Agenda Constructiilor
Marti, 28 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ADIRU: Cazul Nordis duce la constituirea unei Comisii de Ancheta si Mafie Imobiliara
ADIRU: Cazul Nordis duce la constituirea unei Comisii de Ancheta si Mafie Imobiliara
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 22 Nov 2024 12:00
Parlamentul Romaniei a aprobat constituirea Comisiei parlamentare comune de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru „investigarea mafiei imobiliare”, pornind de la cazul Nordis.
Scandalul recent, legat de practicile imobiliare ale companiei Nordis, a generat o unda de soc in randul publicului si a diminuat gradul de incredere al cumparatorilor in proiectele imobiliare aflate in curs de edificare.
Dezvoltatorii imobiliari si participantii in industria imobiliara au fost etichetati, in mod general, ca fiind vinovati de realizarea de afaceri ilicite, de nerespectarea normelor de urbanism, de cresterea traficului in orase sau de alte aspecte, care in general, au atras o opinie negativa asupra acestui domeniu de activitate.
"In ceea ce priveste cazul Nordis, daca ne raportam la numarul mediu de tranzactii anuale realizate de industria imobiliara din Romania, proiectele Nordis cumulate, reprezinta mai putin de 1%, deci nu sunt reprezentativi pentru industrie. Cu toate acestea, strategia de marketing practicata de catre Nordis a adus notorietate acestui brand, motiv pentru care «schema Nordis» a produs un adevarat «cutremur» in perceptia publica si, din pacate, in industria imobiliara. Daca vorbim in numar de tranzactii, socul initial al acestui cutremur, aproape a injumatatit numarul de tranzactii imobiliare, care se realiza in piata inainte de acest eveniment public. 
Din fericire, in ciuda neincrederii introduse in piata de aceasta situatie, apetitul cumparatorilor este ridicat si exista o cerinta fundamentala a cumparatorilor pentru locuire, generata in special de fenomenul de urbanizare, care genereaza o cerere sanatoasa, bazata pe fundamente economice solide si anume migrarea tinerilor catre marile orase din Romania, in cautarea unei nivel de trai mai ridicat", au transmis reprezentantii Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania "Urbanis" (ADIRU).
In ceea ce priveste cazul Nordis, ADIRU condamna ferm orice practica inselatoare, cum ar fi vanzarea acelorasi apartamente catre mai multi cumparatori. Aceste practici izolate au un impact negativ asupra intregii piete si submineaza increderea in dezvoltatorii imobiliari seriosi, care au un istoric impecabil in aceasta industrie si care s-au straduit ca creeze o imagine de profesionalism si etica in domeniu.
"Consideram ca generalizarea si «pedepsirea» intregii bresle imobiliare, prin alaturarea dezvoltatorilor imobiliari corecti de sintagme precum «mafia imobiliara» este extrem de gresita si anuleaza aproape 15 ani de munca asidua pentru a restabili increderea cumparatorilor, pierduta in criza anterioara din anii 2007-2008 si greu recastigata in toata aceasta perioada. Sa nu uitam faptul ca orice criza, inclusiv economica, are in componenta elemente obiective si subiective, dintre care cel mai relevant este frica sau neincrederea in relatiile economice dintr-o industrie sau cu privire la aceasta", precizeaza ADIRU.
Potrivit specialistilor in imobiliare, adoptarea unor noi norme juridice, precum limitarea avansului sau instituirea unei obligatii privind o polita de asigurare (care la acest moment nici nu exista ca produs al societatilor de asigurari) nu va genera decat alte costuri suplimentare pentru cumparatori, intr-o perioada destul de complicata privind cresterile de preturi din domeniul imobiliar, generate de respectarea normativelor europene, cum ar fi spre exemplu NZEB, si nu ar aduce un beneficiu real, raportat la pierderile, care se vor inregistra in intreaga industrie. In plus, piata imobiliara nu este pregatita pentru o astfel de modificare, iar adoptarea unor norme de limitare a avansului vor produce mai mult rau, decat binele pe care ar trebui sa il genereze.
Precizam ca, la acest moment, exista deja mecanisme juridice prin care aceste situatii nu ar trebui si nu ar putea sa se produca, deoarece exista mecanismul de notare a promisiunilor in cartile funciare ale imobilelor, interdictiile de instrainare prevazute in Codul Civil in astfel de cazuri, care au fost stabilite tocmai pentru a preveni si elimina astfel de cazuri si faptul ca aceste tranzactii se deruleaza prin notarii publici, care ar trebui sa fie si sunt garanti al modului de realizare si semnare a promisiunilor de vanzare. Prin urmare, nu este vorba de existenta legislatiei, pentru ca aceasta exista, ci mai mult de aplicarea ei.
"Aparitia unui caz de faliment, asa cum poate fi cazul Nordis, nu este si nu ar trebui sa fie un motiv suficient pentru sanctionarea unei intregi industri. Falimentele in domeniul imobiliar nu au existat sau cel putin nu au fost notabile pana la acest moment, dar acestea sunt un fenomen natural (existent in orice industrie din lume) de eliminare din piata al celor care nu au performat sau care nu au respectat cerintele, inclusiv juridice, dintr-un domeniu. 
Inducerea in opinia publica a unor asocieri gresite in legatura cu dezvoltatorii imobiliari si anume ca dezvoltatorii imobiliari reprezinta un element malefic sau generator de probleme este extrem de neproductiva pe termen lung. Spre exemplu, nu dezvoltatorii imobiliare emit normele administrative sau urbanistice, ci doar le aplica, nu dezvoltatorii imobiliari trebuie sa construiasca infrastructura rutiera, sa construiasca parcuri sau alte lucrari publice si nu dezvoltatorii imobiliari trebuie sa asigure utilitatile publice, pentru ca nici nu pot sa o faca si nici nu este obligatia acestora", precizeaza reprezentantii ADIRU.
In concluzie, intreaga industrie imobiliara si Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania “Urbanis” sustine ferm practicile corecte si dezavueaza orice practici inselatoare sau dolosive si indeamna opinia publica si autoritatile sa nu generalizeze anumite cazuri, cum este cel generat de Nordis, deoarece la acest moment, la fel de importanta pentru industria imobiliara este necesitatea de a se restabili si intari increderea publicului in dezvoltatorii imobiliari seriosi, care finalizeaza proiectele conform promisiunilor si respecta toate obligatiile contractuale si legale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
quadratum
EURO BUILD
Arduro
noark
DRS
AED
SIGM
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MCA
concelex
ELECTROGRUP
CDS
MAKITA
SSAB
konsent
Ubitech
BogArt
strabag nivel 1
EDIT-Structural
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<