OTP Bank sustine ca sectorul de constructii va inregistra o incetinire in anul 2023 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 30 Mar 2023 09:41 |
Cresterea economiei romanesti va incetini in primul semestru al anului, in urma reducerii cheltuielilor gospodariilor, a reducerii investitiilor estimate si a comprimarii ratei de crestere a exporturilor, sustin analistii OTP Bank.
Conform sursei citate, tendinta se inscrie pe aceeasi linie cu recentele problemele din sectorul bancar global, care indica riscuri de scadere a activitatii economice.
"Chiar daca va incetini in primele sase luni, cresterea PIB-ului are perspective solide de redresare ulterioara si va ajunge la 2,8% la finalul anului. La acest rezultat va contribui faptul ca inflatia intra pe o panta de declin, in urma relaxarii efectelor de baza si a slabirii presiunilor preturilor, pentru a atinge pragul de 6,5% la final de an. In aceeasi masura, ratele dobanzilor vor ramane stabile, dupa ce BNR a oprit ciclul de majorare a ratei de referinta, care ar putea ramane la nivelul actual pana la jumatatea anului", arata analiza.
Performanta recuperarii economice a anului trecut, cand Romania a consemnat o crestere de 4,9%, a marcat si schimbari structurale din perspectiva contributiilor sectoriale in formarea PIB. Astfel, daca anul trecut cresterea, mai ales cea din trimestrul patru, a fost alimentata de sectorul constructiilor si o scadere mai mica decat cea asteptata pentru agricultura, in 2023 este asteptat ca aportul constructiilor sa se comprime, in timp ce retailul va ramane la un nivel stabil, iar serviciile si industria vor marca cresteri usoare.
"Explicatia incetinirii cresterii vine din economia reala, unde consumul privat, al gospodariilor, se va diminua in directa relatie cu puterea de cumparare si nivelul salariilor reale. In acelasi timp, nivelul tarifelor pentru energie s-a stabilizat dupa ajustarea cererii si a consumului la nivel european, conjugate cu efectele unei ierni mai blande, si pare ca situatia grava din urma cu doar cateva luni a trecut. O noua apreciere a preturilor la energie ar putea avea loc in ultima parte a anului, cand inainte de debutul iernii vor fi constituite cea mai mare parte a rezervelor de gaze", au raportat analistii OTP Bank.
In primele luni ale acestui an, nivelul inflatiei a fost inca sub efectele trimestrului patru din 2022, ceea ce a si motivat evolutia atipica din luna februarie, cand nivelul a urcat usor, la 15,5% comparativ cu luna ianuarie, explicatia regasindu-se in inflatia de baza, inca in crestere. Pentru moment tendinta generala estimata se pastreaza, pe masura ce pozitionarea preturilor bunurilor scade, iar cea pentru servicii urmeaza aceeasi directie, chiar daca cu un ritm mai redus.
"Analizand modelul de formare a inflatiei si componentele sale cheie, ne putem astepta ca efectul preturilor pentru combustibili sa se estompeze inca din primul trimestru al anului, urmand ca in T2 sa vedem o pondere tot mai mica a preturilor la energie in inflatia lunara. Prognozele arata ca proportia preturilor serviciilor va ramane relativ constanta pe parcursul anului, in schimb tendinta sugereaza ca impactul preturilor alimentelor se va reduce treptat, mai ales din al doilea semestru. Prin urmare, un declin rapid al inflatiei este estimat din luna aprilie", mai arata analiza.
In acest context, Banca Centrala a operat la inceputul anului ultima majorare, de 0,25% a ratei de referinta, incheind astfel ciclul de crestere din ultimul an, menit sa tina sub control avantul inflationist.
"Piata se asteapta ca acest nivel de politica monetara sa nu fie depasit, ci chiar redus, ciclul de oprire a majorarii ratelor fiind sugerat si de curba generala a randamentelor", precizeaza analistii OTP.
In tabloul macroeconomic extins, ocuparea fortei de munca a ramas la un nivel stabil, cu o rata de angajare mai buna decat alte economii europene si un nivel al somajului de 5,6%, sub media europeana. Nivelul salarizarii este in crestere, insa pe masura ce salariile reale au incetat scaderea, piata muncii devine vulnerabila, cu un deficit semnificativ pentru forta de munca.
"Reactia pietei se decanteaza si in volumul de noi credite emise la nivel national, iar pana la reglarea echilibrului dintre salariile reale si puterea de cumparare, vom vedea un volum mai redus al cererii pe segmentul de retail, dar mai ales cel ipotecar. In zona companiilor situatia difera, iar increderea mediului de afaceri genereaza un volum mai mare de creditare, precum si de investitii straine, care compenseaza la randul lor marginal balanta deficitului", mai arata analiza.
OTP Bank Romania este subsidiara OTP Group, o banca universala cu o prezenta foarte buna in Europa Centrala si de Est, care ofera solutii financiare complete, fiind activa atat in segmentul retail, cat si corporate. In Romania, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank Romania, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors si Fundatia OTP Bank Romania. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|