativ cu inceputul anului 2022 (10% in august fata de 3% in februarie). Ca raspuns la provocarile geopolitice, 51% dintre organizatii au intrerupt colaborarea cu Rusia si 34% planuiesc sa faca acest lucru in urmatoarele 6 luni.
 
Securitatea cibernetica nu mai este cea mai mare amenintare a corporatiilor, mai multe companii fiind pregatite pentru atacuri
In ultimul an securitatea cibernetica a cazut din topul primele 5 riscuri asociate dezvoltarii afacerilor, doar 6% dintre directori executivi numind-o drept cel mai mare risc (17% in februarie 2022). Cu toate acestea, mediul cibernetic evolueaza, 77% spunand ca organizatia lor considera securitatea informatiilor o functie strategica si o potentiala sursa de avantaj competitiv. Repercursiunile incertitudinii geopolitice asupra atacurilor cibernetice corporative ridica de asemenea ingrijorari, potrivit a 7 din 10 directori executivi (73%).
Aproape trei sferturi din organizatii (72%) au un plan de a gestiona atacurile ransomware. Cu toate acestea, mai multi directori executivi recunosc ca sunt slab pregatiti pentru un atac cibernetic, aproape un sfert (24%) recunoscand acest lucru in 2022, comparativ cu 13% in 2021.
 
Presiunea partilor implicate creste responsabilitatea in ESG
Cand au fost intrebati care a fost principala lor provocare in comunicarea performantei ESG catre actionari aproape o cincime (17 la suta) dintre directori au indicat scepticismul actionarilor in legatura cu activitatile de “greenwashing”, in crestere de la 8 la suta in 2021. Mai mult de o treime (38 la suta) dintre directorii executivi spun ca organizatiile lor au probleme in a articula o strategie ESG convingatoare. Aproape trei sferturi dintre repondenti (72%) cred, de asemenea, ca atentia partilor interesate fata de problemele ESG - egalitatea de gen, impactul asupra climei etc. - va continua sa se intensifice.
In ceea ce priveste talentul, comparativ cu inceputul anului 2022, mai multi directori executivi considera ca a avea talentul si abilitatile potrivite este, de asemenea, cheia pentru atingerea ambitiilor climatice de emisii cu target net zero - sau similare. Aproape un sfert (22 la suta) spun ca lipsa de competente si expertiza impiedica implementarea solutiilor - o crestere de la 16 la suta la inceputul acestui an.
 
Presiunea economica incetineste ambitiile ESG
Directorii generali globali recunosc importanta initiativelor ESG pentru afacerile lor, mai ales cand vine vorba de imbunatatirea performantei financiare si de stimularea cresterii. De fapt, 69% dintre directorii executivi au remarcat o cerere crescuta din partea actionarilor pentru raportare si transparenta ESG sporite - 58% in 2021.
Aproape jumatate (45 la suta) dintre directorii generali sunt de acord ca progresul in domeniul ESG imbunatateste performanta financiara corporativa, in crestere de la 37 la suta cu doar un an in urma. Cu toate acestea, pe masura ce incertitudinea economica continua, jumatate intrerup sau isi reconsidera eforturile ESG existente sau planificate in urmatoarele 6 luni, iar 34% au si facut-o deja.
 
Mediul de afaceri autohton ramane optimist pe termen foarte scurt
“Exista un nivel ridicat de similitudine intre constatarile identificate la nivel global cu tendintele care se observa in prezent in economia romaneasca. In prima jumatate a anului economia romaneasca a avansat cu 5,8%, cu mult peste asteptarile initiale. Mai mult decat atat, indici recenti de sentiment ai mediului de afaceri arata ca, in medie, companiile au asteptari mai degraba pozitive in ceea ce priveste conditiile economice viitoare pe termen foarte scurt. Aceasta, in ciuda incertitudinii geopolitice continue, cauzate preponderent de razboiul din Ucraina, de accelerarea rapida a preturilor la energie si de cresterea ratelor dobanzilor, ca urmare a avansului inflatiei,” afirma Ramona Jurubita, Country Managing Partner, KPMG in Romania.
Perspectivele pietei muncii sunt oarecum similare cu cele privind activitatea economica. Rata somajului a scazut la 5,1% in august, atingand nivelul inregistrat inainte de pandemie. Acest lucru a exacerbat unele probleme de pe piata muncii. Penuria de forta de munca si de talent precum si nepotrivirea competentelor profesionale au fost resimtite mai accentuat in mai multe sectoare in ultimul timp, inclusiv in activitatile de productie si servicii. Mediul de afaceri indica de asemenea acesti factori ca fiind o provocare pentru planurile lor de dezvoltare. Tendintele de ocupare a fortei de munca pe termen scurt sunt in mare parte neutre, desi unele raman pozitive, in special in sectoarele comertului cu amanuntul si al transporturilor, unde nevoile de angajare sunt marginal mai mari.
“Investitiile in tehnologie par sa sustina tendinta deja consolidata. Digitalizarea companiilor, de exemplu, beneificiaza de fonduri pentru investitii disponibile in urmatorii ani prin intermediul Facilitatii de Redresare si Rezilienta. La nivel national, cheltuielile pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor (ITC) au crescut deja substantial in ultimii ani, urmand o tendinta care s-a accelerat in timpul pandemiei. Daca in 2019 sectorul de ITC a reprezentat aproximativ 10% din cresterea PIB-ului Romaniei, acesta a crescut constant de atunci, ajungand la 13,6% in 2021 si la un impresionant 29% in a doua jumatate a anului 2022. Acest lucru indica atentia sporita pe care economia o acorda investitiilor in tehnologie ca mijloc de imbunatatire atat a productivitatii, cat si a experientei clientilor,” incheie Ramona Jurubita.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
leviatan
quadratum
siniat
Ubitech
theda mar
viarom
ERBASU CONSTRUCT
concelex
strabag nivel 1
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
ness project
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander