Agenda Constructiilor
Duminica, 17 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: Schimbari ale conducerii companiilor importante la nivel international
PWC: Schimbari ale conducerii companiilor importante la nivel international
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 06 Aug 2019 15:08
Aproape 17,5% dintre directorii executivi (CEOs) ai celor mai mari 2.500 de companii listate la nivel global au parasit, anul trecut, pozitiile pe care le detineau, potrivit studiului 2018 CEO Success, recent publicat de PwC si Strategy&. Numarul de plecari a atins un nivel record al ultimilor 15 ani din cei 19 ani analizati de rapoartele PwC, principalele cauze fiind succesiunea planificata, dar si inlocuirile fortate sau provocate de fuziuni si achizitii.
Peste doua treimi din inlocuiri au venit ca urmare a unor planuri de succesiune, iar concedierile au reprezentat 20%. Pentru prima data in istoria studiului, motivele de etica au reprezentat o cauza mai frecventa a plecarilor fortate decat performantele financiare. Totodata, raportul a remarcat ca puterea si implicarea investitorilor a fost un factor important in decizia de schimbare a directorilor executivi. Astfel, daca in 2000, un CEO ramanea in functie in medie o perioada de cel putin opt ani, in ultimul deceniu, mandatul s-a redus in medie la circa cinci ani.
”Majoritatea directorilor executivi cu o activitate indelungata pleaca in urma unei succesiuni planificate si asigura o tranzitie lina, fara probleme. Totusi, inlocuirea unui CEO este un proces cu multe provocari si necunoscute, indiferent din ce motive are loc. Actionarii sunt nerabdatori si vor rezultate imediate. De aceea, presiunea pe succesori creste exponential, mai ales atunci cand acestia vin dupa executivi cu mandate de peste un deceniu, fondatori ai companiei sau vizionari care si-au transformat organizatiile”, spune Ionut Simion, Country Managing Partner al PwC Romania.
Portretul CEO-ului longeviv
Portretul unui CEO longeviv are, potrivit studiului, urmaroarele caracteristici: varsta medie 53 de ani, experienta in companii listate, precum si experienta internationala, detine un MBA si a fost promovat din compania pe care o conduce.
“Analizand rezultatele studiului, observam ca directorii generali longevivi sunt mai performanti, sunt mai putin susceptibili de a fi fortati sa plece si aduc beneficii mai mari actionarilor decat cei cu mandate scurte. Totodata, directorii executivi promovati din interiorul companiilor au rezultate mai bune decat cei recrutati din afara”, arata Ionut Simion.
Principalele concluzii ale raportului
- Industriile cu cea mai mare rata de inlocuire a directorilor generali sunt: comunicatiile (24,5%), bunurile de larg consum (22,3%) si energia (19,7%).
- Serviciile de sanatate au inregistrat cea mai mica rata de inlocuire, de 11,6%.
- 19% dintre toti directorii executivi raman in functie cel putin un deceniu.
- Directorii generali din America de Nord au sanse mai mari sa aiba mandate pe termen lung (30%), urmati de cei din Europa de Vest (19%), Japonia si tarile BRI - Brazilia, Rusia si India - (7%).
 
elmas_1octALLPLANALLBIMCOVID-19AUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
hilti
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere