Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - RBL: Granturile promise pentru redresarea firmelor nu au ajuns la companii
RBL: Granturile promise pentru redresarea firmelor nu au ajuns la companii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 12 Feb 2021 06:13
Organizatia Romanian Business Leaders (RBL) semnaleaza ca masurile de sprijin pentru antreprenori nu au reusit sa isi atinga in mod real scopul. Desi se discuta despre granturile dedicate mediului privat inca din luna mai 2020, nici pana in prezent nu s-a finalizat implementarea celor trei tipuri de granturi: microgranturile de 2.000 de euro pentru PFA-uri si IMM-urile fara angajati, granturile pentru capital de lucru de 15% din cifra de afaceri pe 2019, dar nu mai mult de 150.000 de euro si granturile pentru investitii cu valoare intre 50.000 si 200.000 de euro. Mai mult, reprezentantii oamenilor de afaceri suspecteaza fraudarea Masurii 3 si saluta deschiderea unei anchete in acest sens.
"Am fost sedusi si abandonati. Sa fim intelesi: apreciem foarte mult deschiderea Guvernului la dialogul cu antreprenorii, dar de la vorbe trebuie sa treaca la fapte. Problema majora cu care se confrunta in acest moment IMM-urile direct afectate de pandemie este intarzierea aparuta in procesul de evaluare si plata pe Masura 2 - grantul pentru capital de lucru. Desi anul trecut au existat promisiuni ca plata se va face cel tarziu in decembrie 2020, banii sunt inca neincasati. Mai mult, de aceasta masura de sprijin au reusit sa beneficieze pana in prezent doar 4.000 din cele 19.000 de afaceri inscrise. Consideram ca este obligatoriu ca Ministerul Economiei sa prezinte si sa isi asume public un calendar concret pentru finalizarea evaluarilor si platilor. Este un gest de normalitate in relatie cu mediul antreprenorial, cu atat mai mult cu cat cea mai mare parte a acestor sume se va intoarce la bugetul de stat", a spus Dragos Petrescu, vicepresedintele RBL.
 
Suspiciuni de frauda legate de alocarea de granturi pentru investitii (Masura 3)
Reprezentantii mediului de afaceri se arata si mai ingrijorati referitor la Masura 3 - grantul pentru investitii, care pornise sub auspicii foarte bune, dar risca sa devina un esec major, in principal din cauza lipsei complete de transparenta si de deschidere la dialog a Ministerului Economiei la momentul in care s-a publicat prima versiune a OUG 130. Mediul de afaceri a atras atentia asupra pericolului pe care il prezinta grila de punctaj propusa de minister in urma cu jumatate de an si si-a exprimat disponibilitatea de a lucra alaturi de reprezentantii ministerului pentru a identifica varianta optima de grila de punctaj care sa asigure implementarea Masurii 3, asa cum era gandita - drept sprijin concret pentru ca IMM-urile afectate de pandemie sa isi consolideze afacerile si sa le diversifice.
"Nu a existat, insa, nicio deschidere in acest sens din partea Ministerului Economiei. In plus, desi Parlamentul a aprobat - prin Legea 220 cu privire la OUG 130 - o grila de punctaj complet diferita, mult mai obiectiva in evaluarea aplicatiilor depuse, ministerul a preferat sa proroge aplicarea legii, fara un motiv real. Constatam in prezent efectele acestei atitudini opace: Masura 3 este lovita de suspiciuni de fraudare si niciun IMM dintre cele carora ar fi trebuit sa li se adreseze acest tip de grant nu ar obtine - la cum arata lucrurile in prezent - respectiva finantare. Salutam deschiderea anchetei asupra acestei situatii si consideram ca singura solutie obiectiva, care ar putea reface increderea antreprenorilor in acest grant este anularea sesiunii initiale si relansarea in conditii corecte pentru toti participantii si pe baza unei grile de punctaj care sa asigure transparenta si obiectivitate", mai spun reprezentantii RBL.
Organizatia semnaleaza, de asemenea, nevoia urgenta de sprijin pentru industria ospitalitatii, prin adoptarea si operationalizarea schemei de ajutor de stat de maxim 20% din pierderea de cifra de afaceri in 2020 fata de 2019 pentru afacerile din sectorul horeca.
***
RBL este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru mai mult de 1.000 de antreprenori si sefi de companii din mediul de business privat. RBL deruleaza proiecte care imbunatatesc antreprenoriatul, educatia si buna guvernare in Romania si care sunt initiate si dezvoltate pe baza de voluntariat de cei peste 200 de membri, antreprenori si executivi de top din Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
strabag nivel 1
leviatan
ELECTROGRUP
konsent
EURO BUILD
Acvatot 2019
AED
BogArt
GEWISS
EDIT-Structural
rigips
DRS
theda mar
concelex
SSAB
CDS
noark
MAKITA
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<