Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BCE: Risc major de corectii de pret, pe segmentele rezidential si comercial
BCE: Risc major de corectii de pret, pe segmentele rezidential si comercial
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 18 Nov 2021 10:11
Piata imobiliara din zona euro se incinge, sporind sansele unei corectii atat pe segmentul rezidential cat si pe cel comercial, se arata in raportul de stabilitate financiara al Bancii Centrale Europene, publicat miercuri, transmite Reuters.
In timp ce familiile si-au majorat economiile in timpul pandemiei, si pe fondul extinderii lucrului la domiciliu, cererea pentru proprietati imobiliare este in crestere, ducand la un avans al pretului locuintelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.
"Riscurile corectiei preturilor pe termen mediu au sporit substantial, pe fondul cresterii estimarilor privind supraevaluarea pretului locuintelor", avertizeaza BCE.
Constructiile nu tin pasul cu cererea, iar piata rezidentiala s-a incins, in special in tari ca Germania, Franta si Olanda.
"In pofida redresarii constructiilor de locuinte, deficitul de forta de munca, perturbarile din lanturile globale de aprovizionare si majorarea preturilor produselor afecteaza capacitatea sectorului constructiilor de a extinde furnizarea de locuinte, ceea ce pune presiune asupra preturilor", se arata in raport.
Desi piata imobiliara comerciala se redreseaza acum, perspectivele sunt reduse pentru proprietatile comerciale de o calitate mai scazuta, deoarece lucrul la domiciliu, temerile privind sanatatea si goana dupa proprietati ecologice canalizeaza cererea spre segmentul de varf pe piata imobiliara comerciala, apreciaza BCE.
Intr-o nota optimista, BCE sustine ca riscul cresterii falimentelor pe segmentul corporate, o temere majora in urma cu un an, s-a atenuat, chiar daca unele dintre masurile guvernamentale de sprijin au fost retrase.
"In medie, falimentele companiilor sunt la un nivel mai redus decat in cele mai optimiste prognoze anterioare, in timp ce numarul de insolvente ramane cu aproximativ 15% sub nivelul anterior pandemiei, conform informatiilor Bancii Centrale Europene.
Potrivit unei recente analize a bancii elvetiene UBS, orasele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris si Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piata imobiliara. In patru dintre cele 12 metropole europene incluse de UBS in indexul sau Global Real Estate Bubble Index, preturile la locuinte sunt supraevaluate si doar in Varsovia, Milano si Madrid, preturile sunt la un nivel rezonabil.
Banca Centrala Europeana a recunoscut recent ca exista bule speculative in unele zone dar sustine ca nu exista un risc sistemic de supraevaluare in sectorul locuintelor. De asemenea, BCE a cerut organismelor locale de reglementare sa ia masuri pentru a raspunde acestor bule speculative deoarece politica monetara aplicabila pentru intreaga zona euro nu este adecvata pentru a raspunde unor probleme la nivel local.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
SSAB
konsent
Ubitech
concelex
SIGM
quadratum
theda mar
Acvatot 2019
siniat
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
viarom
BogArt
Arduro
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
noark
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander